Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Dubultu baznīca svinēs simtgadi

Ar svētku dievkalpojumu, kas notiks 27. septembrī plkst.10 Dubultu evaņģēliski luteriskā baznīca uzsāksies baznīcas simtgades svinības, Dienai pavēstīja draudzes ērģelniece un koncertu producente Edīte Alpe. Dievkalpojumu vadīs Latvijas evanģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, Dubultu ev.

lut. draudzes mācītājs, prāvests Guntars Dimants un draudzes mācītājs Ivo Grantiņš. Pēc dievkalpojuma svinības baznīcā turpināsies, būs uzrunas, Jūrmalas pilsētas muzeja sagatavots stāstījums par baznīcas vēsturi, muzikāli priekšnesumi, neizpalikšot arī simtgades svētku kliņģeris - stāsta E.Alpe. Dievkalpojumā un svinībās muzicēs Ingus Pētersons, stīgu kvintets “Latvijas filharmoniķi”, draudzes koris un pūtēju ansamblis diriģentes Māras Jermolovas vadībā, kā arī pati ērģelniece E.Alpe. Savukārt 3. oktobrī, kad atzīmējama vēsturiskā simtgades diena, Dubultu ev. lut. baznīcā paredzēts  2. starptautiskā ērģeļmūzikas festivāla “Vox angelica” atklāšanas koncerts. Festivāls veltīts  Dubultu ev. lut. baznīcas simtgadei, tā gaitā plānoti četri koncerti, kas noslēgsies 25. oktobrī. 


Dubultu draudzes pirmssākumi meklējami 1850. gadā kad Slokas mācītājs Pauls Zēbergs sāka rūpēties par tagadējās Jūrmalas pilsētas apvidū dzīvojošo zvejnieku garīgo dzīvi. 1851. gadā uzcēla garīgo sapulču namu Dubultos, Baznīcas un Mellužu ielas stūrī, 1857. gadā šīs telpas iesvētīja par lūgšanu namu, savukārt 1863. gadā apstiprināja par Slokas draudzes filiālbaznīcu. Kad 1898. gadā par Slokas draudzes mācītāju kļuva Vilhelms Rozenieks, viņš pie Slokas draudzes piederošo baznīcu nodeva sava palīga mācītāja Jāņa Opša apkalpošanā. Dubultu draudzes garīgā rosība stipri uzplauka un 1903. gadā tā atdalījās no Slokas draudzes un kļuva patstāvīga. Par pirmo Dubultu draudzes mācītāju kļuva Jānis Opsis (kalpojis no 1903. – 1930. gadam), bet draudzes priekšnieks no 1892. gada līdz 1914. gadam bija barons Ernsts Firss.

1905. gadā, draudzes locekļu skaitam aizvien palielinoties vecā koka baznīciņa ar 350 sēdvietām kļuva par šauru un tika ierosināta jaunas baznīcas būve. 1907. gadā tika likts pamatakmens,  celtniecības darbus pēc arhitekta Vilhelma Ludviga Bokslafa projekta vadīja būvuzņēmējs Krišjānis Ķergalvis. 1909. gada 3. oktobrī (pēc vecā stila 20. septembrī) notika dievnama iesvētības dievkalpojums.  Baznīcu iesvētīja Vidzemes ģenerālsuperintendants T. Gētgens, altāra runu turēja prāvests Ksavers Marnics, sprediķoja Slokas baznīcas mācītājs V. Rozenieks.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja