Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Magone Šarkovska.Mazliet nepareizā Magone

Galerijā Supernova atklāta Magones Šarkovskas pirmā personālizstāde

JAUNĀS MĀKSLINIECES un Mākslas akadēmijas studentes Magones Šarkovskas pirmajai personālizstādei dots nosaukums Magone. Viena pati izstādē. Abas idejas — gan par izstādes rīkošanu, gan tās nosaukumu — piederot Supernovas meitenēm (galerijas dibinātājām Zanei Onckulei un Līvai Kupčai — U.G.), un Magone visam piekritusi ar prieku. "Protams, esmu mazliet uztraukusies — tā taču ir mana pirmā personālizstāde," sēžot savā Mākslas akadēmijas darbnīcā, kur smaržo pēc terpentīna un krāsām, neslēpj māksliniece, izrādot darbus. Arī to, kur uzgleznotā baltā flīžu siena izskatās tik reāla, ka, tikai pieskaroties ar roku, saproti — tā ir ilūzija. Šādā tehnikā viņa gan vairs negleznojot.

Uz galeriju Magone vedīšot gandrīz visus savus darbus — klusās dabas, portretus u.c. Tur tie tiks izlikti, un tad jau redzēs, kā beigās viss izskatīsies. "Ļoti ceru uz draugu atbalstu! Viņi jau apsolījuši, ka atnāks un izstādes atklāšanas dienā paturēs rociņu. Savukārt es viņiem esmu apsolījusi savu īpašo anīsa liķieri," smaida māksliniece. Izrādās, ka paštaisīti liķieri esot Magones Šarkovskas aizraušanās — tos viņa labprāt gatavo gan no ogām un augļiem, gan jasmīniem (tas esot īpaši aromātisks). "Tā gan nekad nebūs mana pamatnodarbošanās, jo esmu un palieku māksliniece!" Savā vizītkartē un CV viņa tā arī ierakstītu — "Esmu māksliniece!" Tiesa, vislabprātāk Magone sevi dēvētu par mazliet "nepareizu" mākslinieci, jo viņai ļoti nepatīk nosacījumi un rāmji. Iespējams, tieši tādēļ no Scenogrāfijas nodaļas, kur viņa mācījās pie Andra Freiberga, māksliniece pērn pārgājusi uz Glezniecības nodaļu. Kādēļ šāda izvēle? M.Šarkovska atteic — Latvijā ir pieci teātri, tādēļ scenogrāfam nevarētu būt pārāk daudz darba. Turklāt, gatavojot dekorācijas izrādei, scenogrāfs visā procesā tiek ierauts ļoti dziļi, un tas mēdz būt emocionāli smagi. Pieņemt lēmumu par specialitātes maiņu, šķiet, Magoni pamudinājis arī fakts, ka pērn viens pēc otra "nobrukuši" trīs projekti, kuriem viņai bija jāveido scenogrāfija.

"Kad ar Mākslas akadēmijas rektoru Alekseju Naumovu runāju par pāriešanu uz Glezniecības nodaļu, teicu viņam, ka glezniecību uzskatu par bezcerīgi arhaisku, lai ar to nodarbotos. Viņš man paspieda roku un teica — paldies par godīgumu," meitene smejas. Tieši tādēļ viņa, gleznojot uzdotos darbus, rīkojas pa savam — piemēram, akta vietā izmantojot parupju krievu valodas vārdu. "Lai kaut ko darītu, man nepieciešams iemesls. Tādu atradu, arī domājot par izstādes rīkošanu, lai gan tas nekādā ziņā nebija mans pašmērķis."

Pēc izstādes atklāšanas Magonei jāuzglezno un jāaizstāv diplomdarbs. Un tikai pēc tam viņa varēs braukt uz Latgali — vietu, kas iedvesmo un kur vislabāk var atpūsties.

*

Māksla

Magones Šarkovskas izstāde Magone. Viena pati izstādē

Galerijā Supernova (Krāmu ielā 3) līdz 22.VI

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja