Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pārlaicīgā māksla un mūsdienu skatījums

Konference un mākslas festivāls Divi Jūliji. Virsotnes.

Jūlijs Gulbenē paiet Jūliju zīmē. Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejs jau sesto reizi organizē starptautisko mākslas festivālu Divi Jūliji. Nosaukuma atšifrējums ir pavisam vienkāršs, jo pasākums veltīts novadniekiem – Latvijas lietišķās mākslas meistariem Jūlijam Maderniekam (1870–1955) un Jūlijam Straumem (1874– 1970), kuru dzimtās mājas ir Gulbenes pusē. 

Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja Mākslas un komunikācijas nodaļas vadītāja Iveta Petrovska skaidro, ka festivāls akcentē zināšanas, prasmes, tradīcijas un radošumu, ko arī mūsdienās iedzīvina abu meistaru pārlaicīgā māksla. Un nav jābaidās no vārda "zinātniskā", kas ir konferences definējumā, jo tēmas ir interesantas visiem. 

Turklāt aktivitāšu netrūkst – izstādes, vienas dienas darbnīcas, semināra tipa darbnīcas, kā arī mūzikas, mākslas un garšu baudījuma programma Vecgulbenes muižas parkā. 

"Šī gada festivāla moto Virsotnes alegoriski norāda uz sasniegumiem lietišķās mākslas jomā un to, ko Jūlijam Straumem tiešā nozīmē ir nācies pārvarēt etnogrāfiskajās ekspedīcijās Kaukāzā. Papildinot šo tēmu, Oranžērijā iekārtota mākslinieces Daces Štrausas izstāde Ceļā uz virsotnēmKarabahas zirgu gleznas," stāsta Iveta Petrovska. 

Māksliniece ir nodzīvojusi Azerbaidžānā trīs gadus un iepazinusi Azerbaidžānas daudzveidīgo kultūru un, protams, Karabahas zirgu šķirni, kas ir ļoti sena un dažādām leģendām apvīta. 

Izstādi papildina Azerbaidžānas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas priekšmeti – zirgu somas, zirgu segas, galvas dekori – un mākslinieku uzstāšanās. I. Petrovska teic, ka pati apmeklēs šo izstādi, bet būt klāt gribēsies vēl daudzos citos pasākumos.

Šodien, 28. jūlijā, un rīt, 29. jūlijā, Gulbenē būs mākslas piesātinātas dienas. "Programma ir plaša. Sestdiena, 29. jūlijs, vairāk vērsta uz iespēju darboties katram pašam. Varbūt ir vērts izmantot šo iespēju, lai saprastu, kas patīk, ko varētu iemācīties," aicina I. Petrovska un nosauc iespējas jebkura vecuma interesentiem: flīžu apgleznošanas un māla darbnīca, ebru gleznošana jeb marmorēšana, celaiņu jostu darināšana, setu tradicionālās amatniecības darbnīca, pērlīšu piespraužu darbnīca, ornamentu aušana skalu tehnikā.

Mākslinieku Jūliju – Straumes un Madernieka – atbalsis ir Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuāli plastiskās mākslas nodaļas pasniedzēju izstādē Jūlija kods, Sandras Dikmanes fotogrāfiju un datorgrafiku izstādē Ceļojumu dienasgrāmata, kā arī izstādē Madernieks un Straume pikseļos, ko veido semināru dalībnieku un Gulbenes Mākslas skolas audzēkņu radītie porcelāna un mozaīku darbi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja