Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Kamerorķestris Sinfonietta Rīga atklās jauno sezonu

21. septembrī Lielajā ģildē kamerorķestris Sinfonietta Rīga kopā ar diriģentu Normundu Šnē aicina uz jaunās sezonas atklāšanas koncertu, pastāstīja kamerorķestra sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Semjonova.Sinfonietta Rīga un jauniešu kora Kamēr... izpildījumā varēs dzirdēt lietuviešu jaunās kompozīcijas zvaigznes Justes Janulītes noslēpumaino opusu Mākoņu vērošana.

Koncerta viesmākslinieka ugunīgā francūža Anrī Demarketa izpildījumā – Dmitrija Šostakoviča ekspresīvais čellkoncerts.Lietuviešu uzlecošās kompozīcijas zvaigznes Justes Janulītes opusu Mākoņu vērošana 2010. gadā pasūtināja Cēsu mākslas festivāls, un šovasar Mākoņu vērošana piedzīvoja pirmatskaņojumu šajā festivālā kamerorķestra Sinfonietta Rīga un jauniešu kora Kamēr... izpildījumā, izpelnoties ļoti lielas ovācijas un mūzikas kritiķu augstu atzinību.Muzikoloģe Ieva Rozentāle: "Koncerta Šnē un domubiedri spēcīgais iespaids – lietuvietes Justes Janulītes satriecošā Mākoņu vērošana. Aizveriet acis, iedomājieties, ka esat ļoti augstu un mākoņi kā trīsošu skaņu blāķi slīd ap jums dažādos līmeņos, nokrāsās un faktūrās."Mūzikas žurnālise Inese Lūsiņa raksta: "Vienreizējs, meditatīvs darbs ar faktūru kā telpiski tveramu substanci, kuras nesteidzīgās transformācijas ļauj izbaudīt bezgalīgā lidojuma un mirkļa mūžību."Komponists Rolands Kronlaks: "Justes Janulītes jaundarbs fascinēja ar lēnu un statisku mūzikas plūdumu, kurā organiski sakausējas orķestra instrumenti un kora balsis. (..) Mūzika izskanēja kā skaists sapnis, kurā nepieciešams iegrimt un aizmirsties."Sinfonietta Rīga un jauniešu koris Kamēr... ir saņēmuši aicinājumu Janulītes opusu Mākoņu vērošana izpildīt 26. oktobrī Viļņas Laikmetīgās mūzikas festivālā Gaida.Koncerta otrajā daļā varēs dzirdēt divus izcilus senāku laiku simfoniķus – Rihardu Vāgneru un Dmitriju Šostakoviču. Šostakoviča Pirmo čellkoncertu klausīsimies ugunīgi degsmīgā franču čellista Anrī Demarketa soloizpildījumā.Normunds Šnē saka: "Šostakoviča ģeniālais prāts padara viņa mūziku līdz galam neatšifrētu. Vēl arvien var atrast zīmes, kuras veido vien viņam piemītošu mūzikas krāsu, caurstrāvojumu, mūziku bez atrisinājuma.. Man ir ļoti liels prieks, ka Šostakoviča čellkoncertu kopā ar mums atskaņos izcilais franču mūziķis – Anrī Demarkets, kura mūzikas spēlē jūtams frančiem raksturīgais vieglums, dziļums un dramatisms vienuviet. Es ar ļoti lielu nepacietību gaidu mūsu sezonas atklāšanas koncertu."Liriskas mūzikas cienītājiem būs iespēja dzirdēt Vāgnera muzikālo dāvinājumu sievai Kozimai Ziemassvētkos – Zīgfrīda idilli.Arī šosezon Sinfonietta Rīga turpinās aizsākto tradīciju – tikšanos un sarunas ar mūziķiem un orķestra viesiem pirms koncerta Minsteres zālē. 21. septembrī plkst. 18 uz sarunu aicināta lietuviešu komponiste Justi Janulīte.Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga sezonas atklāšanas koncerts notiks 21. septembrī plkst. 19 Lielajā ģildē. Biļetes uz sezonas atklāšanas koncertu iespējams iegādāties Lielās ģildes un visās Biļešu paradīzes kasēs, kā arī internetā. Līdz 21. septembrim pārdošanā ir Sinfonietta Rīga jaunās sezonas abonementi. Plašāka informācija: www.sinfoniettariga.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja