Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Lielais, ideālais klusums

Igauņa Pētera Vehi meditatīvie opusi sāks Garīgās mūzikas festivālu

Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls sāksies ar pārsteigumu, atklāšanas koncertā pirmoreiz Latvijā piedāvājot mūsdienu igauņu komponista Pētera Vehi mūziku — kantātes Supreme Silence un Also sprach Nietzsche. Muzicēs neparasts izpildītāju sastāvs — Igaunijas Nacionālais vīru koris, zvanu ansamblis Arsis, mecosoprāns Helēna Lokuta, bet diriģēs iepriekš šeit kā dziedātājs — kontrtenors — iepazītais Risto Josts. Pats komponists muzicēs pie taustiņinstrumentiem, pūtīs pusotru metru garo Tibetas mūku rituālu tauri dung čen (dung chen) un dziedās rīkles dziedāšanas tehnikā, ko iemācījies no budistu mūkiem.

Tā nav ārišķīga eksotika. Pēteris Vehi ir budists, un budistu rituāliem veltīts arī apjomīgākais no koncerta darbiem — Supreme Silence (Lielais klusums). Tas gandrīz stundu tuvinās citai — sakrālajai — realitātei. Tai, kur skaņas izgaist ideālajā klusumā un tajā piedzimst no jauna. P.Vehi šo darbu sacerējis 1997.gadā, kad pirmoreiz apmeklējis budistu mūku klosteri un iepazinies ar tā līderi, budistu lamu Četsangu Rinpoči. Pēc tam Vehi budistu klosteros Tibetā un Indijā atgriezies vairākkārt un tur iepazītos mūkus un mūķenes atvedis arī uz Latviju, ļaujot skatīt viņu maģiskos rituālus Rīgā, Ventspilī un Jelgavā. Pasauli viņš apceļo jau no studiju laikiem, vispirms pārgājienos Kamčatkā, Tjanšana, Pamira, Kaukāza, Sajānu kalnos. Tagad viņš galvenokārt dodas uz Āziju. Trīsarpus mēnešos trijos džipos 2007.gadā nobraukts 25 000 kilometru pa Zīda ceļu no senās Luojanas Ķīnā līdz Stambulai Turcijā, nomaļās vietās atrodot mūziķus savam Igaunijā rīkotajam festivālam Orient. (Šo ceļojumu Pēteris aprakstījis grāmatā, kas tā arī saucas Pa zīda ceļu.)

"Aicinot komponēt, lama Četsangs Rinpoče pats personīgi izvēlējās divus tekstus sanskritā un tibetiešu valodā: dievībai Vadžrasatvai veltīto mantru, kas simbolizē domas tīrību, un lūgšanu Pilnības zeme, lai nākamajā dzīvē pārdzimtu debesu sfērās. Bet visu iesāk mandalas upurēšana. Uzsākot budisma ceļu, cilvēkam 100 tūkstoš reižu jāveic mandalas upurēšanas rituāls. Īsā formula, kas atkārtojas un atkārtojas, apliecina gatavību atdot visu pasauli, ko simbolizē mandala." Lielā klusuma pirmatskaņojumam Igaunijā, festivālā NYYD, sekoja atskaņojums izstādē EXPO 2000 Hannoverē. Starp citu, klusums iestājas arī vārda vistiešākajā nozīmē — uz piecām minūtēm kantātes vidū. Savukārt vārdos formulētu domu pasauli sastapsim opusā Tā runāja Nīče par četriem vācu filozofa darbu tekstiem (Tā runāja Zaratustra, Ecce Homo, dzejoļi — veltījumi Rihardam Vāgneram un Volfgangam Gētem).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZIŅAI

Koncerts

12.Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla atklāšana. Sv.Pētera baznīcā 19.VIII plkst.19 Ieeja bez maksas! Iespēja ziedot, lai trīs bērniem iegādātos dzirdes aparātus

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja