Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Skats no Kazahstānas

Valsts prezidents Valdis Zatlers, Gruzijas konflikta laikā neaizbraukdams uz Tbilisi, sacīja, ka arī skats no Pekinas, kur tobrīd norisinājās Olimpiskās spēles, bija pietiekami labs, lai saprastu, kas notiek Kaukāzā. Visdrīzākais, prezidents, kurš šobrīd apceļo Centrālāzijas valstis, arī tagad varētu pastāstīt par jaunu skatu gūšanu. Viņa vizīte Kazahstānā gan parāda, ka, atrodoties vienā un tajā pašā vietā, var gūt pavisam atšķirīgus skatu punktus. To apliecināja pavisam nejaušā diskusija, kas Astanā raisījās starp Latvijas ekonomikas un satiksmes ministriem.

Uzklausījis Kazahstānas amatpersonu padomus, ka tranzīta kravas neplūdīs uz Latvijas ostām, kamēr nebūs uzlabotas attiecības ar Krieviju, un, redzēdams šīs Maskavai daudz draudzīgākās valsts ekonomikas apmērus, satiksmes ministrs Ainars Šlesers (LPP/LC) tikai nostiprināja savu buldozera apņēmību. “Mums ir jāizmanto iespēja paklusēt attiecībās ar Krieviju,” sacīja A.Šlesers, mudinot Latviju sekot “Somijas modelim”. Tas ir, vairīties no jebkādiem asumiem savu ekonomikas interešu vārdā. A.Šlesers gan piebilda, ka “vienu dziesmu ar Krieviju” arī nevajag dziedāt, taču nevar vienmēr “pirmie kliegt”. “Es aicinu, lai to karogu nes citu,” viņš sacīja. Šajā brīdī Ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK), kurš līdz tam bija vairāk klausījies A.Šlesera stāstu par pamatīgajiem tranzīta biznesa plāniem, kas nesīs lielu peļņu Latvijas ostām, neizturēja. “Mēs nevaram vienmēr klusēt,” sacīja K.Gerhards, kurš nebūt nav radikālākā tēvzemiešu spārna pārstāvis. Kādu laiku turpinājās vārdu pārmaiņa, kas gan noslēdzās ar abu ministru apņemšanos turpināt darbu pie sadarbības veicināšanas ar Kazahstānu.

Taču A.Šlesers ar saviem izteikumiem nonāca pretrunās ne vien ar tēvzemieti K.Gerhardu. Būtībā A.Šlesera paziņojums par neskriešanu pirmajiem ar karogu rokā ir vēršanās arī pret paša partijas biedru premjeru Ivaru Godmani. Tieši viņš kopā ar citiem austrumeiropiešiem bija vieni no pirmajiem, kas “nesa karogu”, aizbraucot uz Gruziju. V.Zatlers bija viens no pirmajiem, kas “kliedza”.

Lai arī daudz  ticis spriests, ka pēc Gruzijas konflikta ir jāpārdomā attiecības ar Krieviju, prokrieviskāko politiķu prātus šie notikumu nav atvēsinājuši. Spiedienu uz viņiem izdara uzņēmēji. Arī daudzie uzņēmēji, kas pavada V.Zatleru vizītē uz Kazahstānu, Uzbekistānu un Turkmenistānu, runāja A.Šleseram līdzīgus vārdus par pragmatismu un neitralitāti attiecībās ar Krieviju.

V.Zatlers, manis jautāts, vai valstij būtu jāiet “Šlesera” vai “Gerharda” ceļš, atbildēja, ka mums būtu jāiet Latvijas ceļš. Tāpat viņš neatkāpšoties no tā, kas ir pateikts un izdarīts. Vienlaikus esot jāveicina ekonomiskās attiecības ar Kazahstānu. Šķiet, pagaidām prezidents mēģina meklēt zelta vidusceļu. Taču ir skaidrs, ka var pienākt diena, kad mēs nonākam krustcelēs un tad vairs ar laipošanu starp visām ieinteresētajām pusēm var nepietikt.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


Riekstiņš nepiekrīt, ka attiecībās ar Krieviju reizēm vajadzētu paklusēt


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja