Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Latvijas mūzikas Ābolu ķocis. Elīnas Endzeles solokoncerts "Izaicinājums"

Kritiķi vērtē
Sitaminstrumentu mākslinieces Elīnas Endzeles solokoncerts Izaicinājums Melngalvju namā 8.martā

Inese Lūsiņa

Izaicinājumam ir reāls segums, apliecināja E.Endzeles pirmais solokoncerts. Programmā iekļaujot četrus skaņdarbus timpāniem solo (arī kopspēlē ar klavierēm vai sitaminstrumentu ansambli), šis vakars atšķīra jaunu lappusi timpānu izmantojuma vēsturē Latvijā, turklāt tas izdevās spilgti, izceļot niansētu muzikalitāti un tembru krāsas, kādas no šī dārdošā instrumenta nav pierasts nedz gaidīt, nedz saņemt. Gribas cerēt, ka E.Kārtera Bultai (Saeta) nākotnē sekos jau viss cikls — savveida timpānu tehnikas antoloģija. Liela E.Endzeles priekšrocība ir skatuviskā harisma un vislabākajā nozīmē sievišķīgais spēles stils — pieeja ar smalkumu, elastību, maigumu, dinamismu, izdomu. Uz personiskā instrumenta pierādot, ka ir virtuoza marimbiste (T.Ičianagi Paganini Personal), Elīnas spēle tomēr dažviet aizķērās izturības maratonā, kāds ir Ž.Deleklīza Challenge 2 ostinato ritums. Virsvērtība bija Jēkaba Nīmaņa jaundarba rosinājums un pirmatskaņojums.

Zane Prēdele

Ir teiciens, ka mēra izjūta ir bagātība. E.Endzeles pirmais soloprogrammas vakars apliecināja pareizi izteiktu uzdrīkstēšanās un izaicinājuma dzirksteļoto gaisotni, tam iepretī — svētku publiskas gaidas. Jau pēc pirmā skaņdarba — E.Kārtera Saeta timpāniem solo — top skaidrs, ka šī jaunā māksliniece nav matadors, kurš arēnā spēlējas ar vērsi un sakaitētā gaisotnē beidzot to pārvirtuozi uzveic. Krāšņais piecu timpānu komplekts E.Endzeles spēles karstumā ir vairāk nekā daļa viņas pašas, iespēju ceļš un līdzeklis mūzikas virsuzdevumam. Mūziķes pašizteiksme brīnišķīgi realizējās D.Maslanka Variations on Lost Love marimbai solo un G.Finci Fantasie Romantique, apskaužamā ansambļa organikā ar pianisti Ievu Kļaviņu. Elīnas muzikalitāte ir dinamiska, iekšēji līdzsvarota un skatuviski dzīvo domu kustībā, ko interesanti arī vērot, ne tikai klausīties.

Gundega Šmite

Izaicinājums vispilnasinīgāk atklājās koncerta 2.daļā, sākot ar efektīgo, muzikāli saistošo un temperamentīgo Grasjanas Finci Fantasie Romantique timpāniem un klavierēm (Ieva Kļaviņa), vainagojoties ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sitaminstrumentu grupas uzstāšanos F.Makarēza Meeting Point. Atraktīvie sitaminstrumentālisti saskaņotā ritma unisonā kā vienots un daudzkrāsains organisms atklāja dažādu radniecīgo sitaminstrumentu (marimba, ksilofons, vibrofons u.c.) krāšņo skaņu pasauli. Ar vakara zvaigzni pie timpāniem. Elīna tik tiešām paplašina priekšstatu par timpāniem, kas vispirms asociējas ar dobji un draudīgi dunošām frekvencēm, izvilinot no tiem smalkāku un diferencētāku skanējumu. Marimbas spēlē mākslinieces personība un attieksme pret atskaņojamo skaņdarbu izpaužas precīzā, jūtīgi nomērītā un sievišķīgi izjustā piesitienā. Smalki vibrējošā muzikalitāte brīžiem (1.daļā) plauka ar nelielu sasaistītību, ko attaisno pirmā solokoncerta fakts. Tādēļ arī piektais no āboliem iedots par apsveicamo uzdrīkstēšanos un neapšaubāmi veiksmīgo debiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja