Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Jelgavā norisināsies Studentu folkmūzikas festivāls

Jelgavas pils Aulā trešdien, 22. februārī plkst.18 norisināsies 23.Studentu folkfestivāls. Studējošo māksliniecisko sniegumu žūrijā vērtēs un kā viesmākslinieks piedalīsies leģendārais dziesminieks Kaspars Dimiters.

23. Studentu folkfestivālā piedalīsies 28 mākslinieki no labākajām Latvijas augstākās izglītības iestādēm, prezentējot gan savu dzeju, gan mūziku, sākot ar liriskām balādēm līdz caurstrāvojošam alternatīvajam rokam.

Par Studentu folkfestivāla pirmsākumiem uzskatāms 1986. gads, kad ar milzu pacilātību LLU Aulā ieskanējās viens no spilgtākajiem Trešās atmodas priekšvēstnešiem - Jelgavas folkfestivāls. Pirmais LLU Studentu folkmūzikas festivāls notika 1990. gadā, un tā vairāk nekā 20 gadu vēsturē izauguši vairāki sabiedrībā zināmi mūziķi.

Studentu folkfestivālā parasti žūrijā piedalīties aicināti arī sabiedrībā pazīstami mūziķi, kas saistīti ar bardu kustību Latvijā. 2008. gadā, kad festivāls svinēja 20 gadu jubileju, kā viesmākslinieki un žūrijas locekļi piedalījās Ieva Akurātere un Valdis Atāls.

Šogad žūrijā būs pazīstamākais barda jeb folkmūzikas pārstāvis Latvijā Kaspars Dimiters. Mūziķis uzsver, ka bardu mūzikas pamatideja ir asums un saukšana cīņā: „Bardu mūzika ir asa un politiska. Tajā ir uzbraukšanas misija. Man nepatīk spriest tiesu, kurš labs un kurš slikts. Vairāk vēlos izprast, vai ir cerība uz kādu attīstību un kā mūziku uztver šodienas jaunieši vai viņi mūzikā izliek savu vēsti, vai gluži vienkārši aizmirstas.” Tāpat Dimiters norādīja, ka ar savu dalību festivālā cer atsvaidzināt cilvēku skatījumu uz folkmūziku.

Uzskata, ka bardu mūzika pagātnē ir bijusi kā sociālā protesta elements režīmam, taču gadiem ejot, tas stipri pagaisis. Dimiters uzsver, ka mūsdienās vieni dzied patriotiskāk un nacionālistiskāk, citi poētiskāk. “Taču nemainīgs ir fakts, ka lielā mērā tas ir tāds kā sabiedrības spogulis, kas raugās laikmetā un runā ar sabiedrību tajā valodā, kādā runā sabiedrība,” skaidro mūziķis.

Studentu folkfestivālu rīko Latvijas Lauksaimniecības universitātes Studentu klubs. Ar šo tradīciju LLU Studentu klubs uztur dzīvu studentiskās identitātes garu, rosinot plaukt un augt talantiem, ka bagātina gan pašu, gan līdzcilvēkus, un topošās Latvijas inteliģences zināšanu krājumu papildina ar smalkām un trauslām mākslas stīgām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja