Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Starp atmiņu un iztēli

Līdz 12. janvārim Mākslas stacijā Dubulti aplūkojama izstāde Pārvietojumi. Starp atmiņu un iztēli. Tajā piedalās seši mākslinieki no dažādām valstīm – Džonijs Brigss (Londona), Sigita Daugule (Rīga), Kaisu Koivista (Helsinki), Keitija Prata (Londona), Kārlis Rekevics (Ņujorka) un Vineta Kaulača (Rīga), kura ir šīs ekspozīcijas idejas autore.

"Ilglaicīgi strādājot ar sevi interesējošo tēmu par telpisko pieredzi, manā uzmanības lokā ir nonākuši kolēģi, kuri strādā dažādos medijos, bet kuri risina līdzīgus jautājumus," atklāj māksliniece.

Šīs izstādes pirmā versija bija apskatāma Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā. Savukārt aktuālā ir papildināta ar jauniem darbiem un ieguvusi citu atveidojumu kuratores Ingas Šteimanes interpretācijā. "Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā tie bija seši monologi, jo katra mākslinieka daiļrade bija novietota savā telpas daļā un izstādes stāsts atklājās caur kustību pa horizontāli. Savukārt Mākslas stacijā Dubulti tā ir ieguvusi sarunas formu," stāsta Vineta Kaulača.

Viņa piebilst, ka Mākslas stacijas Dubulti augstie griesti ir ļāvuši eksponēt Kārļa Rekevica darbu Krusteniskie balsti (2006), kas bijis šīs izstādes iedvesmas avots un atceļojis uz šejieni no Berlīnes. Mākslinieks ir pazīstams ar saviem lielizmēra ogles zīmējumiem, kuru sižetus veido urbānu motīvu atsvešinātais majestātiskums un kuros autors radoši būvē savu realitātes versiju.

Mākslas stacijas Dubulti pirmajā stāvā tie veido dialogu ar Vinetas Kaulačas gleznām un Kaisu Koivistas fotogrāfijām un skulptūrām, kas kā bākugunis uzved uz otro stāvu, kurā turpinās viņas darbu ekspozīcija. Savā daiļradē māksliniece pēta bijušās Padomju Savienības un Austrumvācijas teritorijas un dokumentē kultūrainavu, kas visbiežāk ir pamesta. Viena no sērijām veltīta raķešu angāriem, kuri ir ieauguši mežā. "Tas ir mazliet komiski, cik tas kādreiz ir bijis nozīmīgi un cik tas tagad ir nevajadzīgi nevienam," norāda Inga Šteimane, iepazīstinot ar ekspozīciju.

Otrā stāva sarunā iesaistās Keitijas Pratas gleznas. To radīšanu māksliniece iesāk ar spontānu žestu, uzmetot krāsu uz gruntēta audekla. Tālākais process ietver šīs konceptuālās nejaušības apstrādi, likumsakarību radīšanu, kritisku izvērtēšanu, papildināšanu un atcelšanu. "To var salīdzināt ar "tamborēšanu", kad viņa virzās uz priekšu pa kvadrātmilimetram un pārdomā katru soli," salīdzina izstādes kuratore. Turpat līdzās eksponētas Sigitas Daugules gleznas, kurām impulsu viņa gūst pilsētas ielās un realizē tos laikietilpīgā gleznošanas procesā darbnīcā. Mākslinieces audekli top kā lēns eļļas krāsu uzklāšanas, žūšanas, noņemšanas, atkārtotas uzklāšanas sablīvējums un katra nākamā reize veido gleznas "atmiņas karti" komplicētāku.

Otrajā stāvā izmitinājušies arī Džonija Brigsa darbi no Izgaismojumu sērijas, kas tapusi Džērsijas policijas štāba interjeros. Savos darbos mākslinieks reprezentē zināšanas par policijas darbā izmantoto cilvēku seju aizsegšanas metodi tās uzņemtajos video. Tas nav photoshop, tas ir pašas realitātes tik liels pietuvinājums, ka mēs to vairs nespējam atpazīt," uzsver Inga Šteimane.

Izstādi Pārvietojumi. Starp atmiņu un iztēli papildina vairāki saistītie notikumi. 23. novembrī plkst. 11 notiks mākslas izglītības centra Trīs krāsas radošā darbnīca bērniem un skolniekiem. 7. decembrī un 12. janvārī plkst. 15 norisināsies ekskursija kuratores Ingas Šteimanes vadībā.

Ieeja visos pasākumos ir bez maksas.

Vairāk informācijas par izstādi var lasīt interneta vietnē www.facebook.com/artstationdubulti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja