Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Izstāde „No Indijas līdz Indonēzijai” apskatāma līdz gada beigām

Līdz pat gada beigām Ārzemju mākslas muzejā būs aplūkojama izstāde "No Indijas līdz Indonēzijai", informē muzeja pārstāve Liena Galēja. Izstāde iepazīstina ar tālo un eksotisko zemju: Indijas, Kambodžas, Laosas, Taizemes, Mjanmas (Birmas), Vjetnamas un Indonēzijas lietišķo mākslu divu gadsimtu garumā (19. - 20.gadsimts).

No daudzveidīgās un tradīcijām bagātās Indijas lietišķās mākslas izstādē apskatāmi kaula, raga un koka griezumi, audumi, rotas, metāla un lakas izstrādājumi. Smalkās meistarīgi izgrieztās ziloņkaula figūriņas, rotātas ar filigrāniem ornamentiem, kas atgādina vieglas mežģīnes. Bidri tehnikā samtaini melnā tonī darinātos izstrādājumos, zaigo sudraba zīmējuma līnija, kā apliecinājums indiešu metāla mākslinieku meistarībai. Dārgakmeņi un pusdārgakmeņi, zelts, sudrabs un ziloņkauls vienmēr ir bijuši iecienīti materiāli, no kuriem līdz pat mūsu dienām darina visdažādākās rotas, kas bagātīgi papildina indiešu sievietes apģērbu.

Indoķīnas pussalas zemju Mjanmas (Birma), Taizemes, Kambodžas, Laosas un Vjetnamas lietišķo mākslu izstādē prezentē izstrādājumi no metāla un lakas ar perlamutra inkrustāciju. To mākslinieciskais stils, apdare, dekoratīvie rotājumi, norāda uz daiļrades attīstības ciešo saikni ar pārējo dienvidaustrumu Āzijas tautu mākslu.

Salu zemes Indonēzijas nelielā mākslas priekšmetu kolekcija ir jauna un to pārsvarā veido dāvinājumi, kurus muzejs saņēma 2009.gadā. Tās ir slavenās indonēziešu batikas un Wayang ēnu teātris ar ažūrām, krāsainām lellēm, kuras aizved eposa Ramajana pasaulē. Par indonēziešu amatnieku prasmi liecina bronzas vāzes ar smalko gravējumu un filigrānā sudraba kariete, kas ir viņas augstības Džogjakartas karalienes Hemas Hamengku Buvono  dāvana Ārzemju mākslas muzejam.

Ārzemju mākslas muzejā ir daudzveidīga Austrumu mākslas kolekcija, kas ir vienīgā Latvijā. Patstāvīgā ekspozīcijā var apskatīt 16.-20.gadsimta Ķīnas mākslu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja