Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Pārdomas mācību gadam beidzoties

Ir noslēdzies kārtējais mācību gads, taču ne visiem tas ir bijis veiksmīgs. Tūkstošiem bērnu ir pārcelti uz nākošo klasi ar nesekmīgām atzīmēm (1-3 balles 10 baļļu skalā), tūkstoši ir atstāti savās klasēs uz otru gadu. Kāpēc?Pedagogi uzskata, ka galvenais nesekmības cēlonis ir pārāk sarežģītais izglītības saturs.

Nesaprotot apgūstamo materiālu izglītojamie ātri zaudē interesi un motivāciju zināšanu apguvei. It sevišķi, tas ir raksturīgs 6-8 klašu pusaudžiem.Tomēr, izglītības kvalitāte ir atkarīga ne tikai no tās satura, mācību grāmatu kvalitātes, skolnieka un pedagoga, bet arī no attieksmes ģimenē, vecāku atbalsta un palīdzības. Daudzi vecāki, lai nodrošinātu ģimeni strādā no agra rīta līdz vēlam vakaram un viņiem neatliek laika domāt par bērnu mācībām. Daudzi ir devušies peļņā uz Angliju, Īriju un citām valstīm, atstājot bērnus vecvecāku, draugu un kaimiņu aprūpē. Daudzi nodarbojas labākajā gadījumā ar audzināšanu pa telefonu: Atnāci? Paēdi? Stundas sagatavoji? Jā? Tātad viss ir kārtībā. Bet bērni tajā pat laikā dzīvo virtuālajā pasaulē, klimst pa ielām un mācībām viņiem būtībā laika neatliek.Uz mācību darba rezultātiem negatīvu iespaidu atstāj arī pilsētām raksturīgais lielais skolēnu skaits klasēs. Vai pedagogs var veltīt uzmanību katram no 30 skolēniem klasē, ja mācību stundas ilgums ir tikai 40 minūtes? Nevar. Un kas mūs sagaida nākotnē, kad nākamo 7 gadu laikā tiks slēgtas 150 nepilnīgi nokomplektētas skolas. Stājoties ministres amatā Baiba Rivža savulaik solīja, ka no pagājušā mācību gada 6.-7. klasēs sāks strādāt skolotāja palīgi, taču realitātē tie izrādījās tikai saldi sapņi. Palīgu kā nebija, tā arī nav. Lai uzlabotu izglītojamo zināšanu kvalitāti tika ieviestas apmaksātas konsultācijas, taču kā zināms „slimais bieži nevēlas ārstēties” un tie izglītojamie kuriem šīs konsultācijas ir visvairāk nepieciešamas tās neapmeklē. Rezultātus pagaidām nedod arī virknē skolu ieviestā vecāku elektroniskā informēšana par skolēnu sekmēm. Ja vecāki atgriežas no darba vēlu vakarā vai strādā Īrijā, tad viņiem šī informēšana ir kā tukša skaņa.Ilustrācijai šeit minēšu tikai dažus ciparus. Latvijā 2000./2001. mācību gadā uz otru gadu tika atstāti 4239 izglītojamie, savukārt 2006./2007. mācību gadā jau 9115 izglītojamie. Ar nesekmīgām atzīmēm dažos mācību priekšmetos 2006./2007. gadā uz nākamo klasi tika pārcelti vidēji 13,5% izglītojamo. Aiz visiem šiem nedaudzajiem bloga ietvaros pieminētajiem cipariem ir reālu bērnu likteņi. Diemžēl vairākums Latvijas iedzīvotāju piekopj bioloģisku dzīvesveidu, jo paēst, apģērbties, apmaksāt komunālos maksājumus un medicīnas pakalpojumus gandrīz 18% inflācijas apstākļos ir ļoti sarežģīti.Uzskatu, ka pie izveidojušās situācijas lielā mērā ir vainīga IZM un tai pakļautajās un pārraudzītajās iestādēs strādājošā 600 cilvēku lielā ierēdņu armija. Ja viņi nemāk strādāt tas ir slikti, ja negrib- vēl sliktāk. Varbūt jānomaina?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja