Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ludzas brīnums

Kaltenes eksperimentālā lašveidīgo zivju fabrika celta 1980.gadā vēsturiskā zvejnieku laivu mola vietā. Jūrā 230 m no krasta izveidota mākslīga sala, kas krauta no laukakmeņiem – savesti un sakrauti 33 tūkstoši kubu akmeņu, no kuriem daži svēra līdz pat 1,5 t. 8 metru dziļumā iedzīti 288 pāļi, veikti pamatīgi betonēšanas darbi, uzstādīti sūkņi. Vietējā kolhoza Banga priekšsēdētājam bija iecere izveidot lašu mazuļu audzēšanas vietu, tādēļ bija nepieciešams jūras ūdeni sūknēt pa caurulēm no salas jūrā uz baseiniem krastā, kas atradās kilometra attālumā.

Taču projekta tehniskais risinājums acīmredzot nav bijis pietiekami labs, jo jau pirmajā izmēģinājuma reizē sistēma nav darbojusies, līdz ar to arī vieta, kurā tika ieguldīti 8 miljoni rubļu, tika pamesta. Var teikt, ka sala kopš tās uzcelšanas vairāk nekā 25 gadus netika ekspluatēta. Salai paveicās, jo to 2005.gada pavasarī nopirka Zaiga un Māris Gaiļi. Tagad mirusī vieta pārtapusi par izsmalcinātu arhitektonisku vērtību, Gaiļu ģimenes Lieldienas salu

Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka Kaltenē esot iemēģināta roka arī arbūzu audzēšanā. Reiz kolhoza vadību piemeklējusi vīzija par to, ka zvejnieku vīrus no jūras mājās cauru gadu varētu sagaidīt ar pašu audzētiem arbūziem. Un tapis arbūzu audzēšanas komplekss. Ieguldīta liela nauda, neviens arbūzs nav izaudzis (klimats izrādījies nepiemērots), bet vīriņš, kas bijis atbildīgs par būvniecību, pazudis tālēs zilajās. Runā, ka bēgļu gaitās devies krietni turīgāks. Par šī stāsta atbilstību īstenībai gan negalvoju.

Kaltenes kolosu analogs mūsdienās ir Ludzas slimnīca, kuras renovācijā ieguldīti 7 miljoni latu un ir liktenis neskaidrs. Iespējams slimnīca tiks slēgta. Visticamāk to nenopirks Māris Gailis, tāpēc milzīgā kredīta atmaksa gulsies uz pašvaldības un valsts pleciem. Projekta politiskais krusttēvs Gundars Bērziņš no medicīnas riktēšanas attālinājies un pošas uz Rīgas domi. Ludzas slimnīcas problēmas paliek. Ministram Eglītim, pinoties sarkanajās līnijās un cīnoties ar asins garšu mutē, ir iespēja pieņemt nepopulārus, bet loģiskus lēmumus. Slimnīcu skaita samazinājums un medicīnas finansējuma piramīdas atgriešana pareizajā stāvoklī, kuras pamats balstīts profilaksē un iedzīvotājiem pieejamā ambulatorajā aprūpē. Lai ministram izturība cīņā ar lielo slimnīcu lobijiem. Jo, kā joko veselības aprūpes reformu eksperti – slēdzot slimnīcas nemirst neviens pacients, bet politiķi gan.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja