Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

FOTO:Mireija Matjē Rīgā. Ar pašcieņu un eleganci

Paldies, boļšoje spasibo, merci, danke schön – Mireija Matjē bija pateicīga par siltu uzņemšanu savā pirmajā koncertā Latvijā. Dziedātāja pat bija pārsteigta, cik daudz skatītāju ceturtdienas vakarā ieradās Arēnā Rīga – ap 4000. Koncerta divās daļās estrādes džeza orķestra pavadījumā skanēja Mireijas Matjē oriģinālrepertuāra pērles, kā arī Edītes Piafas hiti (La vie en rose un Non, je ne regrette rien), krievu romances (Podmoskovnije večera un Oči čornije), amerikāņu klasika (Somewhere Over the Rainbow), dziesmas vācu, itāļu un japāņu valodā.

Arēnas Rīga «kaste» nav Parīzes leģendārā koncertzāle _Olympia_ – Mireijas Matjē balss pelnījusi labāku akustiku, kas ļautu sadzirdēt vokālās nianses.

Dziedātājas balss joprojām skan svaigi, apjomīgi un pietiekami fleksibli – protams, dziesmā Ciao, bambino, sorry 64 gadu vecās Mireijas Matjē vokālā vairs nav tāda kristāldzidruma un gracioza jestruma kā vēsturiskajā ierakstā, taču māksliniece uz skatuves izturas ar tādu pašcieņu un eleganci, ka viņas priekšnesuma stils paceļ koncerta kvalitātes latiņu. Nostalģiskas atmiņas, retro atmosfēra, idealizēti priekšstati par franču smalkumu un sapņu pilsētu Parīzi – ak, nesasniedzamie un vilinošie Elizejas lauki! Ak, Eifeļtornis! Ak, Triumfa arka! Ak, Edīte Piafa! Mireija Matjē publikai, kura atceras viņas tēlu un balsi kopš 70. gadiem, ir tāds pats Francijas simbols kā Eifeļtornis un Elizejas lauki. It kā nekā īpaša tajos Elizejas laukos nav, bet šie tēli joprojām silda dvēseli – tāpat kā Mireijas īpaši artikulētais franciskais «rrrrr».

Kā jau franču dīvām pienākas, Mireija Matjē stāvēja pie mikrofona un artistiski demonstrēja roku «horeogrāfiju». Katrā viņas žestā, katrā kustībā bija jūtams gods pret sevi, skatuvi un klausītājiem. Seno laiku varoņu koncertos bieži rodas neveiklības sajūta – ir neērti skatīties uz viņiem prožektoru gaismās. Mireija Matjē joprojām spēj uzturēt interesi, viņas leģenda ir tik spēcīga, ka nav pakļauta devalvācijai. Šogad mūziķe svin karjeras 45 gadu jubileju, savu slavu viņa uzturējusi tikai dziedot – bez kinolomām, dzīves drāmām un bohēmiskiem skandāliem. Mireija Matjē pierādīja, ka arī šāds karjeras ceļš var būt ilgtspējīgs un veiksmīgs. Mireija Matjē popularizēja franču mūziku un stilu galvenokārt ārzemēs. Viņa tikusies ar Elvisu Presliju, Ellu Ficdžeraldu, Bērtu Bakaraku un Dastiju Springfīldu, dziedājusi ar Dīnu Mārtinu, Frenku Sinatru un ABBA. 60.–70. gados Mireijai rakstīja dziesmas Pols Moriā, viņas ierakstos akordeonu spēlēja komponists Fransiss Lē. Koncertā Rīgā Mireija Matjē izpildīja Fransisa Lē populārāko dziesmu – (Where Do I Begin?) Love Story franču valodā.

Mireija Matjē  – tāpat kā Patrīcija Kāsa – ārpus Francijas ir mīlēta vairāk nekā dzimtenē. Taču viņas statuss nav apšaubāms – šogad Francijas valsts svētkos Bastīlijas ieņemšanas dienā dziedātāja kļuva par Goda leģiona ordeņa virsnieci (pirms tam viņai bija kavaliera pakāpe). Gribētos Rīgā dzirdēt vēl vienu Goda leģiona ordeņa virsnieku šansona superzvaigzni un Francijas kultūras simbolu Šārlu Aznavūru, bet diez vai 86 gadu vecais dziedātājs vēl dosies turnejā, kaut gan viņš sola sarīkot atvadu koncertu sēriju Parīzes Olympia.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja