Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Jānis Stībelis. Pozitīvisma koncentrācija

Šodien tiek atklāta dziedātāja Jāņa Stībeļa fotoizstāde Es tikai smejos

SATIKTS dienu pirms izstādes atklāšanas kafejnīcā Silts, dziedātājs Jānis Stībelis uzsver — viņš nav profesionāls fotogrāfs: jaunā izstāde ir neliela daļa no šīs vasaras aktivitātēm. "Pamazām klajā tiek laistas jaunas dziesmas, pirmais singls jau dzirdams radiostacijās, ieplānoti vairāki koncerti, un nu esmu visus interesentus gatavs iepazīstināt arī ar savām fotogrāfijām, kas tapušas vairāku gadu garumā gan Latvijā, gan citur pasaulē — visur, kur esmu koncertējis." Viņaprāt, interesantākās un kolorītākās bildes tapušas Amerikā, Krievijā un Arābu Emirātos.

Jāņa un viņa draugu bildes tiek raksturotas kā pozitīvisma un optimisma koncentrācija. To komentējot, dziedātājs sirsnīgi smejas: lai tikai, dieva dēļ, neviens viņu neiedomājas saistīt ar ne visai labu slavu guvušajām pozitīvisma kampaņām vai kādu konkrētu partiju — tā reiz esot gadījies, kad viņš koncertā uzsējis oranžu kaklasaiti. "Ir pienācis laiks lauzt stereotipus!" mūziķis ir pārliecināts.

Jānis fotografēšanai neizmanto profesionālo kameru, jo koncertturnejās staipīt līdzi lielos fotoaparātus, objektīvus un statīvus būtu pārāk sarežģīti: "Man ir pietiekami kvalitatīvs "ziepju trauks", un to arī galvenokārt izmantoju fotografēšanai." Apceļojot pasauli, dziedātāja uzmanību piesaista jautras situācijas, smieklīgi uzraksti, portreti un dabas skati — ieraugot kaut ko tādu, viņš velk ārā fotoaparātu un ieraudzīto iemūžina. Gadu gaitā sakrājies pietiekami daudz fotogrāfiju, lai tās parādītu plašākai publikai. "Vissāpīgākais ir atlases process, kad no tūkstoš bildēm jāizvēlas dažas labākās," atzīst dziedātājs. Izstādē no visa lielā fotogrāfiju krājuma varētu būt apskatāmi daži desmiti bilžu. "Turklāt, kā jau teicu, tur nebūs tikai manas, bet arī manu draugu fotografētās bildes. Ar fotografēšanu nopietni aizrāvušās manu draugu Normunda Rutuļa un Arņa Medņa meitas. Arī viņu darbus skatītāji varēs novērtēt."

Taujāts, kā apguvis fotografēšanas mākslu, Jānis iegrimst atmiņu stāstos par bērnību un to, kā šim procesam izgājis cauri kopā ar tēvu: "Tas taču bija tik noslēpumains process: visa filmiņu attīstīšana, bilžu taisīšana un glancēšana…" Dziedātājs nav izlasījis nevienu grāmatu par fotografēšanu; arī ar pazīstamiem fotogrāfiem viņš nekonsultējas: "Manuprāt, galvenais ir, kā cilvēks pats ierauga kompozīciju un to iemūžina." Izdot fotogrāfiju albumu un profesionāli pievērsties fotografēšanai Jānis Stībelis gan pagaidām nedomā — tas ir viņa hobijs, kurā viņš labprāt padalītos ar citiem, liekot pasmaidīt un vismaz uz brīdi aizmirst par ikdienas rūpēm.

***

Fotogrāfija


Jāņa Stībeļa un viņa draugu fotoizstāde Es tikai smejos

Kafejnīcā Silts (Dzirnavu ielā 39) no 30.VII

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja