Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ģirts Muižnieks. Es pats esmu instruments

Galerijā 21 atklāta mākslinieka Ģirta Muižnieka gleznu izstāde Mati

"Man kādreiz prasa: nu, ko tu pasaki ar tām gleznām? Gleznas ir nevis lai kaut ko pateiktu, bet lai meklētu," saka Ģirts Muižnieks. "Meklēju es pats sevi — ne jau tāpēc, ka nezinātu, kas es esmu, bet gleznās kā spogulī redzu iekšējo "es". Ja nebūtu uzgleznojis, tad, iespējams, sevi mazāk zinātu," uzsver gleznotājs.

Izstādē Mati rēgojas izteiksmīgas sieviešu (vai drīzāk leļļu) sejas valdzinošiem vaibstiem un matiem. Bebe Jumeau jeb Leļļu ciklu Ģ.Muižnieks sāka veidot pirms trim gadiem. Tīras līnijas, krāsas. Un noslēpumainība. Mats kā vissmalkākās iespējamās līnijas simbols.

Kas īsti ir skaistās, vienā otrā bildē pat biedējošās sejas? "Visi verbālie skaidrojumi no mākslinieka puses ir aptuveni un garlaicīgi. Glezniecība nav vārda māksla, to nevar izskaidrot, bet tikai sajust," — tā mākslinieks.

Ģ.Muižnieks nemēdzot gleznot vienu gleznu, bet gan vairākas vienlaikus. "Teiksim, desmit. Kamēr viena žūst, ņemu citu — varbūt pat četrus gadus vecu bildi, kur kaut kas jau iznācis, bet tagad to iespējams pārveidot pavisam savādāku."

Pakāpeniskums, uzslāņojums Ģ.Muižniekam svarīgs, jo viņš nejauc krāsas. Nestrādā ar paleti. Liek vienu krāsu otrai virsū, tās sajaucas, spīd cauri.

Gleznojot, mākslinieks izmanto nejaušības. "Vai vispār pasaulē ir nejaušības? Ja gleznošanas procesā kaut kas izveidojas bez manas gribas un man patīk vairāk nekā tas, ko būtu uztaisījis, apzināti klājot ar otu, es to atstāju."

Rūpīgi pārdomāt, izskaitļot? "Nē, tas būtu amatnieciskums. Radošā darba burvība ir tā, ka tas ir process. Ne tikai ota, arī es pats esmu instruments. Ļauju gleznai gleznoties."

Mierīgi, plūstoši, ar zināmu nejaušības devu radusies arī jaunās izstādes ideja. Reiz Ģ.Muižnieks kādā Parīzes antikvariātā iegādājies Bebe Jumeau lelles galvu — nevainojami veidotu, skaistu —, tādu tur bijis pilna kaste.

Atgriezies mājās, viņš pāris reižu uzlūkojis lelles seju. Aizdomājies, ka lellei kā sociālam fenomenam piemīt daudzslāņainība: tieksme pēc tīras, skaistas formas, kas kino savukārt nereti izmantota kā mistisku šausmu vēstnesis. Līdz lelles kā cilvēka atveida noslēpumainajiem būtības kambarīšiem māk­sliniekam bijis interesanti aizrakties. Kur slēpjas tās burvība?

Ģ.Muižnieka darbi ir kultūras balvu lutināti, tie atrodas Latvijas Nacionālā māk­slas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja, Gruzijas Mākslas muzeja (Tbilisi), Eiropas Centrālās bankas (Frankfurte), Krievijas Kultūras ministrijas un Valsts Tretjakova galerijas (Maskava) kolekcijās.Izstāde

Ģirts Muižnieks, Mati


Galerijā 21 (Z.A.Meierovica bulvāris 6) līdz 31.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja