Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

CD izlase. Iesaka Uldis Rudaks

Mūzikas žurnālists Uldis Rudaks piedāvā aktuālo CD izlasi.

Himnas trīcošiem spārniem

Gaujarts - Vibrācijas
Biedrība HI
*****

Grupas Gaujarts otrā albuma prezentācijā klātesošais ilggadējais latviešu mūzikas pētnieks un mūziķis Dambis (Inokentijs Mārpls) ansambļa dziesmu uzbūvē un izpildījumā saklausīja līdzības ar Imanta Kalniņa 60. gadu beigu daiļradi, kad tapa mūzika filmai Elpojiet dziļi. To laiku noskaņas dzirdamas gan bijušā grupas Hospitāļu iela līdera un Gaujarta aranžējumu autora Edgara Šubrovska ģitārspēlē, gan dziesmu mūzikas autora Edgara Mākena spēlēto sintezatoru tembros un vokālā.

Alternatīvā estrāde – šādu piemērotu žanra apzīmējumu Gaujarts mūziķi ir izdomājuši sev paši. Arī daļā jauno dziesmu pieturējušies pie savulaik tā sauktajā estrādes mūzikā vispārpieņemtās, bet mūsdienās reti piekoptās tradīcijas par dziesmu pamatu ņemt vecāku vai jaunāku dzeju, arī pārējos gadījumos (kad vārdi savi) pieturoties pie teksta izvirzīšanas priekšplānā, kas viņu mūziku dzīvajā izpildījumā padara ļoti piemērotu sēdošiem koncertiem un tikpat nederīgu trokšņainiem krogiem un festivāliem. Tāpēc būs vien šoreiz jākoncentrējas un glāzes jānoliek malā, jo hitu ir vēl mazāk nekā pirmajā albumā Koncerts kultūras namā, toties Vibrācijas labāk kopā turas kā vienots veselums. Ierakstu noteikti ieteicams klausīties telpā ar labu aparatūru vai austiņās, citādi paslīdēs garām skaņu mākslinieka Andra Indāna (Gas Of Latvia) ilustrējošie papildinājumi – miksēšanas gaitā smalki pievienotie trokšņi un efekti.

Pieminēšanas vērts ir albuma noformējums – katrai dziesmai ir sava no modīgi vecišķa brūna papīra kastītes un reizē rāmīša izņemama skaista kartīte ar… Ak vai! Tas, ka māksla prasa upurus, ir zināms jau sen, un tai jau gadu simteņiem netiek žēlotas ne cilvēku aknas, ne plaušas, tomēr, ilgi skatoties uz «izjauktiem» un «saliktiem» kukaiņiem – vaboli ar tauriņa spārniem un sienāža kājām vai lapseni ar otrādi pieliktu galvu –, sajūtas ir līdzīgas, kā ieturēt brokastis un ar acs kaktiņu vērot prusaka līķi uz virtuves sienas, pat ja tā autors esi tu pats. Palūkojoties no otras puses: ja pieņemam, ka kukaiņu dzīve ir īsa, albuma noformēšanā izmantotie eksemplāri nonākuši privileģētā situācijā, jo viņos varēsim lūkoties vēl gadiem, un reti kad kukaiņiem ir tikusi veltīta vesela rindkopa mūzikas albuma aprakstā.

Duets ar orķestri

Instrumenti - Tru
Instrumenti Ltd.
****

Instrumenti kopš laika gala centušies būt reizē gaumīgi un popsīgi, gudri un smieklīgi, un tas viņiem savā ilgi tapušajā debijas albumā, tāpat kā ceļā līdz tam, ir godam izdevies. Kaut arī liela daļa albuma materiāla (vai arī tieši tāpēc) jau sen ir zināma un atšķirīgas ir tikai Īslandē no jauna ieskaņotās versijas ar veselu dzīvo instrumentu arsenālu, Tru izdodas noklausīties ar neatslābstošu interesi, ne reizi pat neiesitot sev pa rokām, kas grābstās gar stop pogu. Vienīgi nesaprotams ir pēdējais jeb papildu gabals, kas patiesībā ir vienas albuma dziesmas (Lie Down) atkārtojums ar pievienotu Gustavo balsi. Ja bija domāts šādā veidā anglisku gabalu padarīt latviskāku un pašmāju radio draudzīgāku, to varēja izdarīt arī ārpus albuma.


Martas vētra

Marta - Pasaki Martai, lai ir uz vadiem
***
Grupa Prāta vētra vairs nekad nebūs tāda kā sava pirmā albuma Vairāk nekā skaļi laikā ar tām naivi aizkustinošajām dziesmiņām un hita Maybe «eksporta standartu labad» izdarīto korekciju vēl neskarto Kaupera balsi. Tāpēc ir vērts saausīties, ja uzrodas tādas grupas kā Marta ar spēcīgu, bet nepārspīlētu pozitīvisma lādiņu iekšā, kā arī zināšanām populārajā mūzikā. Jo no kurienes gan vēl lai rastos frāze «Kur tu atkal gulēji?», ja ne no «Where did you sleep last night?». Turklāt gandrīz visām Martas dziesmām ir klases vakaru ballīšu hitu potenciāls, kas mūsdienās gadās gaužām reti.

Viss tik balts

Andis Grīva un Gines rekordu orķestris - Dzīvs piens
Piens Records/Upe TT
***
Var iet studijā un ierakstīt albumus, bet tad ir risks, ka vēlāk nāksies klausīties spriedumos, cik ļoti sterils ir šis materiāls un ka dzīvais sniegums vienmēr ir bijis labāks. Andis Grīva, kurš pēc dabas – līdzīgi kā Rolands Ūdris – ir ārēji dzīvespriecīgs, bet iekšēji vienmēr nemiera pilns klaidonis ar wannabe Jeff Buckley balsi, no kura nekad neko nevar zināt, pat nemēģina iet studijā. Viņš fiksē ierakstā savu koncertu, kas ar visām kļūmēm un publikas uzrunām starp dziesmām skan tik organiski kā reti kurš hallē vai stadionā noticis koncertieraksts, jo reizē tas ir arī audiopiemineklis daudzu tik iecienītajai populārā kluba Piens atmosfērai.

Akāciju palags

Imants Kalniņš - Dziesmu izlase Pilsētā, kurā piedzimst vējš
Remix/MicRec
*****

Kad televīzijās vēl nebija šovu, kuros jaunie censoņi ik nedēļas nogali ekspertu un veterānu ielenkumā dzied visdažādāko autoru popmūzikas klasiku, bija leģendām apvīti autori, kuru darbu jaunu versiju ieskaņošanai kaut vai idejas vārdā vien ķērās klāt pat profesionāļi. 1995. gadā Austra Pumpure, Ieva Akuratere, Olga Rajecka, Gvido Linga, Aigars Grāvers un Igo bija jau ar pietiekamu pieredzes bagāžu un pietāti, lai, producenta Raimonda Macata un Remix instrumentālistu pavadīti, pagarinātu klasiķa Imanta Kalniņa dziesmu mūžu. Tāpēc šo atkārtoti izdoto albumu vērts atcerēties ne vien komponista jubilejas dēļ.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja