Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Putina sistēmas jaunumi

Krievijas televīzijā šonakt neviena kasete nesaplīsa. Viss notika raiti un gludi – uzvaroši ziņojumi par Putina "vadošā un virzošā spēka" uzvaru visās iespējamās Krievijas malās tika atskaņoti kā labākajos padomju gados. Kremļa galvenā partija - “Vienotā Krievija” - precīzi trāpīja 70% deputātu mandātu mērķī, kuru jau iepriekš tika daudzinājuši galma politologi.

Tas pietiekoši daudz, lai pilnībā kontrolētu parlamentu un konstitūciju, bet mazāk nekā 90 procentiem, kas starptautiski izskatītos pavisam skandalozi. (Čečenijā Putina vietvalži pārcentās, nodrošinot "Vienotajai Krievijai" pat 99% atbalsta). Vēstures ironija – vienīgā daudz maz demokrātiskā alternatīva putinistiem, kas tomēr pārstāvēta parlamentā, ir Krievijas Komunistiskā partija ar Zjuganovu priekšgalā.

Šķiet, ka “Putina sistēma” ir pārliecinoši nostiprinājusies un jautājums par "nacionālā līdera" varas instrumentiem ir tikai politiski tehnisks. Tomēr varas nervozitāte vēlēšanu priekšvakarā (kuru ilustrē, piemērām, opozīcijas bezjēdzīgā apklusināšana ar spēku) un neskaidrība par Putina varas pārmantojamību vedina domāt, ka cīņa par Kremli-2008 nebūt nav galā. Protams, šī cīņa nenotiek vis brīvās vēlēšanās vai debatēs neatkarīgos medijos. Tā notiek “zem paklāja” starp Kremlim pietuvināto čekistu, tīkamo oligarhu un putinistu-miljardieru grupām. Pēdējās dienās Krievijas politiskajā internetā gandrīz pati lasītākā un apspriestākā tēma ir nevis vēlēšanas, bet gan viena Kremļa čekistu grupējuma “kasiera” neparasti atklātā atzīšanās reketā, izspiešanā un īpašumtiesību pārdalē – “samta reprivatizācijā”.

To vadot Putina labā roka, administrācijas vadītājs Igors Sečins. Neiedziļinoties visās detaļās – Kremļa klana "kasiera" uzzīmētā aina ir visai kolorīta, to par patiesu atzīst lielākā daļa uzņēmēju. Līdz ar Krievijas finanšu ministra vietnieka neseno arestu un izmaiņām "Rosņeftj" vadībā tā liecina par “kolektīvā Putina” iekšējo cīņu saasināšanos un "siloviku" pretenzijām uz vēl lielāku kontroli pār Krievijas dabas un finanšu resursiem. Un tas tikai vedina domāt, ka Putinam nāksies vien saglabāt kabinetu Kremlī uz ilgiem laikiem, lai turpinātu būt par galveno arbitru un režīma "stabilitātes garantu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja