Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 17. septembris
Vera, Vaira, Vairis

Satikšanās Saulkrastos izskanēs Baltajā kāpā

11. Kamermūzikas festivāls Satikšanās Saulkrastos līdz 18. augustam ļaus iepazīt gan jaunos mūziķus, gan novada ainavu

Nokavēts! Tā bija pirmā doma, uzzinot, ka ikgadējais, nu jau vienpadsmitais, kamermūzikas festivāls Satikšanās Saulkrastos jau ir sācies un nu jau ir garām gan atklāšanas koncerts pie diženā Sējas ozola, gan pārgājiens, kas svētdienas pirmspusdienā veda mūziķus un klausītājus septiņu kilometru garā gājumā uz dziedātāja Armanda Siliņa latviešu kamermūzikas koncertu smilšu karjerā Lilastes Dvēseļu kalnos. Vēl viss nav zaudēts – ir otrā doma, jo festivāls turpinās, piedāvājot Perona kvarteta koncertu Saulkrastu Pēterupes evaņģēliski luteriskajā baznīcā 11. augustā plkst.17 un Saulrieta koncertu Saulkrastu Baltajā kāpā 18. augustā, kurā muzicēs viens no mūsu mūzikas jaunajiem supertalantiem vijolnieks Daniils Bulajevs ar savu domubiedru stīgu orķestri Davinspiro Camerata. Ar Saulkrastu novada domes atbalstu visi festivāla koncerti ir pieejami bez maksas.

No Parīzes uz Saulkrastiem

"Šo festivālu izveidoja Magdalēna Geka 2014. gadā. Viņa tolaik vēl studēja Parīzē, un sākumā festivāls bija ārzemēs studējošo latviešu mūziķu, draugu satikšanās Saulkrastos, lai beidzot atkal varētu paspēlēt kopā, iepriecinot arī Saulkrastu iedzīvotājus," stāsta vijolnieks Konstantīns Paturskis, kurš bieži uzstājies šajā festivālā un nu jau septiņus gadus ir tā mākslinieciskais vadītājs. Jauno mūziķu satikšanās notiek tieši Saulkrastos, jo no Saulkrastiem nākusi festivāla iniciatore Magdalēna Geka, kura šobrīd ir orķestra Sinfonietta Rīga koncertmeistare. Ciešu saikni ar Saulkrastiem izjūt arī Konstantīns Paturskis, kuram tur aizritējušas bērnības vasaras vecāku ģimenes mājā. Izstudējis Rīgā, Milānā un Lozannā un noslēdzis orķestra Kremerata Baltica vijolnieka gaitas, viņš tagad ir pasniedzējs Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolā un vada tās audzēkņu orķestri. Viņš ir arī pirmā vijole Perona orķestrī, kas 11. augustā uzstāsies Saulkrastu Pēterupes ev. lut. baznīcā. Šajā kvartetā kopā ar viņu muzicē Aleksejs Bahirs (vijole), Elīna AdrianovaBahira (alts) un Dace ZālīteZilberte (čells).

"Es turpinu festivāla tradīciju parādīt jaunos. Katru gadu pasūtām jaundarbu arī kādam mūsu komponistam, kurš ir vēl mazāk zināms vai studē ārzemēs. Šāgada festivālam uzrunāju Anniju Annu Zariņu, kura studē Nīderlandē, Hāgā. Viņas stīgu kvartets Onwards gan nav rakstīts speciāli mums, bet mēs gatavojam šī darba pirmatskaņojumu Latvijā, Konstantīns Paturskis ieskicē Perona kvarteta koncerta programmu. Tajā iekļauts arī Ludviga van Bēthovena Stīgu kvartets op. 95 Fa minorā Serioso un armēņu komponista Aleksandra Pirumova (1930– 1995) Otrais stīgu kvartets. Par šo komponistu Konstantīns Paturskis uzzinājis no Latviešu biedrības namā strādājošā mūzikas instrumentu veikaliņa Vivatas īpašnieka Arana Simonjana, kurš reiz parādījis savas sievas vectēva kvartetu. "Viņš teica – būtu forši, ja kādreiz kāds to nospēlētu. Skaņdarba muzikālā valoda mani uzrunāja, un tā 1955. gadā sacerētais Pirumova kvartets nonāca mūsu programmā," Konstantīns atklāj. Viņš kopā ar vijolnieku Daniilu Bulajevu sniegs arī ikgadējo labdarības koncertu 17. augustā Saulkrastu sociālās aprūpes namā un smejot teic, ka šis ir vienīgais festivāla koncerts, par kuru kaut ko arī saņemot pretī, jo viņi vienmēr dāvina mūziķiem milzīgu arbūzu.

Saulriets Baltajā kāpā

Daniils Bulajevs ar savu kamerorķestri Davinspiro Camerata Saulrieta koncertam festivāla noslēgumā 18. augustā plkst. 20 Baltajā kāpā gatavo trīs skaņdarbus. Programmu, ko sāks Imanta Ramiņa sen Latvijā nedzirdēto piecu tautasdziesmu apdaru cikls Sēru dziesmas, prieka dziesmas, turpinās Ludviga van Bēthovena slavenā Kreicera sonāte vijolei un klavierēm Andreja Puškareva aranžijā vijolei un stīgu orķestrim. Vakaru vainagos Samuela Bārbera ikoniskais, smeldzīgais Adagio. "Baltajā kāpā, uz ko ved Saulrieta taka, uz koka platformiņas ir izveidota skatuvīte. Pēdējie akordi izskan līdz ar brīdi, kad saule iegrimst jūrā. Tāpēc ļoti rēķinu koncerta hronometrāžu. Tas ir apcerīgs, mierīgs brīdis, tāpēc skaņdarbam jābūt lēnam," paskaidro Konstantīns Paturskis.

Dabas piemineklis – Saulkrastu Baltā kāpa – ir viena no īpašajām festivāla koncertu norises vietām – līdzās Saulkrastu Pēterupes baznīcai, kura iekļauta Valsts aizsargājamo pieminekļu sarakstā, un dabas parkam Piejūra. Tagad ir kārta tuvāk iepazīt nu jau krietni paplašināto Saulkrastu novadu, kas tāds kļuvis pēc nesenās teritoriālās reformas. "Vienmēr meklējam vietas pie dabas visā Saulkrastu novadā, kas nu kļuvis divreiz lielāks. Katru reizi mēģinām atrast citu vietu," Konstantīns Paturskis stāsta par savu jauno pienesumu festivāla norisē. "Pārgājiens, kurā mūziķi un klausītāji kopīgi dodas uz koncerta vietu, nav mana ideja, man ir bijusi izdevība tādos piedalīties čellista Mario Brunello festivālā Dolomītu kalnos Itālijas Alpos (Trentīno reģionā). Bija tik lieliska akustika klinšu ielokā," vijolnieks ar sajūsmu atceras Itālijā gūto pieredzi. Tā iedvesmojusi ko līdzīgu darīt dzimtenē. Pirmais Saulkrastu satikšanās festivāla pārgājiens pirms diviem gadiem sarīkots Murjāņos gar Lojas upi, un pats Konstantīns bijis pārsteigts par nelielās upītes skaistajiem krastiem ar smilšu klintīm un alu. Vietējie jautājuši: kurp jūs ejat? Uz Sinfonietta Rīga kvarteta uzstāšanos pļavā, netālu no Raiņa vasarnīcas! Pērn pārgājiens vedis pa Saulkrastu Saulrieta taku no centra pa jūras piekrasti līdz Baltajai kāpai. "Sākām ar trim kilometriem, tad jau gājām piecus kilometrus un šogad jau septiņus! Cilvēkiem ideja ir iepatikusies, uz Lilasti gāja ap 150 cilvēku," priecājas Konstantīns Paturskis. Apzinoties, ka pēc tik gara gājuma cilvēki būs fiziski noguruši un diez vai uzreiz steigsies prom, viņš pirmoreiz uzdrošinājies pārgājiena galamērķī klausītājiem piedāvāt latviešu jaunās mūzikas programmu – Armands Siliņš dziedājis Andra Dzenīša dziesmas, Platons Buravickis savu darbu atskaņojumā piedalījies ar elektroniku. Festivāls arī turpmāk ļaus iepazīt Saulkrastu novada daudzveidīgos un neslīpētos dabas dimantus, sniedzot iespēju mūziku baudīt dabas akustiskajā koncertzālē, izbaudot dabas ainavu skaistumu.

Kamermūzikas festivālu rīko biedrība Da Camera sadarbībā ar Saulkrastu novada Kultūras centru. To atbalsta Saulkrastu novada pašvaldība un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja