Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Jubileja nav mērķis

Nav nekādu jubilejas koncertu! — strikti nosaka diriģents Imants Resnis, vaicāts par diviem dažādiem jubilejas koncertiem, kurus viņš sniegs ar Liepājas simfonisko orķestri Liepājā un Rīgā. Kā tad tā, ja zināms, ka tieši savā sešdesmitajā dzimšanas dienā 12.martā viņš vadīs vienu no ikgadējā, nu jau 17.Liepājas Pianisma zvaigžņu festivāla koncertiem. Pēc nedēļas, 19.martā, orķestris uzstāsies Rīgā Lielajā ģildē ar programmu, kuru organizētāji (Latvijas koncerti) skaidri un gaiši sauc par jubilejas koncertu!
I.Resnis 60.jubilejā diriģēs Liepājā un Rīgā

"Jau no jaunības nevaru ciest publiskās jubilejas. Palaikam televīzijā pavēroju, kā jubilāriem nes ziedus un sivēnus — tās vienmēr ir sava veida izrādes, katrs apsveicējs vēlas izpausties. Esmu publiska persona, mans amats ir tāds, tāpēc nevaru izbēgt pavisam. Tomēr ir lietas, kuras gribas paturēt pie sevis un nelīst plāniņa vidū. Ja esmu skaļš un esmu centrā, tad tikai tāpēc, ka tāds ir mans darbs un aiz manis ir simt cilvēku. Arī sapnis par Liepājas koncertzāli. Manai dzimšanas dienai ar festivālu nav nekāda sakara. Tai ir sakars tikai ar maniem vecākiem, ar māti, kuras diemžēl vairs nav. Bet festivāls ir septiņpadsmito reizi, un tā fokusā ir klaviermūzika. Kādā no festivāla dienām katru gadu iekrīt mana dzimšanas diena, bet tā ir vistīrākā sakritība," gaviļnieks konsekventi atvairās no jubilejas. Tas gan nenozīmējot izvairīšanos uzsaukt vakarā labu vīnu savam mīļajam orķestrim, kura mākslinieciskais vadītājs un diriģents Imants Resnis ir jau kopš 1992.gada. Reiz viņš savam mīļajam orķestrim veselu pusgadu gatavojis boli, jau kopš vasaras pieliekot auglīšus klāt.

Tomēr, ja tuvojamies jubilejas jautājumam no citas puses, tad minētos koncertus varot uzskatīt par dāvanu, ko diriģents pa kluso sagatavojis pats sev un kopā ar sev mīļiem, tuviem māksliniekiem un mūziku. "Programmu Liepājā nosaucām Bēthovens un mūza. Viss vakars būs kopā ar man ļoti tuvo lietuviešu pianisti Mūzu Rubackīti. Bēthovena trīskāršajā koncertā viņai piebiedrosies japāņu vijolnieks Daisins Kasimoto un čelliste Kristīne Blaumane, Fantāzijā klavierēm, korim un orķestrim dziedās koris Latvija. Programmu grezno arī retums — F.Lista variācijas par Bēthovena uvertīras Atēnu drupas tēmu.

Interesanta priekšvēsture ir gaidāmajam koncertam Rīgā. Jau pirms pusgada Latvijas koncertu direktors Guntars Ķirsis vēlējies rosināt jauna latviešu mūzikas darba pasūtīšanu.

"Tas mani interesēja, jo nacionālais repertuārs klavierēm ar orķestri nav plašs un es uz latviešu mūziku vienmēr esmu nadzīgs," nopriecājies I.Resnis, kurš Pianisma zvaigžņu festivālus mēdz sākt ar latviešu mūzikas darba atskaņojumu. Komponēt piekrita Juris Karlsons, jau pašā sākumā nolemjot, ka Zvaigžņoto debesu balsis festivāla atklāšanā Liepājā pirmatskaņos jaunā pianiste Elīna Bērtiņa. Ķirsis ierosinājis jauno opusu nospēlēt arī Rīgā. "Tagad man ir aizdomas, ka G.Ķirsis mani viltīgi ievilināja tīklā. Man tā ir iespēja ar Liepājas orķestri Rīgā nospēlēt programmu, kurā ir tikai latviešu mūzika, turklāt ļoti spilgta un atšķirīga," diriģents klausītājiem cels priekšā Imanta Kalniņa 4.simfoniju oriģinālversijā un Pētera Vaska simfonisko elēģiju Sala, kas Latvijā skanēs pirmoreiz. Ja cilvēkiem šī programma patiks, ja uzrunās interpretācija — tas iepriecināšot daudz vairāk par centieniem godināt jubilāru.

"Man, piemēram, ir prieks, ka Liepājas orķestris tagad ir labā formā. Ja liks mieru un neturpinās raustīt budžetu, būs grūti, tomēr izdzīvosim. Bet, ja turpinās iepriekšējās valdības iesākto boļševisma principu — visa novienādošanu, ātri var sagraut visu, kas uzbūvēts daudzos gados. Orķestrī ir noteikts vijoļu skaits, tur nav ko saīsināt. Un nekas nav vieglāk, kā sačakarēt orķestri. Bet lai to uzbūvētu, vajag daudzu gadu rūpīgu darbu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja