Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pirms nozīmīgas jubilejas aicina uz sarunu ar Džemmu Skulmi

Šoruden gleznotāja Džemma Skulme svinēs savu 85.dzimšanas dienu, tāpēc Mākslas darbinieku nams klubā _Picasso _nākamnedēļ, 19.maijā, aicina uz sarunu ar mākslinieci par mākslu un dzīvi.

Gleznotāja Dž.Skulme pieder bagātai un neatkārtojamai mākslinieku dzimtai. Jau trešajā paaudzē Skulmes izprot un redz pasauli krāsās un mākslas telpā, vēsta pasākuma organizatori. Marta Skulme, gleznotājas māte, ir pirmā sieviete tēlniece Latvijā, tēvs Oto Skulme - Eduarda Smiļģa teātra scenogrāfs, dēls Juris Dimiters - izcils plakātists, meita Marta - gleznotāja, bet mazdēls studējis Kultūras akadēmijā un nesen kopā ar režisori Laimu Žurginu pabeidzis filmu par tēlnieci Martu Skulmi. Gleznotājs Ojārs Ābols, Džemmas Skulmes dzīvesbiedrs, pirms sešdesmit pieciem gadiem pie nama Vaļņu ielā piestiprina plāksnīti ar uzrakstu Mākslas darbinieku nams, lai Rīgā noteiktu tikšanās vietu māksliniekiem un skatītājiem, kas gadu desmitiem attīsta Rīgas radošā potenciāla laboratorijas ideju teātra, mūzikas un mākslas darbiniekiem ar skatītāju.

Dž.Skulme aizvien vēl glezno ik dienu, to pavadot ar jauneklīgu nemieru sirdī. «Glezniecībā manis padarītais nav pietiekams. Katru mīļu dienu izjūtu, cik ļoti gribu gleznot. un cik maz ir padarīts. Manos gados tas varbūt izklausās mazliet smieklīgi, bet atceros kā Konrāds Ubāns, būdams manā tagadējā vecumā, sacīja - mākslā vēl par maz esmu paspējis izdarīt. Tikai šodien saprotu šo vārdu jēgu,» saka māksliniece.

Dž.Skulme atzīst, ka bieži daudzināta par savu sabiedrisko darbību. Gleznotājas darbi glabājas ne tikai Latvijas Mākslas muzeja fondos, bet arī Tretjakova galerijā Maskavā, Zimmela mākslas muzeja kolekcijā Amerikā, Francijas prezidenta Miterāna un Dānijas karalienes privātkolekcijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja