Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vai nākamo Latvijas Eiropas komisāru atradīs zoodārzā?

Ar interesi sekoju tam, kā Eiropas plašsaziņas līdzekļos attīstās diskusija par nākamo Eiropas Komisijas sastāvu, tās uzdevumiem un priekšsēdētāja kandidatūrām. Dažos rakstos jau tiek cilātas arī iespējamās nacionālo komisāru kandidatūras. Pašlaik izskatās, ka Barozu ir ārpus konkurences, un to varētu mainīt tikai ievērojami sociālistu panākumi vēlēšanās, kas tiem dotu vairākumu Eiropas Parlamentā. Taču Latvijā par komisāra izvēles principiem nekas nav dzirdēts.

 

Uzreiz vēlos paskaidrot, ka pretēji Twitter.com un citviet palaistajām baumām, es NOTEIKTI NEGATAVOJOS kandidēt uz šo amatu. Domāju, tas man dod brīvību aicināt sakārtot komisāra izvēles procedūru, par ko vēlos runāt šajā blogā.

 

Mani šis jautājums interesē tāpēc, ka 2004.gadā komisāra izvēle izvērtās par apkaunojošu procesu gan kandidātiem, gan valstij. Tas notika galvenokārt tāpēc, ka nebija noteikta nekāda procedūra, kas komisāra izvēli padarītu saprotamu un skaidru. Tikmēr citu augstu valsts amatpersonu iecelšanas un atcelšanas kārtību regulē dažāda līmeņa normatīvie akti. Kārtība jānosaka arī šīs augstās amatpersonas izvēlei.

 

Tas pasargātu Latviju no peripetijām, kuras politiķu mudžināšanās dēļ piedzīvojām iepriekšējo reizi, kad Emsis ar Tautas partijas atbalstu nozīmēja šim amatam Ingrīdu Ūdri. Tobrīd neviens neieklausījās daudzajos brīdinājumos, ka Ūdre ir vājš kandidāts gan ierosinātās krimināllietas dēļ, gan antieiropeisko izteikumu dēļ, ka būs grūtības ar viņas apstiprināšanu Eiropas Parlamentā. Rezultātā Latvija dabūja atsaukt savu kandidāti un diennakts laikā izvēlēties citu. Labi, ka vairs nepietika laika politiskajām spēlītēm un tika nosaukts Andris Piebalgs. Tā izrādījās izcila izvēle, kas Latvijas vārdu ir cēlusi un pagodinājusi.

Lai tagad, kad kuluāros atkal sāk baumot par gatavoto valdības gāšanu, neatkārtotos kaut kas līdzīgs, ir jāizdara labojumi Ministru kabineta kārtības rullī, nosakot kārtību, kādā valdība izvirza Eiropas komisāra kandidatūru. Pat ja komisārs strādā Eiropas Savienības līmenī un viņa kandidatūru apstiprina Eiropas Parlaments, tā izvirzīšana ir dalībvalsts ziņā.

 

Komisijas veidošana sāksies jūlijā, tāpēc ir pēdējais laiks sākt sabiedrībā diskusiju par komisāra iecelšanas kārtību un par iespējamajiem kandidātiem. Jautājums ir jāsakārto tā, lai procedūra būtu skaidra un sabiedrībai saprotama. Ir jānosaka, kam ir tiesības izvirzīt komisāra kandidatūru, kādiem profesionāliem un politiskiem kritērijiem kandidātam jāatbilst, kurš vērtē kandidātus un kā noris kandidāta apstiprināšana.

 

Ir jāparedz, ka kandidāti tiek izvirzīti savlaicīgi un plaši apspriesti sabiedrībā. Par to 2004. gadā iestājās Jaunais laiks un plaša sabiedrība. Valdība savu galīgo lēmumu pieņem pēc obligātām konsultācijām ar Saeimas Eiropas lietu komisiju. Tas novērstu nevajadzīgus pārpratumus un pasargātu Latvijas sabiedrību no iespējamiem nesmukumiem.

Pazīstot mūsu politiķu aizkulišu tradīcijas, var droši teikt, ka konsultācijas jau ir sākušās. Kur? Zooloģiskajā dārzā? Mākoņos? Pie Puzes ezera?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja