Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

B.G. arī bez bārdas ir B.G.

Leģendārais Boriss Grebenščikovs Rīgā piestās turnejā, kas veltīta viņa piecdesmit piecu gadu jubilejai

Četrpadsmit gadu garumā nekas, šķiet, nav mainījies - līdz ar pavasara sauli mazliet pirms vai pēc Lieldienām Latvijā ar koncertu ierodas krievu roka klasiķis Boriss Grebenščikovs. Kopā ar savu Akvarium vai vienkārši ar pavadošo grupu - divu burtu kombinācija B.G. ir zīmols, kas komentārus sen neprasa. Visā šajā laikā viņš šeit ir bijis arī citos gadalaikos - reiz ar savu gleznu izstādi un neiztrūkstošo koncertu rudenī viņš piedalījās mūzikas un mākslas festivālā Bildes, reiz vasarā - sava drauga Viktora Coja piemiņas koncertā ūdens atrakciju parka Nemo koncertplacī.

Vēl nemanāmāk kā šie četrpadsmit gadi ir paskrējis arī laiks, kopš Grebenščikovs šeit uzstājās, svinot savu piecdesmit gadu jubileju. Un nu viņš piestās tūrē Paisija Pčeļņika Dziesmas (Pesņi Paisija Pčeļņika), kas veltīta mākslinieka piecdesmit piecu gadu jubilejai un kārtējam jaunajam albumam Baltais zirgs (Lošaģ belaja), kas dienas gaismu ieraudzīja pagājušā gada decembrī. Albuma ierakstā piedalījušies vairāki desmiti pieaicinātu dažādu tautību mūziķu, un tas ierakstīts Sanktpēterburgā un Londonā. Koncertā, protams, skanēs ne vien dziesmas no jaunā albuma, bet arī labi pazīstamā klasika - gadu desmitu, divus vai pat visas trīs desmitgades pazīstamas dziesmas, kurām B.G. pēc sirds patikas un koncerta atmosfēras nereti izmaina tekstu līdz nepazīšanai un otrreiz nemēdz atkārtoties, tāpēc katrs no viņa koncertiem uzskatāms par unikālu.

Slavenais Krievijas muzikologs Artemijs Troickis jau sen ir izteicies, ka B.G. gadu no gada sacer vienas un tās pašas dziesmas, izmainot tajās tikai tekstus. Taču to pat var uztvert nevis kā pārmetumu, bet kā komplimentu, kas nozīmē, ka jebkurš viņa sacerējums, vienalga, no kura albuma ņemts, ir vienlīdz vērtīgs, jo tajā skartas mūžīgas patiesības, kas lielās līnijās nemainās - mainās vien šādas tādas detaļas un personāži, kuri tiek piesaukti dziesmās - pulkvedis Vasins, grāfs Difuzors, Ramzess IV, kapteinis Voroņins, un tagad tas ir Paisijs Pčeļņiks.

Pēdējos gados B.G. Rīgā bijis labā garastāvoklī un pēc publikas ovācijām atgriezies divkārt un pat trīskārt - reiz pat stundas ceturksni pēc beigām, kad zālē palikuši tikai pacietīgākie fani, bet ir bijuši gadījumi, kad viņš pēkšņi koncerta beigās publikas virzienā kā mērkaķu barā izmētā banānus, nikni nosviež ģitāru un tā arī neatgriežas. Koncerta rīkotāji, gaidot kārtējo savu rīkoto B.G. koncertu kā pārsteigumu, zina teikt, ka mākslinieks esot nodzinis gadiem ilgi audzēto garo kazbārdiņu.

Šoreiz kopā ar B.G. Rīgā ieradīsies un uz skatuves kāps jau ierastie dalībnieki - Boriss Rubekins (sintezatori un taustiņinstrumenti), Igors Timofejevs (ģitāras, flauta, saksofons), Andrejs Surotdinovs (vijole, alts), Oļegs Šavkunovs (perkusijas), Alberts Potapkins (bungas). Kādu laiku Akvarium nebija basģitārista un basa partijas ar vienu roku spēlēja taustiņinstrumentālists, līdzīgi kā savulaik Rejs Manzareks to darīja The Doors, bet nu grupai ir basģitārists Aleksandrs Titovs, kurš savulaik jau spēlējis gan Akvarium, gan Kino. Vēl viens papildspēks ir īru izcelsmes flautists Braiens Tomass Finegans, kurš sadarbojies ar visdažādāko valstu mūziķiem, un arī pats B.G. jau sen vairs nav tikai Krievijas, bet pasaules rokmūzikas parādība.

Koncerts

Boriss Grebenščikovs un Akvarium Rīgas Kongresu namā 11.IV plkst.19

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja