Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Par vardarbību ģimenē

Pirmdien Rīgas rajona Baldonē ģimenes strīda laikā kāds vīrietis pa logu izmetis divarpus gadus vecu meitenīti. Valsts policijas pārstāvji paskaidroja, ka pagājušajā gadā policija jau vairākkārt tika saukta uz šīs ģimenes konfliktiem, tāpat policija jau pērn bija aicinājusi bāriņtiesu un sociālos dienestus pievērst pastiprinātu uzmanību minētajai ģimenei.

Strīdi šajā ģimenē nebija retums, tomēr nevarot teikt, ka sieviete par bērniem nebūtu rūpējusies. Vakar LTV Panorāma un LNT ziņas pārraidīja sižetus no notikuma vietas. Kā redzams sižetā ģimene dzīvojusi brūkošā graustā. Baldones bāriņtiesas pārstāve, kā ierasts šādos gadījumos, paskaidroja, ka nekas šai ģimenē nav liecinājis par vardarbību pret bērniem. Kārtējo reizi gan policijas, gan bāriņtiesas pārstāvji izcēlās ar aprobežotību, viņuprāt biežie konflikti ģimenē un šokējošie sadzīves apstākļi graustā neliecināja par vardarbību pret bērniem. Iespējams, ka šāda izpratne ir atbilstoša sabiedrībā valdošajai vardarbības izpratnei. Miesas bojājumu nodarīšanu bērnam un seksuālo izmantošanu nosoda vairākums sabiedrības, bet tādu sīkumu, kā nerupēšanos par bērnu, uzskata par pieļaujamu.   Tomēr policijai un bāriņtiesām nevajadzētu aizmirst, ka vismaz normatīvo aktu līmenī, vardarbību pret bērnu izprot plašāk. Vardarbība var izpausties dažādos veidos -  kā emocionāla, fiziska, seksuāla vardarbība un kā vecāku nolaidība. Domāju, ka vecāku nolaidība Latvijā ir izplatītākais vardarbības veids un tāpēc arī vismazāk sabiedrībā nosodītais. Ja kaut kas notiek bieži un visapkārt, tad tas nav nekas ārkārtējs un nosodāms. Var jau sapsrast, ka policijai un bāriņtiesai ir grūti nošķirt vienkārši trūcīgus sadzīves apstākļus no tādiem, kuri apdraud bērna veselību un dzīvību. Ja policija ierodas ģimenē, kurā vecāki piedzērušies sarīkojuši skandālu, ja bāriņtiesas darbinieks ierodas ģimenē, kurā ir mazgadīgi bērni, ierauga bērnu nepiemērotos sadzīves apstākļos, nesaskata apdraudējumu bērnam, tad skaidrs, ka problēma nav likumā, bet problēma ir izpratnē un cilvēciskajā aprobežotībā.  Tad nepalīdzēs tas, ka likumā ierakstīs detalizētu bērna aprūpes instrukciju – bērnu nedrīkst mest ārā pa logu, bērnu nedrīkst sist līdz nāvei, bērnu nedrīkst mazgāt veļasmašīnā, bērnu jāmīl, utt., jo vienmēr atradīsies, kas tāds, kas likumā ierakstīts nebūs. Latvijā jau kādu laiku jēdzieni ģimene, bērni, ģimenes vērtības ir kļuvušas  par politisko kapitālu vairojošu investīciju objektu. Amatu savienošanas kārtībā valdošajā politiskajā elitē nonākušie mācītāji, - cienījamais Saeimas deputāts Šmits un cienījamais ministrs Baštiks, jau diezgan braukuši uz šī investīciju pieauguma viļņa, laiks parādīt turpmākās rīcības plānu vardarbības ģimenē mazināšanai un sabiedrības izpratnes par to vairošanai. Beidzot jāsāk izmantot politiskā kapitāla audzēšanai radītais resurss – Bērnu un ģimenes lietu ministrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja