Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Rīgā durvis vērs pirmā smaržu galerija Baltijā – Nāsī

Ceturtdien, 31. oktobrī, plkst. 19.00 radošajā mājā Viskaļi (Viskaļu iela 36a, Rīga) tiks atklāta smaržu mākslas galerija Nāsī — viena no pirmajām Eiropā, kas veltīta smaržām kā mākslas medijam, informēja galerijas dibinātājs Sandris Mūriņš

Atklāšanas izstādē Vēsturisko smaržu kolekcija apmeklētājiem tiks piedāvāta unikāla pieredze, kurā tiks eksponētas 12 vēsturiskas smaržas, kas radītas Eiropas Savienības pētniecības projekta Odeuropa ietvaros. Šīs smaržas, kuras atspoguļo dažādus vēsturiskus mākslas darbus un objektus, papildinās gleznotājas Santas Kristiānas Krūzes darbi, radot daudzdimensionālu pieredzi, kur smarža un vizuālā māksla saplūst vienotā uztverē.

Galerija Nāsī ir radīta, lai kļūtu par eksperimentālu platformu, kur smarža mijiedarbojas ar dažādiem mākslas veidiem – vizuālo mākslu, mūziku un kultūras mantojumu.

Galerijas dibinātājs Sandris Mūriņš: “Smaržu māksla un smarža mākslā un mūzikā ir jauni un mums saistoši virzieni. Šī konceptgalerija būs iniciatore gan eksperimentāliem mākslas projektiem, gan izglītojošiem pasākumiem, lai veicinātu smaržas kā medija iekļaušanu mākslās.”

Izstāde Vēsturisko smaržu kolekcija tiks izstādīta un tajā būs vizualizētas 12 vēsturiskas smaržas, kuras interpretē vēsturiskus mākslas darbus un objektus smaržu veidā. Šīs smaržas radīja kompānijas IFF smaržu dizaineri sadarbībā ar vēsturniekiem un kultūras mantojuma profesionāļiem projekta Odeuropa ietvaros.

Gleznotāja Santa Kristiāna Krūze katrai smaržai radījusi savu gleznu, balstoties uz smaržu kā informācijas nesēju un galveno iztēles ierosinātāju.

Gleznotāja Santa Kristiāna Krūze: “Priekš manis šis projekts ir ļoti interesants, pirmo reizi es veidoju gleznas interpretējot smaržas. Vēsturiskie aromāti ir paši par sevi gana dīvaini un spēcīgi, tie veidos savstarpēju mijiedarbību ar gleznām, kas papildinās viens otru vai arī gluži otrādi - pilnībā nespēs sadraudzēties. Es domāju, ka smarža kļūst par būtisku mediju, tā var piešķirt telpai, mūzikai un vizuālam mākslas darbam citādāku emocionālo dimensiju. To mēs izmantojam katru dienu, mēs iepazīstam pasauli tā.”

Smaržu galerijas Nāsī izstāde Vēsturisko smaržu kolekcija būs pieejama skatītājiem no 31. oktobra līdz 13. novembrim, radošajā mājā Viskaļi, Viskaļu ielā 36a, Rīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja