Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Agnese Rakovska. Kas dzīvo Triānas parkā?

Grupu Triānas parks nevar nepamanīt — pirmo lielāko uznācienu piedzīvojusi pērnā gada Eirovīzijas nacionālās atlases finālā, kurā pārsteidza ar netradicionāliem tērpiem, kas dažiem lika aiz sajūsmas spiegt, vēl citiem — neizpratnē purpināt, apvienība joprojām aktīvi darbojas un ir gatava jauniem izaicinājumiem. Triānas parka galveno iemītnieci Agnesi Rakovsku (22), reiz redzētu skatuves ietērpā, aizmirst ir pagrūti — spilgtas krāsas, mākslīgās skropstas un vai ik reizi cita matu krāsa. Taču tāda viņa ir tikai uz skatuves Agnese smej, tas esot izdevīgi, atpazīšana uz ielas nedraudot.
Grupas Triānas parks solisti Agnesi Rakovsku uz ielas nepazīst

Cienot Maestro

Ar Agnesi tiekamies pirmdienas rītā īpatnējā restorānā Centrālās stacijas apkaimē. Necilā izkārtne slēpj barokālas griestu mežģīnes, slāvisku krāsu pārbagātību. Agnesei piestāv. Lai arī ģērbusies vienkārši, pat neuzkrītoši, nejauša garāmgājēja skatienu viņa noteikti piesaistīs. Pasūta tēju ar medu — iepriekšējā vakarā Raimonda Paula dziedāšanas svētkos apaukstējusies. Uzreiz pats no sevis rodas jautājums — vai tiešām arī viņa kļuvusi par Maestro protežē kā daudzi citi mūziķi pirms viņas? Agnese smej. Smiekli trīsuļo visu sarunas laiku, rodas sajūta, ka viņa spēj pārvērst par joku itin visu. Izrādās, arī Agnese piedalījusies starptautiskā izpildītāju konkursa Jaunais vilnis atlasē. "Bija dziesmas, ko gribēju parādīt," stāsta dziedātāja un atminas, ka Pauls uz viņu skatījies ar pārsteiguma izteiksmi sejā. Un kā gan ne — arī atlasē viņa ieradusies "parādes tērpā". Pamanījis. Pēc pāris mēnešiem zvanījusi Svetlana Rudzīte, aicinājusi piedalīties raidījumā Krodziņā pie Paula. "Dueti ar Žoržu (Siksna), (Niku) Matvejevu…" Agnese joprojām jūtas pārsteigta par šo iespēju. Dziedāšanas svētki jaunajai dziedātājai bijusi pirmā pieredze uzstāties tik lielas auditorijas priekšā: "Arēna pilna ar cilvēkiem, dzied, beigās pat asaras kaklā sakāpa."

"Par sadarbību ar Raimondu Paulu man ir liels prieks," Agnese ir sajūsmā un atzīst, ka mainījusi viedokli: agrāk šķitis, ka Paula mūzika vairāk domāta omītēm, tagad viņa ir pārliecināta — tā ir visiem. Arī viņai. "Viņš ir ģēnijs!" Agnese gandrīz vai izsaucas, uzreiz gan samulst, jo negribot tā jūsmot un slavēt. Jaunā dziedātāja augstu vērtē iespēju sastrādāties ar profesionāļiem, to skaitā Intaru Busuli, par kuru viņa izsakās tieši un nepārprotami: "Labākais, kas ar Latvijas estrādi noticis." Viņa atklāj savu mazo sapni — ierakstīt dziesmu kopā ar Intaru. Pašam gan to vēl nav teikusi.

Kalkulēt nevajag

Stāsts par Triānas parku sākās, kad Agnese aizbrauca uz Franciju. "Ar mūziku esmu saistīta visu dzīvi, bērnībā mācījos mūzikas skolā," stāsta jaunā dziedātāja. Nenoliedzami liels bijis tēva iespaids — Aivars Rakovskis, kurš savulaik stāvējis pie grupas Lādezers šūpuļa, spēlējis kopā ar Credo, vēlāk izveidoja grupu Bastardi, kas gan pajukusi, kad Alex nodibinājis pats savu apvienību Opus pro. Muzikāli ir arī Agneses brālis un māsa — Kristiāns Rakovskis, kuru Agnese sirsnīgi nosauc par "šausmīgu citplanētieti", spēlē grupā Pent-In-Dreams. Pērn arī viņš kāpis uz Eirovīzijas skatuves kopā ar Elli U, savukārt māsa Katrīna Eirovīzijā šogad Triānas parkā dziedājusi fona vokālu.

Uz Franciju Agnese devās studiju apmaiņas programmā. Vajadzējis tikt prom no ikdienas rutīnas un lietām, kas kavējušas attīstību. Būdama viena svešā valstī, viņa sapratusi, ka svarīgākais viņas dzīvē ir mūzika un iespēja būt uz skatuves. Nevis naudas pelnīšana, kuras dēļ viņa vienubrīd dzīvojusi īstā vāveres ritenī, kūlusies vairākos darbos vienlaikus un mācījusies. Agnese joprojām brīnās, kā gan, būdama apveltīta ar dotībām humanitārajā sfērā, izvēlējusies kaut ko pilnīgi pretēju — apgūt grāmatvedes profesiju Banku augstskolā. "Šausmīgi. Izdarīt tādu izvēli uzreiz pēc 12.klases beigšanas, kad cilvēks vispār neko nesaprot," komentē Agnese. Šogad viņa augstskolu tomēr pabeigs. Tajā pašā laikā Agnese nenoliedz, ka arī mūzika ir matemātiska disciplīna — visur ir sava sistēma. Viņa sajūsmināti stāsta par filmu Lielais ūdens noslēpums, kurā demonstrēts, kā atkarībā no atskaņotās mūzikas ūdens molekulas maina formu. "Ne jau velti eksistē mūzikas terapija," spriež Agnese un piebilst — mūzikā pavisam noteikti nevajag mēģināt kaut ko izkalkulēt. "Tas ir Eirovīzijas lielākais marasms, ka viss tiek kalkulēts — mēģina izskaitļot, kādās kombinācijās mūziķi varētu iepatikties skatītājiem," ar nožēlu atzīst dziedātāja, pati ideja par dziesmu konkursu jau esot jauka.

Kad Agnese atgriezusies no Francijas, tika dibināta grupa Triānas parks. Dziedātāja gan neatklāj, kas ir mistiskā Triāna, un šķelmīgi novelk: "Tie, kas zina, tie zina, pārējiem lai paliek noslēpums." Parks ir tā vieta, kurā var ienākt katrs un, ja vēlas, uzkavēties. "Liels, zaļš iestādījums ar vārtiem. Iedomājies, cik forši, ja katram ir savs parks!" smej Agnese. Grupas sastāvs nostabilizējies vien īsi pirms pirmā lielā uznāciena 2008.gada Eirovīzijas nacionālajā atlasē, kurā mūziķi uzstājās klaunu tērpos.

Gribas distancēties

Tērpi kā no citas pasaules ir Triānas parka firmas zīme. "Vainīga pie tā, kā izskatāmies, ir Agnese Narņicka," atklāj soliste. Tieši šīs dizaineres tērpus Agnese valkā uz skatuves. Satikušās Riga Fashion Week skatē, un dizainere piekritusi sadarbībai. Vēlāk piepulcējusies vēl viena māksliniece — Ludmila Krugļika. "Man ir svarīgi apvienot vairākas mākslas — modi un mūziku," stāsta Agnese. Viņasprāt, ar skaistu dziedāšanu vien nepietiek, nevajag baidīties, ka vizuālais tēls noēdīs muzikālās izpausmes. Agnese atklāj, ka ekscentriskais un ekstravagantais tēls savā ziņā radies arī personīgo kompleksu dēļ. Sākusi ar parūkām, jo pašai savi mati ne pārāk patīk. Pēc tam sekojis viss pārējais. Savā ziņā tā ir tendence paslēpties, atzīst dziedātāja. "Tēmas ir ļoti personīgas, gribas distancēties," saka Agnese. Tēls palīdz integrēties uz skatuves notiekošajā. "Savā ziņā ar šo izskatu es kliedzu. Ja es kliegtu koncertā pa īstam, cilvēki aizietu prom," dziedātāja ir pārliecināta. Taču spilgtā skatuves tēla dēļ gadās iekulties smieklīgās situācijās. "Runājos ar kādu cilvēku, viņš man prasa, vai zinu tādu grupu Triānas parks. Atbildu, ka zinu. Pasaku, ka tur dziedu. Tad jautā — tad jau bekvokālus, ja? Nē. Esmu soliste. Cilvēks ir šokā," stāsta Agnese. Šādu gadījumu ir daudz. Nesen gadījies būt kādā skolā, un kāda meitene platām acīm skatījusies uz ikdienišķi tērpto Agnesi un nav bijusi piedabūjama noticēt, ka tā tiešām ir Triānas parka Rakovska, līdz viņa sākusi dziedāt. "Varu būt pārliecināta — uz ielas mani neatpazīs, dzīvošu mierīgi," smaida mūziķe.

Tikpat bagātīgi kā vizuālos izteiksmes līdzekļus Triānas parks izmanto valodu: dziesmas skan latviešu, krievu, angļu valodā un pat franciski un spāniski! "Man patīk paniekoties ar skaņām," atklāj Agnese. Drīz vien sāksies Triānas parka debijas albuma ierakstīšana. To mūziķi grasās darīt paši, bez lielo ierakstu kompāniju piesaistīšanas. Pagaidām žanru definēt nav iespējams — absolūta muzikālā eklektika, atzīst dziedātāja. Visus tos, kuriem tuva grupas savdabīgā daiļrade, Agnese aicina uz koncertu 19.martā Metacafe un piebilst — vēlams ierasties laikus, jo vietas kafejnīcā ir pamaz, iepriekšējā koncertā daudzi vīlušies aizgājuši prom… jo vienkārši nav tikuši iekšā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja