Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

"Kāds dakteris?" Latvijas jaunais prezidents un valsts starptautiskā slava

Presē jau ziņots par to, kas ietekmīgajam britu žurnālam The Economist bijis sakāms par Latvijas jaunievēlēto prezidentu, bet vērts pie tā pakavēties detalizētāk. Lūk, precīzais teksts zem virsraksta "Kāds dakteris?: "Optimisti cer, ka ortopēdijas ķirurgs Valdis Zatlers izaugs jaunajā Valsts prezidenta amatā, taču pat viņa lielākie atbalstītāji šaubās, ka viņš varēs iekāpt viņa priekšteces skaistajās kurpēs.

Vaira Vīķe-Freiberga, daudzvalodīga emigrante ar dzelžainu pārliecību savu mazo Baltijas valsti ieveda gan Eiropas Savienībā, gan arī NATO. Ārsts Zatlers vismaz vienu lietu ir piepratis -- viņš atzīst, ka ier iekasējis tūkstošiem dolāru tējas naudā no pateicīgiem pacientiem, un tagad viņš steidzas par tiem nomaksāt nodokļus. Taču viņam nav nekādas pieredzes valsts darbā vai vispār sabiedriskā dzīvē. Viņa vienīgā priekšrocība ir tajā, ka viņu atbalstīja Latvijas politiskie virsaiši, kuri viņu valstij uzspieda ar slepena kuluāra darījuma palīdzību. Tā Latvijai var būt nelaime, taču vēl bēdīgāk ir tas, ka dakteris tik skaisti iederas reģiona arvien garlaicīgākajā politiskajā vidē."

Zatlera nodokļu nemaksāšana te nav minēta garāmejot, kā tas apgalvots reportāžā tepat Latvijā. Šāda, lūk, ir "korumpētā daktera" slava žurnālā, kurš tukšu negvelž. Vēl vairāk būtiski ir tas, ka arī The Economist ir sapratis, cik netīra bija Zatlera izvirzīšana. Te nu varam pateikt čau visai labajai slavai, kādu mūsu valstij pēdējo astoņu gadu laikā ir sapelnījusi Vaira Vīķe-Freiberga. Ir jau pilnīgi iespējams, ka Zatlers amatā "izaugs", taču diez vai minētajiem politikas "virsaišiem" to gribas. Gandrīz neticami nepieklājīgā attieksme, kādu Saeimas deputāti ar savu virsaiti Emsi priekšgalā demonstrēja pagājušajā ceturtdienā, kad Saeimu pēdējo reizi uzrunāja V. Vīķe-Freiberga, uzskatāmi liecināja, ka viņi prezidenti labāk redz aizejam, ne atnākam, un tādā gadījumā ir tikpat skaidrs, ka valdošā banda gaida 8. jūliju un jaunu saimniekošanas veidu Rīgas pilī. Un tādā gadījumā valsts slava starptautiskajā līmenī vairs nebūs svarīga, lai arī cik mums nenāksies par to kaunēties. Tādā gadījumā svarīgāka būs iekšpolitikas bodīte. Turpinu cerēt, ka Valdis Zatlers tiešām "izaugs" amatā un pierādīs, ka viņš nav valdošās kliķes marionete, taču turpinu domāt, ka pats labākais ceļš būtu cilvēkam, kurš nemaksāja nodokļus un meloja valsts amatpersonas deklarācijā, tomēr atteikties no zvēresta un dot deputātiem, tāpat kā viņiem līdzīgajām hrestomātiskajām blondīnēm, vēl vienu iespēju. Pēc tam, kad izrādījās, ka valsts drošības likumu grozījumi bija patiešām muļķīga ideja, "Tautas" partijas frakcijas vadītājs -- tas pats, kurš Jāņa Lagzdiņa sodīšanas dienā sēdēja Lagzdiņam blakus un prasti ņirdza -- pateica "mēs kļūdījāmies". Cienīga atzīšanās. Derētu vēlreiz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja