Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kungu tiesa

Mēs visi esam dzirdējuši terminu – desmitā tiesa. Kas tad īsti ir desmitā tiesa? Kanoniskajās ticībās tas ir 10% „ienākumu nodoklis”, kas draudzes loceklim jāmaksā baznīcai. Šo nodokli 13.gs. uzlika arī Livonijas jaunkristītajiem, paskaidrojot, ka šādu „kristības jūgu” noteicis Dievs. Tomēr aiz politiskas gudrības Livonijas iekarotāji vāciem draudzīgām ciltīm šo nodokli samazināja, prasot tās vietā t.s. kungu tiesu, kas bija mazāka.

Izskatās, ka mēs arī šodien labprāt piekopjam šo 13.gs. iesākto nodevu tradīciju, tikai, ja toreiz šī nodeva kalpoja baznīcas uzturēšanai, tad – šodien valsts ierēdņu "prēmēšanai". Un ierēdņi nesamazina nodevu, bet patur „dieva tiesas” līmenī.

To, ka Rīgā uzņēmējs nevar saņemt pašvaldības pasūtījumus bez 10% kukuļa samaksas ierēdņiem, kuri pieņem saistošus lēmumus, biju jau sen dzirdējis. To droši vien ir dzirdējuši daudzi Latvijas iedzīvotāji, īpaši jau uzņēmēji. Var jau būt, ka ir daži pozitīvi izņēmumi, taču, šķiet, visi to jau kukuļus pieņēmuši kā nolemtību. „Iekarotāji” prasa, mēs maksājam.

Kāds man var oponēt – kas par muļķībām, tā nav taisnība, kur ir pierādījumi?! Protams, uzņēmēji, kuri arī turpmāk vēlas saņemt pasūtījumus, nevēlēsies publiski par to runāt. Turklāt, dažus blēžus no Rīgas attīstības departamenta taču nesen pieķēra, publiski kaunināja, iespējams, pat sodīs. Diemžēl vēl joprojām arī pie jaunās Rīgas valdības dzirdu no uzņēmējiem, ka bez „desmitās tiesas” nekas nenotiek. Līdzīgas shēmas darbojas arī citās Latvijas pilsētās.

Kad Saldū pirms dažiem gadiem nodeva jauno Maxima 2X veikalu, tad uzņēmuma vadība izteica prieku, ka Saldū šādas shēmas netiek uzspiestas. Var jau būt, ka tie uzņēmēji, ar kuriem man bijis kā pilsētas mēram savulaik bija tas gods runāt, sniedza „viltus liecības”, taču es neredzu iemeslu, kāpēc viņiem vajadzētu teikt nepatiesību.

Tomēr, ja runas par „desmito tiesu” ir taisnība, tad parēķiniet cik ir 10% no Dienvidu tilta izmaksām, dažādiem slimnīcu pārbūves projektiem utt. Ja šī „desmitā tiesa” aizietu mūsu valsts budžetam, tad turpmāk nebūtu jālauza galvas par to, kā vēlreiz atņemt naudiņu tiem, kuriet tās ir vismazāk.

Ja nav mūsu spēkos pārtraukt šo „dieva tiesas” iekasēšanu, tad varbūt vismaz vajadzētu pāriet uz „kunga tiesu”? Visu laiku gan domāju, ka dzīvojam tiesiskā un demokrātiskā valstī, nevis pēc „iekarotāju” likumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja