Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Par vēlēšanu apgabaliem

Šodien varam lasīt, ka Tautas partijas Saeimas deputāts K. Leiškalns rosina noteikt, ka visa Latvija ir viens vēlēšanu apgabals. Kādam pirmajā brīdī šī doma var šķist simpātiska – maksimāli plaša izvēle, ar "+" un "-" ērti sagrupējami visi attiecīgās partijas kandidāti. Tomēr lielā izvēle un spēja ietekmēt kandidātu novietojumu sarakstā šajā gadījumā ir tikai šķietamība. Kāda gan jēga no 100 kandidātu izvēles, ja no tiem spējam atpazīt tikai dažus? Kāda gan jēga no plusu un mīnusu likšanas, ja iespēja kādu kandidātu no saraksta vidus vai beigām pacelt augšgalā ir niecīga?

Izskan viedoklis, ka šāda kārtība būtu izdevīga partijām, kurām trūkst vairāki spēcīgi līderi, kurus piedāvāt katrā vēlēšanu apgabalā. Šim apgalvojumam varu tikai piekrist, bet, manuprāt, tā nav vienīgā motivācija. Šāda kārtība būtu ļoti izdevīga arī tām partijām, kuru finansētāji un galvenās personas vēlas iegūt pēc iespējas lielāku kontroli pār attiecīgās partijas deputātiem. Saraksta padsmitajā vietā esošais deputāts par nokļūšanu Saeimā varēs būt pateicīgs vienīgi savam partijas bosam, kurš to iekļāvis pietiekami augstā vietā un dāsnajam sponsoram, kurš apmaksājis partijas reklāmas kampaņu visā Latvijā. Šim panākumam būs ļoti mazs sakars ar paša kandidāta īpašībām un spējām pārliecināt vēlētāju balsot tieši par viņu. Tā nu mēs kārtējo reizi iegūtu paklausīgu balsošanas mašīnu, kura plenārsēdēs uzmanīgi sekotu īkšķa instrukcijām, būtu pilnībā atrauta no vēlētājiem un cerētu, ka par paklausīgu uzvedību arī nākošreiz to sarakstā novietos pietiekami augstu.

Tā vietā, lai Latviju izveidotu par vienu apgabalu, uzskatu, ka apgabali ir jāveido vairāk un mazāki. Tā vietā, lai vēlētāji balsotu par 100 nezināmajiem, uzskatu, ka katrs vēlētājs varētu balsot par 10 sev labi zināmiem kandidātiem. Mazākā apgabalā katrs kandidāts būs spiests pats iegūt savu vēlētāju uzticību, nevis paļauties tikai uz "lokomotīvi" saraksta priekšgalā, savukārt ievēlētais deputāts būs spiests šo uzticības kredītu velti neiztērēt, ja vien vēlēsies, lai to pārvēl uz vēl vienu termiņu. Neuzticības krīze parlamentam un valdībai ir katastrofāla jau gadiem un tikai ievēlēto pārstāvju attieksmes maiņa var to vērst par labu. Mazāki apgabali varētu būt tas ietvars, kas spiestu deputātus tuvināties vēlētājiem un radītu jaunus reģionāla mēroga politiskos līderus, kuri būtu daudz brīvāki no partijas bosu un lielo naudas maku ietekmes.

Šeit var izlasīt manu plašāku rakstu par vairāku vēlēšanu apgabalu izveidošanu un tā priekšrocībām: 

http://www.diena.lv/lat/politics /viedokli/cik-velesanu-apgabaliem-jabut-latvija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja