Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ziloņu jaunā rezidence

Kamēr Rīgas zoodārza ziloņu māja tiek rekonstruēta, kādā nedēļas nogalē var aizlidot uz Kopenhāgenu - šīs pilsētas zoodārzā ar karaļnama pārstāvju piedalīšanos 10.jūnijā svinīgi tika atklāta jaunā ziloņu māja. "Nezinu, kā jutīšos, kad man būs jāatgriežas pie nīgriem cilvēkiem domātu ofisu blokmāju projektēšanas," laikrakstam The Guardian atzinis Džons Dženingss, arhitektu kompānijas Foster and Partners arhitekts.

Pasaulslavenā arhitekta Normana Fostera biroja komanda ir projektējusi jauno Kopenhāgenas zoodārza ziloņu māju. "Pie tās strādāt bija īsts baudījums. Eksperti jau atzinuši, ka dzīvnieki tagad esot daudz laimīgāki. Plašajā telpā viņu muskuļi sākuši attīstīties, ziloņi sākuši labāk ēst un arī daudz vairāk spēlēties," par savu veikumu priecājies arhitekts. Pēdējos četros gados Dženingsam nācās kļūt par ziloņu uzvedības ekspertu, lai kopā ar kolēģiem radītu iespējami labāko mītni Kopenhāgenas zoodārzā mītošajiem Indijas ziloņiem. Jau gadiem šie dzīvnieki saspiesti mitinājušies XX gs. sākumā celtā ēkā. Pārliekā šaurība snuķainajām radībām radījusi diskomfortu. Taču tagad jaunajā stikla ēkā ziloņu baram ir visi priekšnoteikumi, lai kļūtu par ģimeni. "Bars ir kļuvis par laimīgu ģimeni," apgalvo Dženingss. "Staigāšana pa smilšainām un dubļainām grīdām nodrošina to, ka ziloņu pēdas jūtas daudz labāk - šiem dzīvniekiem nepatīk staigāt pa ķieģeļiem, akmeņiem, betonu vai citām virsmām." Veidojot ziloņu mājas projektu, patiešām domāts par milzeņu labsajūtu. Ziloņu mītne sastāv no diviem stikla korpusiem - vienā no tiem uzturas sešas ziloņu mātes un mazuļi, savukārt otrā - divi tēviņi, kurus pārošanās laikā vienu no otra var nošķirt. Ziloņu māja aizņem apmēram desmito daļu no zoodārza platības - tā ir pelēkajiem milžiem nepieciešama telpa. Jaunais nams izmaksājis ap 25 milj. sterliņu mārciņu, finanšu līdzekļi iegūti no valsts un privātajiem fondiem. Kaut gan pēdējos gados arī Dānijas zoodārzam nebūt nav bijis viegli iegūt līdzekļus, tieši ziloņu mītnes celšanai nauda atradusies viegli. Iespējams, tas tādēļ, ka ziloņiem ir īpaša nozīme dāņu karaļvalsts kultūrā - augstākais valsts apbalvojums tur ir Ziloņa ordenis, ko pasniedz karaļnamu pārstāvjiem un politiķiem. Turklāt visā Kopenhāgenā iespējams atrast dažādus namus, kuru fasādē izmantoti ziloņu tēli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja