Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Izaicinājumi, kas sagaida demokrātisko un eiropeisko spēku savienību, kuru veido SCP, JL un PS

Ir pilnīgi skaidrs, ka plāns veidot kopīgu vēlēšanu sarakstu 2010. gada vēlēšanās, ir iedarbojies uz pārējām Latvijas partijām kā akmens skudru pūznī.  Politiski ir paredzama arī citu spēku mēģinājumi vienoties par kaut kāda veida sadarbību. Ir ļoti iespējams, ka LPP/LC spēs vienoties ar SC par vienotu sarakstu.

Savā ziņā tas būs lielāks izaicinājums tieši SC, jo šī apvienība spētu iegūt pietiekami daudz balsu arī bez LPP/LC. Protams, šīs balsis būtu vairāk orientētas uz etnisko krievu atbalstu, kamēr Šlesera faktora līdzdalība varētu garantēt arī daļu etnisko latviešu balsu. Tajā pašā laikā LPP/LC  tomēr pārstāv vienu no trijiem, ar oligarhiem un to naudu, saistītiem politiskajiem spēkiem, kas varētu atstāt arī negatīvu iespaidu uz SC nākotni un koalīcijas izveides iespējām.

TB/LNNK nākotne šķiet pavisam neskaidra un šī partija var sašķelties, daļēji ziedojot savus biedrus mūsu jaunai apvienībai, sevišķi runājot par TB/LNNLK ekonomiski izglītotāko un sociāli orientēto spārnu. Ir iespējams, ka daļa TB/LNNK biedru varētu arī skatīties ZZS virzienā.

LSDSP (līdzīgi TB/LNNK) atrodas lielu pārmaiņu priekšā, bet šeit būtu tikai loģiski, ka šī partija vai daļa šīs partijas biedru meklētu tuvināšanos ar SCP, JL un PS, sevišķi jau ņemot vērā, ka esošajā trejsavienībā jau ir SCP, kas ir vissociālāk orientētais eiropeisko spēku apvienības flangs ar zināmām līdzībām ar sociāldemokrātu prasībām citur Eiropā.

Tautas partija pašlaik atrodas viskritiskākajā situācijā, jo tai būs grūti startēt vienai. Tāpat TP būs problēmas iesaistīties kādā jēgpilnā apvienībā ar kādu citu, uz nākotni orientētu spēku. Tas, protams, neizslēdz situāciju, kad tuvojoties vēlēšanām politiskā spriedze varētu vēl vairāk palielināties pašas TP iekšienē. Šādā gadījumā iespējama situācija, kad daļa partijas biedru varētu meklēt iespējas pieslieties citiem politiskajiem spēkiem.

Kopumā politisko spēku pārgrupēšanas būs atkarīga no šo spēku pozīcijām un uzskatiem trīs frontēs. Tie būs arī galvenie izaicinājumi veidotai SCP/JL/PS sadarbībai gan iekšēji, gan ārēji. Pirmā fronte nenoliedzami ir saistīta ar atbildi uz ekonomiskās krīzes izaicinājumiem. Šeit frontes līnija sadala divas filozofijas: to kas ir par „bezgalīgu griešanu” un tie, kas meklē iespēju īstenot keinsiānisku ekonomisko politiku, kura, iespējams, neizslēgtu arī lata devalvāciju, ja ir panākti attiecīgie priekšnoteikumi.

Otrā frontes līnija ir jautājums par oligarhu ietekmi politikā. Proti, vai mēs spēsim izveidot normālu eiropeisku valsti, kur partijas ir politiski un ekonomiski atkarīgas no tautas, vai vismaz iespējami daudz cilvēkiem, vai arī tās būs atkarīgas no šauras cilvēku grupiņas (oligarhiem un sponsoriem).

Trešā frontes līnija ir etniskais jautājums. 2010.gada Saeimas vēlēšanās būs ļoti vienkārši izmantot etnisko jautājumu, sevišķi, lai pozicionētos pret pieaugošo SC/LPP/LC savienību. Tajā pašā laikā šī tendence būs ļoti bīstama ilgtermiņā visai Latvijas attīstībai.

Kā aktīvs Latvijas politiķis, es personīgi iestājos par keinsiāniska tipa ekonomisko politiku tuvāko gadu laikā. Tai jātiek īstenotai iespējami demokrātiskā, no oligarhiem neatkarīgā sabiedrībā bez etnisko faktoru izmantošanas pirmsvēlēšanu kampaņā, kā arī vēlākajā valdības politikā.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja