Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Pārdomas brīvdienām: Dakterēšana un draudzēšanās

Jaunievēlētais Valsts prezidents Valdis Zatlers parīt plāno doties uz Valsts ieņēmumu dienestu un risināt jautājumu par "pateicībām". Acīmredzot tā tiks radīts piemērs visiem pārējiem dakteriem par to, kā tas ir darāms. Nu jau gan valdošās bandas barvedis Kalvītis, gan knābja Loskutovs, gan arī pats VID pateicis, ka "pateicība" naudas izteiksmē ir uzskatāma par ienākumiem, par ienākumiem mūsu valstī jāmaksā nodokļi. Kas gan labāk var demonstrēt piemēru, kā pats augstāk stāvošais dakteris Latvijā?

Ceru, ka šodien V. Zatleram būs laiks iemest acis avīzēs un konkrēti Latvijas Avīzē, kur par tēmu izsakās amata brāļi un māsas. Lūk, Ogres rajona slimnīcas galvenā ārsta vietnieks Jānis Trops: "Personīgi es neiešu un deklarēšu, jo neko īpaši neesmu ņēmis. Ja kāds sīkums kādreiz iedots, būtu smieklīgi tagad iet un deklarēt, jo neesmu uzskaitījis, cik un kad man deva." Liepājas slimnīcas dermatoloģe Natālija Službina: "VID aicinājums deklarēt ienākumus neko nedos. Varbūt jaunie ārsti izlems deklarēt pacientu pateicības, taču vecie ne. Ārstiem jau tā nav viegli." Saldus rajona Ezeres pagasta ģimenes ārste Valda Berga: "VID aicinājums deklarēt pacientu dotās pateicības ir absolūti nenopietns un neizpildāms. Es par diviem latiem netaisos deklarāciju rakstīt un maksāt nodokļus." Un Mudīte Zborovska, Jelgavas slimnīcas terapeite: "Es pat nevaru iedomāties, kā ārsts deklarēs pacienta doto naudu. Zatlers ir grūtā situācijā, viņam nāksies kaut ko deklarēt, bet neviens ārsts jau \'pateicības\' neskaita."

Lūk, jautājuma sāls. Arī pats Zatlers ir teicis, ka "pateicības" viņš neesot "summējis", un man ir grūti iedomāties, kāda būs viņa saruna ar VID. "Labdien. Man pēdējo gadu laikā ir bijuši kaut kādi ienākumi, pats nezinu, cik, un tagad gribu par tiem maksāt nodokļus." Kaut kā neizklausās nopietni. Taču šī ir situācija, kurā valsti ir iegrūdusi valdošā banda, izbīdot par Valsts prezidentu cilvēku ar kliedzošu ētikas problēmu un izliekoties, ka tādas nav. Tas, ka Zatlers ies uz VID, tas nozīmēs pateikt "A". Ja ar to viss apstāsies, tad netiks pateikts "B" un situācija risināta netiks. Man tāpat kā vairumam Latvijas iedzīvotāju nav žēl to latu, kurus ārsti saņem no pacientiem, ja uz operācijas galda guļot ir jāzina, ka ārsts patiesībā domā par to, kā aprūpēt savu ģimeni, tad labi nav. Taču Kalvīša valdība ir izvēlējusies raidīt starmeti tieši uz šīm "pateicībām", un tagad pat pirms stāšanās amatā V. Zatlers ir solījis atrisināt jautājumu, kuru neviens nav atrisinājis 15 gadu laikā un ilgi pirms tam. Protams, viņam pašam tas vairs nebūs aktuāli. Valsts prezidenta alga nav maza, turklāt ģimenei uz nākamajiem četriem gadiem ir nodrošināti luksusa apartamenti Jūrmalā. Izlietu ūdeni vairs nesasmelsi, bet vēl reizīti tomēr gribas teikt, ka tā ir lieta, par kuru Kalvītim un co. tomēr vajadzēja padomāt pirms ceturtdien notikušajām vēlēšanām. Pasaule skatās, Kalvīša kungs, kā "korumpētais dakteris" kļūs par sava amata cienīgu prezidentu.

***

Tikmēr šajās brīvdienās notiks Draudzības dienu kulminācija. Vakar notika seminārs par dažādiem ģimenes modeļiem, tika konstatēts nepārprotami patiesais -- "tradicionālais" ģimenes modelis Latvijā jau sen nav tēvs, māte un trīs bērni. Daudz biežāk tā ir vientuļa māte, kurai bijušais draugs vai vīrs nemaksā alimentus, tie ir bērni, kuru vecāki ir nodzērušies vai sazāļojušies, tie ir bērni, kuri pat neiet skolā. "Ģimenes vērtību" aizstāvētājiem (kuru starpā lielākoties, starp citu, šķiet esam neprecēti vīrieši) derētu atcerēties, ka šīs ir daudzreiz nopietnākas ģimenes lietas, nekā tas, ka Latvijā dzīvo geji un lezbietes. Paldies Iekšlietu ministram Ivaram Godmanim un valsts drošības struktūrām, kuras solījušas nodrošināt kārtību. Ceru, ka drīz piepildīsies tas, ko DD pasākumā vakar pateica viens no ārzemju viesiem: "Ceru, ka jau pēc pāris gadiem Jūsu Praidu neviens vairs īpaši nepamanīs." DD pasākumi nevienu neprovocē, ja vien tas cilvēks nevēlas speciāli sajusties provocēts. Heteroseksualitāte mūsu valstī tiek propogandēta pa labi un kreisi, tajā skaitā SestDienā, kur Dace Rukšāne stāsta par seksu un katru nedēļu kāds laimīgs pāris stāsta, kā satikušies un saskatījušies. Nejūtos provocēts, priecājos par jebkuru cilvēku, kuram mūsdienu sarežģītajā pasaulē laimējies atrast savu otru pusīti. Un tāpēc nudien samulstu, ja kādu citu cilvēku provocē tas, ka man šī otra pusīte ir vīrietis. Tā pirmkārt nav neviena cita cilvēka darīšana, bet otrkārt, man uz šo laimi ir tieši tās pašas tiesības, kā jebkuram citam. Tā, lūk, ir Draudzības dienu pamata doma. Vai pasaulē jau tā nepietiek naida?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lapas krīt

Uz eksperimentālās mūzikas festivāla Skaņu mežs koncertiem klausītājs droši var doties arī kā balta lapa jeb nesagatavojies, uzticoties programmu veidotāju izvēlei un ļaujoties skaņu mākslas piedzīv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja