Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FOTO: Latvijas paviljons Venēcijas arhitektūras biennālē

Venēcijas biennāles 16. starptautiskajā arhitektūras izstādē 25. maijā tika atklāta Latvijas ekspozīcija ar nosaukumu Together and Apart/ Kopā un atsevišķi, kas aplūko daudzdzīvokļu namu arhitektūru un tās ietekmi uz sadzīvi, informēja komunikācijas speciāliste Austra Marta Jirgensone.

Ekspozīcijas ietvaros notika arī grāmatas The Architecture of Together and Apart: An Inquiry into Apartment Buildings prezentācija.

Latvija Venēcijas arhitektūras biennālē piedalās jau astoto reizi, un pie Latvijas paviljona Together and Apart izveides gandrīz gadu strādājusi starpdisciplināra kuratoru komanda: arhitekte un urbāniste Evelīna Ozola, arhitekts Matīss Groskaufmanis, scenogrāfe Anda Skrējāne un Latvijas Jaunā teātra institūta vadītāja Gundega Laiviņa. Šajā laikā izstādes autori ir izpētījuši un apkopojuši informāciju par daudzdzīvokļu namu arhitektūru un tās lomu sabiedrības organizēšanā, kā arī piesaistījuši plašāku autoru loku, tostarp fotogrāfu Reini Hofmani, tēlnieku Ivaru Drulli un mākslinieci Darju Meļņikovu paviljona eksponātu izveidē.

“Veidojot izstādes saturu, pievērsām uzmanību ikdienišķai dzīves videi, kas lielākajai daļai Latvijas sabiedrības ir tuvākā saskarsme ar arhitektūru. Izstādes eksponātos centāmies vizualizēt ikdienā neredzamus procesus, kas ietekmē dzīvi daudzdzīvokļu namos šodien un kas jāņem vērā, projektējot mājokļus jau tuvākajā nākotnē,” stāsta kuratore Evelīna Ozola.

Dienā pirms ekspozīcijas oficiālās atklāšanas, kad to apmeklēja izstādes starptautiskā žūrija, mediju pārstāvji un lūgtie viesi, tajā pabijuši jau vairāk kā 1000 interesentu. Apmeklētājus īpaši piesaista izstādes priekšplānā izvirzītie četri arhitektūras maketi, kas konceptualizē ekspozīcijas galvenās tēmas. Visvairāk uzmanības izpelnījies izstādes daļas Warmth (Siltums) makets, kas ataino siltuma izgarošanu no daudzdzīvokļu namiem. To izstādes kuratori veidojuši kopā ar mākslinieci Darju Meļņikovu.

“Latvijas ekspozīcija 100 gadi kopā un atsevišķi skatās uz mums piešķirto “brīvo telpu” kā politisku un sociālu fenomenu. Privātas villas, īres nami un pretmets tam - valsts subsidētas daudzdzīvokļu namu programmas kā padomju valsts sistēmiskas migrācijas politikas instruments un arhitektūras kategorija vienlaikus,” ekspozīciju raksturo kultūras ministre Dace Melbārde, akcentējot, ka mūsu ekspozīcija nav vizuāli skaistas arhitektūras reklāmstends, bet gan nopietns stāsts, patiesībā pētījums 4 tēmu blokos par dzīvi kopā un atsevišķi trīs politiski atšķirīgos periodos. Tas ir stāsts par spēju 100 gadus valstiski attīstīties un nenomaldīties sociāli un arhitektoniski sarežģītā vidē. „Mani uzrunā šī projekta nopietnība un analītiskā pieeja. Es ceru, ka to novērtēs arī Venēcijas biennāles apmeklētāji un žūrija,” teic D.Melbārde.

Paviljona telpā valda mierīga un intīma atmosfēra, kuru veido telpas dalījums vairākās zonās, Reiņa Hofmaņa fotogrāfiju sērija ar daudzdzīvokļu namiem Latvijas ainavā, kā arī daudzveidīgi informatīvi materiāli. Ekspozīcija iepazīstina ar notikumiem, kuru rezultātā lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju mīt dzīvokļos, un vedina aizdomāties par procesiem, kas ietekmēs dzīvi kopā un atsevišķi turpmāk. Ekspozīcijas autori cer, ka šī izstāde raisīs plašākas diskusijas par to, kādā vidē dzīvot mūsdienīgai Latvijas sabiedrībai. Šī tēma vietējā arhitektūras diskursā līdz šim cilāta reti.

Vienlaicīgi ar ekspozīcijas atklāšanu notika arī grāmatas The Architecture of Together and Apart: An Inquiry into Apartment Buildings atvēršana. Ekspozīciju pavadošais izdevums angļu valodā apkopo un izvērš izstādes saturu vairākās esejās, fotogrāfiju sērijās, kā arī zīmējumos. un dažādu ilustrāciju veidolā atspoguļo Latvijas perspektīvu daudzdzīvokļi ēku arhitektūrā un tās ietekmi uz sabiedrības organizēšanu valsts simts pastāvēšanas gadu gaitā.

Apmeklētājiem paviljons būs pieejams no 26. maija līdz pat 25. novembrim.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja