Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Koncertu "Indijas iedvesma" veltīs Indijas neatkarības dienai

Ziemeļindijas klasiskās mūzikas koncerts Indijas iedvesma, kas veltīts Indijas Neatkartības dienai,  notiks 14.augustā Latvijas Mākslas Akadēmijas aulā plkst.19. Koncertā piedalīsies deviņi mūziķi no Latvijas un Lietuvas, starp tiem slavenu Indijas meistaru Ustada Amdžad Ali Hana un  Ustada Imrat Hana mācekļi Akašs Sergejs Ancupovs un Anato Ali Lomonosovs, informēja pasākuma organizētāju Absolute Music Management pārstāvji. 

Koncerta galvenā ideja ar muzikālu sveicienu apliecināt savu cieņu dižai valstij tās Neatkarības dienā. Sergejs Ancupovs, kurš arī pats šajā vakarā muzicēs, spēlēdams stīgu instrumentu sārodu, pastāstīja ka gaidāmais koncerts ir unikāls ar tā muzikālā materiāla, instrumentu un izpildītāju daudzveidību. Koncertā skanēs Ziemeļindijas klasiskās rāgas triju dažādu muzikālo sastāvu izpildījumā. Īpašs programmas viesis būs jogas skolotājs un horeogrāfs Arnis Siliņš, kurš rāgas attēlos deju improvizācijās.

Vakarā uz skatuves cits citu nomainīs četri izpildītāju sastāvi. Katrs piedāvās klausītājiem savu Indijas klasisko mūzikas skolu un tradīciju. Ustada Amdžad Ali Hana māceklis Akašs Sergejs Ancupovs pārstāv slaveno Indijas sāroda tradīciju „Senia Bangašs gharana”. Viņš veltījis sāroda spēles meistarības apguvei jau 28 gadus un koncertā muzicēs kopā ar Rīti Kamičaiti un Ludmilu Žurkovu. Vissenāko sitāras tradīcijas skolu „Etava Imdadkhani gharana” pārstāv  Ustada Imrat Hana māceklis Anato Ali Anatolijs Lomonosovs, kurš to praktizē jau 29 gadus. „Farukhabad gharanu” – klasisko tablas skolu pārstāves Pandita Anindo Čaterdži māceklis Vitālijs Logvinovs. Arnis Siliņš seko Himalaju jogas tradīcijai. Viņš ir unikālā dejas veida „rāgas deja” autors. Rāgas deja ir neatkārtojama dejas meditācija, kurā rāgas skaņas pārvēršas dejas un jogas kustībās. Vienā no ansambļiem iekļausies arī tirdzniecības centra Origo direktors Aleksandrs Ņemirovskis, kurš kolekcionē un spēlē indiešu bambusa flautas bansuri.  

"Indijas Rāga ir unikāla parādība pasaules mūzikas kultūrā. Rāgas izpildījuma māksla ir aiz sapratnes robežām. Katru reizi mūziķim, izpildot Rāgu, tā ir jāuztver kā skaņa no smalkās pasaules un jānodod klausītājam to nesagrozot. Rāga – tā ir mūzika, kas ir aicināta mainīt cilvēka apziņu, vest viņu no tumsas gaismā, dāvāt mīlestību un visuma dievišķās kārtības apceri," paskaidro S.Ancupovs. Koncerta nosaukums Indijas iedvesma viņaprāt vislabāk ataino šī notikuma būtību. Daudzu tūkstošu gadu gaitā noslēpumainā zeme Indija cilvēcei ir dāvājusi augstu kultūru, garīgās zināšanas un iedvesmojusi, norādot ceļu uz pilnību. Tā ir zeme kas iedvesmo - stāsta S.Ancupovs. Absolute Music Management koncertu rīko ar Latvijas Mākslas Akadēmijas un Indijas Vēstniecības Latvijā atbalstu.

Ieeja tajā ir par ziedojumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

PAR MŪZIKAS INSTRUMENTIEM

Sārods - 19 stīgu bezladu lauta ar īsu grifu, kas pārklāts ar plānu metāla plāksni.

Sitāra – populārākais Indijas instruments, 20 stīgu lauta ar garu grifu un pārvietojamajām ladām.

Bansuri – Indijas bambusa flauta, ar kuru parasti attēlo Krišnu.

Tabla – pāra Indijas sitamais instruments ritmiskam pavadījumam.

Tampura – 4 stīgu strinkšķināmais burdona instruments, kas rada tonālu pamatu muzikālam audumam klasiskajā ansamblī.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja