Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kino Rīga sāks operu cikla rudens sezonu

Kino Rīga sāk operu cikla rudens sezonu ar Aīdu no Milānas La Scala

Krāšņums un skandāls

Ar vienu no muzikāli krāšņākajām un pazīstamākajām Džuzepes Verdi operām — vērienīgo mīlestības un likteņdrāmu Aīda — kino Rīga atsāk operu pārraižu cikla rudens sezonu no slavenā Milānas opernama Teatro alla Scala. Šoreiz tas ir īpaši vilinošs piedāvājums, jo Aīdu iestudējis itāļu kino klasiķis Franko Dzefirelli, kuru skatītāji pazīst kā filmu Romeo un Džuljeta, Jēzus no Nāceretes, Tēja ar Musollīni autoru, arī kā leģendāro operfilmu Traviata, Otello un vairāku citu operas un kino krustpunktā radītu darbu autoru. Viņa filmas savā vērienā un dekoratīvismā ir atzīšanās mīlestībā operai, ko turpināja 2002.gadā radītā biogrāfiskā drāma par Mariju Kallasu Kallasa mūžīgi mūžos/Callas Forever ar Faniju Ardānu galvenajā lomā.

Operteātri, to vidū arī Ņujorkas Metropolitēna opera, gadu desmitiem glabā repertuārā viņa iestudējumus — greznumā žilbinošo Pučīni Turandotu un poētiski skaisto Bohēmu. Savukārt Aīdu Milānas La Scala viņš pirms trim gadiem veidoja kā jaunu režijas un scenogrāfijas darbu. Dzefirelli to iestudēja 83 gadu vecumā kā savu piekto šīs operas redzējumu, atgriežoties slavenajā opernamā pēc 12 gadu prombūtnes. "Tā būs Aīdu Aīda," režisors izteicās pirms pirmizrādes, kas 2006.?gada decembrī atklāja Milānas operteātra sezonu. Tiklīdz internetā parādījās biļetes, tās izpirka divās stundās. Publikā mudžējis sabiedrības krējuma krējums: skatuves slavenības, valstu līderi, finanšu magnāti. La Scala prasīgā publika režisoru sveikusi ar 13 minūšu ovācijām un apbērusi ar rozēm.

Taču ar šo iestudējumu saistīts arī superskaļš skandāls. Nākamajā izrādē skatītāji bez žēlastības izsvilpa Radamesa lomas atveidotāju slaveno Roberto Alaņju. Ar viņa sniegumu neapmierinātie klausītāji tik pamatīgi trokšņojuši jau pirmās ārijas laikā, ka aizvainotais tenors pēc mirkļa skriešus atstājis skatuvi. Izrādi glābis jauns tenors Antonello Palombi, kuru teātra direktors steigšus izstūmis uz skatuves ielas apģērbā. Tālākajām peripetijām (draudiem tiesāties utt.) sekoja visas pasaules prese, bet pēc gada Alaņja spoži revanšējās Radamesa lomā Ņujorkas Metropolitēna operā. Un ko mums sola speciāli demonstrēšanai kinoteātros filmētais Aīdas ieraksts? Liktenīgajā mīlas trīsstūrī akurāt tās zvaigznes, kuras dziedāja skandalozajā vakarā: R.Alaņju, lietuviešu dīvu Violetu Urmani, kura Aīdas lomā debitēja uz La Scala skatuves, un Ildiko Komloši, kurai toreiz nācās vienai turpināt iesākto Amnerisas un Radamesa duetu. Pie diriģenta pults — Rikardo Šaijī.

Opera

Džuzepes Verdi Aīda, Milānas Teatro alla Scala izrādes ieraksts

Kinoteātrī Rīga 9.IX plkst.19

Biļetes kino Rīga un Biļešu servisa kasēs, Ls 6—10

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja