Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kurš gan cits?

Valdībai šobrīd ir īpaši grūti uzdevumi: jāsamazina budžeta deficīts, vienlaikus nepalielinot nodokļus un neskarot pensijas. Savukārt nākamā gada kontekstā ir jau šodien jāgatavo uzņēmējdarbības vidi stimulējošu pasākumu komplekss – jāsamazina PVN un jāatceļ tā priekšapmaksas noteikums, nopietni jāapsver iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšana (ar mērķi padarīt uzņēmējam vienas darba vietas izmaksu lētāku), jāmotivē pašvaldības piemērot 50% atlaidi nekustamā īpašuma nodoklim, ja uzņēmējs rada darbavietas.

Jautājums - kā, ņemot vērā iepriekš minēto, ir iespējams sabalansēt budžetu? Atbildēšu: likvidējot valsts pārvaldē visu, bez kā var iztikt. Ir nevis lineāri jāsamazina izdevumi visai pārvaldei, bet daudz kas jālikvidē vispār. Piemēram, Valsts Kanceleja (VK). Tās lielākā daļa funkciju (juridiskā un politikas koordinācija) pilnībā pārklājas ar Tieslietu un Finanšu ministriju funkcijām. Ja VK ir labāki speciālisti, tad tiem jānomaina ierēdņi minētajās ministrijās. Mums ir jāmaina domāšana – valsts pārvaldei ir jābūt mazai, efektīvai (nedarot neko lieku) un labi atalgotai (lai nodrošinātu valsts labāko speciālistu konkurenci uz ierēdņu amatiem un mazinātu korupcijas riskus).

2002.gadā, izveidojot Einara Repšes valdību, Jaunais laiks izvirzīja ilgtermiņa stratēģiju – ministrijām jāmazina bāzes izdevumi (2003.gadā tas izdevās par trīs procentiem), lai ekonomiskās izaugsmes apstākļos valsts veidotu uzkrājumus, nevis dzīvotu ar deficītu. 2004.gadā „Kurš gan cits” (nododot pirms 8.Saeimas vēlētājiem doto solījumu cīnīties pret oligarhiem) gāza E.Repšes valdību. Un sākās. Gāzes pedālis tika spiests bez saprašanas un apdomas, tas noveda pie ekonomikas pārkaršanas un šodienas milzīgajām problēmām. Šos politiķus brīdināja gan Latvijas Banka, gan starptautiskās institūcijas, bet viss tika ignorēts. Toreiz - gāze grīdā un šodien Latvijas ekonomika ir grāvī.

Kurš gan cits, kā  tie politiķi, kas mūsu valsti šajā situācijā noveda, ir atbildīgi pie šīs ekonomiskās krīzes? Kurš gan cits šķērdēja valsts naudu daudzmiljonu pasūtījumos savējiem? Kurš gan cits vienīgās darba vietas radīja, palielinot savā pārraudzībā esošo uzņēmumu valdes  un tur iecēla „savu šoferu dēlus”? Kurš gan cits bagātas pašvaldības vadībai ir meklējis lielākos kretīnus? Kuram gan citam ir vienaldzīgas Latvijas iedzīvotāju grūtības, šobrīd zaudējot darbu, pakļaujot apdraudējumam savus bērnus un ģimeni, nespējot samaksāt kredītus par savu mājvietu? Kurš gan cits palielināja 2008.gada decembrī PVN, tādējādi kārtējo reizi kaitējot ekonomikai? Kuram gan citam var pietikt cinisma pēc tā visa tērēt milzu šaubīgas izcelsmes naudas reklāmas kampaņā, kas kā lētā izpārdošanā cenšas „iesmērēt” pircējam vecu un sevi diskreditējušu produktu? Kurš gan cits uz to ir spējīgs? Šlesers uz to ir spējīgs! Bet vai tikai viņš?*

 

*Pagājušajā nedēļā Tautas partijas „tēvs” Andris Šķēle un smagos kriminālnoziegumos apsūdzētais ZZS patrons Aivars Lembergs piedāvāja devalvēt latu. Tātad atrisināt fiskālās problēmu arī uz pašu trūcīgāko – pensionāru - rēķina. Katram ir skaidrs, ka devalvācija nepalielina pārvaldes efektivitāti, neceļ valsts eksporta spēju, sagrauj banku (īpaši vietējo) sistēmu. Bet pašiem ļauj labi nopelnīt.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja