Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ingus Baušķenieks izdevis soloalbumu Čūska

Čūska – tas ir rāpulis. Garš un lokans. Tā pavisam lakoniski Ingus Baušķenieks saka par savu jauno soloalbumu, kas tapis pēdējo sešu gadu laikā. Pagājušajā gadā liels notikums Latvijas jaunā viļņa un regeja pionieru – viņa grupas Dzeltenie pastnieki dzīvē bija 1984. gada albuma Alise uzvedums festivālā Laba daba.

Savukārt pirmo reizi oficiāli izdotais 1987. gada _Pastnieku_ albums Naktis ieguva Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvu alternatīvās mūzikas kategorijā – to gan Ingus vairāk uzskata par kuriozu. Nu jau visi _Pastnieku _klasiskie albumi, kas 80. gados izplatījās un kļuva populāri, klausītājiem ar magnetofonu palīdzību tos pārrakstot citam no cita, ir oficiāli izdoti paša Baušķenieka izdevniecībā.

Čūska tapusi ar pārtraukumiem, jo ilgus gadus Ingum nevedās kaut ko jaunu uzrakstīt. «2005. gadā bišķi biju «uzgriezies», un radās koncepts veselam albumam par «gitārismu» jeb «krīdensismu», kas balstītos uz lietām, kas man patikušas bērnības jeb agros laikos un nekādā veidā neizpaudās citos manos ierakstos. Tie sintezatori man bija apnikuši! Paņem ģitāru, sāc kaut ko strinkšķināt, un tā dzīvā skaņa liekas bagātāka un daudzveidīgāka nekā visi tie tembri, kas sintezatorā,» stāsta Ingus. Ko likt uz magnetofoniem, nav problēmu – var lietot šodien par salīdzinoši lētu naudu nopērkamās pirms divdesmit gadiem Krievijas rūpnīcās ražotās lentes. Saviem aparātiem Ingus, drošs paliek drošs, netuvina arī mobilo telefonu. «Šajā zonā to nedrīkst ienest, jo te ir visādi magnētiskie nesēji – pašam bija pilnīgi konkrēts gadījums, kad spraužu disketi iekšā kompī un man rāda no disc. Tūliņ redzes atmiņā parādās attēls, ka man viņi abi divi mašīnā nosviesti blakus telefonam uz beņķa. Domāju, ka no tā tas arī radās.»

Ingus atzīst, ka vislabāk viņa ieraksti «dzīvos» tieši tur, kur tie tapuši. Viņa istabā mūzika skan no astoņām klasiskajām padomju laika S-90 tumbām. Viens no plašu atskaņotājiem ir tēva – gleznotāja Ausekļa Baušķenieka – paša rokām uzbūvēts. Ierakstus Ingus pērk platēs un bieži – tā ir tikai 60., 70. un 80. gadu mūzika – jaunāka ne. «Es nešaubos, ka ir tādi, kuri tagad domā un muzicē veidā, kas man ļoti patiktu, taču viņi atrodas citā informācijas plūsmā. Un ja tā ir, tad varbūt tā tam arī jābūt. Bija savulaik tāds uzskats, ka hipijlaiku mūzika būs saprotama tikai tā laika paaudzei, taču tas izrādās pilnīgi caurkritis apgalvojums, jo jaunieši klausās un pieņem The Beatles un The Doors pilnīgi adekvātā veidā. Tāpat ir tādas 60. gadu lietas, kas līdz šodienas jauniešiem neatnāk. Man ir kādas desmit Toma Džonsa plates, bet tās es lielākoties tomēr klausos vienatnē. Kad viņš dzied, jauna informācija ir katrā balsienā – nav tā, ka vienkārši brauc pāri meldiņam. Tur ir tā, ka visu laiku ir sensibilitāte pret to, kas tiek dziedāts. Mūzikā jau galvenais ir intonācija nevis tekstuālais saturs. Pa lielam būtībā tu uztver tikai intonāciju sēriju, un tā pasaka tik pietiekami, ka cilvēks ir ekstāzē. Kaut kādu detaļu tekstā tu ievēro, kaut ko mazliet saproti, bet pārējais viss ir kā zīdainim apkārtnes ainava. Tas arī ir tas joks, kas man spiež mocīties ar tekstiem – ir jāatrod katru reizi tādi vārdi, kas nešķiet kaut kas absolūti nepieņemams un stulbs. It kā atrisinājums ir instrumentālā mūzika, taču tai manā uztverē kaut kā pietrūkst.»

Ulda Rudaka interviju ar Ingu Baušķenieku lasiet žurnālā Izklaide TV 5. maijā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja