Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Grūtākais ceļš un tā nozīme

Politikas vērotāju un teorētiķu dienas kārtībā allaž ir aktuāls jautājums par to, vai politika un morāle ir savienojami. Tā saucamā politiskā reālisma pamatlicējs Nikolo Makiavelli apgalvo, ka, pat cīnoties par morāli augstiem mērķiem, politikā jārēķinās ar zināmu atteikšanos no morāles līdzekļu izvēlē. Viņš to pamato ar apstākli, ka pārējie sāncenši vienalga neievēro morālās normas cīņas procesā, līdz ar to šo normu ievērotājs sevi jau no paša sākuma lēmis sakāvei.

Reālistiem oponē ideālistu nometne, kas ir pārliecināta, ka neviens mērķis nevar attaisnot cilvēka degradāciju. Viņuprāt, jebkurš mērķis sasniedzams pa vairākiem ceļiem. Bieži vien vieglākais ceļš tiešām prasa atkāpšanos no morāles, tikmēr pastāv arī smagāki, grūtāki ceļi, kas ļauj lielā mērķa sasniedzējam saglabāt tīrību.

Lai saprastu, šī diskusija nav aktuāla, runājot par Latvijas politisko eliti. Latvijas vareno galā nav runa par līdzekļu piemērotību, runa ir par amorāliem mērķiem. Vairāk šajā mūžīgajā diskusijā par līdzekļu morāli manu uzmanību piesaista „grūtākā ceļa” princips. Par to arī šis stāsts.

Vai tiesa, ka grūtības ir obligāts nosacījums cēliem un skaistiem panākumiem? Vai grūtības pašas par sevi liecina, ka atrodamies uz pareizā ceļa? Kā uztvert grūtības – kā lielā mērķa eksāmenu, vai arī likteņa zīmi, ka tiek iets nepareizais ceļš?

Varētu šo jautājumu lūkot līdzībās ar sāpēm. Sāpes var gan brīdināt par ugunī iegrūstu roku, gan par fiziskās formas uzlabošanu sporta zālē; vai vēl vairāk – par jaunas dzīvības ierašanos pasaulē...No šī arī jautājums – kā atšķirt labās grūtības no bezjēdzīgajām vai pat brīdinošajām?

Varbūt, ka kāds man reiz dos atbildi uz šo jautājumu, tikmēr par vienu esmu pārliecināts jau šobrīd – ir reizes, kad grūtākais ceļš ir jāiet. Ir jāprot pamanīt mirklis, kad izvēli kļūdaini nosaka cilvēciskais pašapmāns par vieglākā ceļa pareizību. Vilinošais vieglums katrā ziņā uzlūkojams ar vēl lielāku piesardzību nekā grūtais ceļš. Šo vienkāršo patiesību derētu atcerēties gan tiem, kas veido valsts nākotni, gan tiem, kas taisa ģimenes politiku, gan katram, kuram ir kāds mazāks vai lielāks mērķis dzīvē, kuru varam nosaukt par morālu mērķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja