Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Jauna Atmoda

Tuvojas 31.marts, kad Valsts prezidents solījis izlemt šīs Saeimas likteni – ierosināt referendumu par tās atlaišanu vai nē.

Lēmuma pieņemšanu prezidents saistīja ar sešu uzdevumu izpildi, no kuriem daļa ir paveikta, daļa nav un var tā arī nenotikt. Satversmes grozījumi par tautas tiesībām ierosināt Saeimas atlaišanu ir pieņemti tikai 1.lasījumā, nav arī skaidra valsts pārvaldes reorganizācijas plāna, ja vien par to neuzskata Šlesera izravēšanu no valdības un uzņēmumu padomju tīrīšanu.

Jebkurā gadījumā, vai par izpildītiem varēs atzīt četrus, piecus vai visus sešus darbus, lēmums par Saeimas atlaišanu nav kontroldarba labošana. Uzdevumiem jābūt tikai pieturas punktiem, lai saprastu, vai šīs Saeimas ietvaros iespējams kvalitatīvs politikas uzlabojums. Nevis kaut vai drusku labāka politika par to, kas novedusi valsti līdz bezdibeņa malai, bet tik laba, lai mēs spētu nobremzēt, pagriezties prom no kraujas un izveidot redzējumu ilgtspējīgai nākotnei.

Lai to paveiktu, pārvaldē nepieciešami kompetenti un godprātīgi cilvēki – labākie, kādi šajā laikā un vietā pieejami. Vai jaunā valdība ir labāko komanda? Piemēram, valsts ir finanšu krīzē, bet vai mums ir zinošākais, darbspējīgākais, uzcītīgākais, finanšu ministrs? Something really special, tā teikt? Nē, mums ir ministrs, par kura finanšu kompetenci liecina personisko parādu kalns, bet politiskā darbība ir neizsīkstošs anekdošu avots. Domāju, izcilākais kandidāts nav valdošajā partijā un vispār nedarbojas politikā. Tāpēc, ka Latvijas politikā karjeras kritēriji nav kompetence, godaprāts un darbs sabiedrības labā.

Vai vēlēšanas var to mainīt? Līdz šim tā nav noticis. Un laikam arī vairs nenotiks, ja šī krīze nekļūs par īstu pagrieziena punktu.

Divas desmitgades pēc valsts atjaunošanas mums ir nepieciešama jauna Atmoda.

Partiju rekordzemie reitingi un prasība pēc Saeimas atlaišanas ir apliecinājums sabiedrības pieprasījumam pēc kvalitatīvām pārmaiņām. Jautājums, vai būs piedāvājums. Vai zinoši un godīgi cilvēki, kas gribētu un spētu strādāt valsts pārvaldē, noticēs, ka šis ir īstais laiks izdarīt izvēli, ka pārmaiņas tiešām ir iespējamas, ka oligarhu un lielāko kretīnu laiki Latvijā var beigties ātrāk nekā pati valsts? Vai kāds, vai mēs aicināsim un iedrošināsim šo izvēli izdarīt?

Ja Valsts prezidents vēlas un spēj kļūt par šīs Atmodas modinātājzvanu, mobilizēt viedokļu līderus un sabiedrību, aicināt politikā jaunus profesionāļus, tad Saeimas atlaišana ir iespēja panākt pārmaiņas ātrāk un 31.martā ir jāsāk referenduma procedūra. Ja nē, nu tad atliek cerēt, ka pašreizējā Saeima atlikušajā pilnvaru termiņā neiznīcinās šo valsti līdz ar iespēju Atmodai pēc pusotra gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja