Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Jaunā viļņa konkursantu izšķirošais iznāciens, Aishas nav starp favorītiem

Jau šovakar Jaunā viļņa trešās konkursa dienas izskaņā kļūs zināms festivāla uzvarētājs. Sīvākā cīņa notiks starp Ukrainas pārstāvi Džamalu un Indonēzijas dziedātāju Sandiju Sondoro, trešo konkursa dienu viņi sāks ar vienādu punktu skaitu — 238. Vietas uz goda pjedestāla varētu ieņemt arī Mila Nitiča (Ukraina; divās konkursa dienās saņēmusi 224 punktus), Marks Jusims (Krievija; 222), Antonello Karoca (Itālija; 221), Lika (Gruzija; 221), Anna Mališeva (Krievija; 220) un grupa 2 Normal (Krievija; 220).

Vietu sadalījums būs atkarīgs no tā, kā šovakar izšķirošajā konkursa kārtā jaunie talanti izpildīs oriģinālkompozīciju. Par sacensības autsaideriem jau tagad var uzskatīt polieti Sāru Hmeļu, somu Villi Lāksonenu un ķīnieti Gu Liju. Savukārt Aisha patlaban atrodas 9.vietā (218 punkti). Viņa uzstājās un izklausījās pārliecinoši, Jāņa Lūsēna un Guntara Rača kompozīcijas Nakts/Noč izpildījums otrajā konkursa dienā bija dramatisma pilns, turklāt Aisha sevi apliecināja kā spilgta vokāliste. Tomēr kaimiņvalstu žurnālisti, kuri jau astoņus gadus atspoguļo_ Jaunā viļņa _norises, sarunā ar _Dienu _norādīja: "Jūsu dziedošie puiši vienmēr bijuši izteiksmīgāki: _Cosmos_, Intars Busulis un Dons šajā konkursā bija kā citplanētieši, kurus nevarēja nepamanīt."**Kičs un eksotika**_Jaunajā vilnī _nav iemeslu apšaubīt žūrijas godīgumu — lai gan festivāls mērķēts pirmām kārtām Krievijas tirgum, šīs valsts pārstāvji tajā nav uzvarējuši kopš 2003.gada. Protams, ekscentriskās un efektīgās ukrainietes Džamalas uzvara šogad būtu muzikāli "konvertējamāka" un perspektīvāka nekā eksotiskā aziātu puiša Sandija Sondoro triumfs.

P.Čaikovska Ukrainas Nacionālās mūzikas akadēmijas operdziedāšanas fakultātes absolvente Džamala (25 gadi, dzīvo Kijevā) liek uzsvaru uz kičīgu šovu, viņas tēls ir Eimijas Vainhausas un Žannas Aguzarovas krustojums. Tas, ko viņa dara uz skatuves, ir pārspīlēti un uzkrītoši — gan vokāli, gan vizuāli. Taču žūrija un publika ir sajūsmā! Vismaz svaiga seja!

Sandijs Sondoro ir pilnīgs pretstats Džamalai. Viņam nav nekāda šova — dziedātājs kultivē nesamākslotību, viņš apbur (pārsvarā sieviešu auditoriju) ar balsi. Sandiju un viņa savdabīgo balss tembru ir slavējis arī Jaunā viļņa muzikālais producents Jevgeņijs Orlovs. Mūziķim ir 28 gadi, viņš ir dzimis Indonēzijā, taču patlaban biežāk sastopams Vācijā, kur ir studējis arhitektūru, kā arī pelnījis naudu, dziedot ģitāras pavadījumā ielās un bāros. Sandijs sacer dziesmas un uzstājas Vācijas klubos (sīkāk: www.myspace.com/sandhysondoro).

Skatītāji Dzintaru koncertzālē sagaida konkursantus ar ovācijām. Šogad ir vērojama tendence, ka arī krievu estrādes zvaigznes atsevišķos gadījumos atļaujas dziedāt dzīvajā — tik patīkamu pārsteigumu klausītājiem sagādājusi pat Alla Pugačova. Savukārt viņas bijušais dzīvesbiedrs "popmūzikas karalis" Filips Kirkorovs pārsteidzis nevis ar vokālu, bet gan ar matu sakārtojumu Maikla Džeksona stilā. Šīs līdzības nevarēja nepamanīt, kad Jaunā viļņa konkursanti, zvaigznes un Maskavā notikušā bērnu konkursa Jaunais vilnis laureāti dziedāja Džeksona hitu You Are Not Alone: F.Kirkorovs stāvēja bērnu ielenkumā... Taču tie, kuri labi pazīst Kirkorovu, stāsta, ka lielākā atšķirība starp diviem "popmūzikas karaļiem" ir tāda, ka "Filips bērnus nevar ciest".

Noslēguma odziņa

Konkursa noslēguma ceremonija notiks svētdien, 2.augustā. Vakara nagla būs ieskats komponista Igora Krutoja un pasaulslavenā krievu baritona Dmitrija Hvorostovska kopīgajā programmā, kuras pirmatskaņojums vēlāk šogad notiks Maskavā. 15.septembrī iznāks I.Krutoja un D.Hvorostovska dubultalbums. YouTube vietnē jau skatāms specefektu pārsātinātais videoklips Toi et moi: uzpumpētais D.Hvorostovskis tēlo skandināvu izskata cīnītāju, I.Krutojs ar smaidu sejā diriģē neredzamu orķestri. Darbība risinās pazemes valstībā, akmeņainā ellē. Runājošo galvu orģijas, asmeņi, asinis, pletnes un ķēdes, pusplika skaistule — tie ir klipa spožākie varoņi un "aksesuāri". Diez vai kaut kas no visa šā mitoloģiski fantastiskā krāšņuma svētdien materializēsies uz Dzintaru koncertzāles skatuves, taču Jaunā viļņa kontekstā tas būtu pilnīgi pieņemami un apsveicami!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja