Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Liene Circene. Circenes šūpuļdziesmas

«Šī diska tapšanas ideju guvu no savām meitiņām Elenoras un Anabellas, no darba ar bērniem, no saskarsmes ar viņu vecākiem šeit un citās zemēs,» pirms sava pirmā skaņu ierakstu albuma Šūpuļdziesmas prezentācijas atklāj pianiste Liene Circene. Neparasts nosaukums un impulss pirmajam kompaktdiskam? Sevišķi, ja zinām, cik liels spēks, versme un spēles vēriens piemīt augumā trauslās pianistes sīkajiem pirkstiņiem un mākslinieces radošajai domai.

«Dziedādama šūpuļdziesmas savām meitām, es aizdomājos par to, ka šajā skrejošajā laikmetā cilvēki visā pasaulē sāk piemirst daļu savas etniskās pagātnes - tautas dziesmas, dejas, paražas, tradīcijas. Manas paaudzes mammas un tēti reti zina kādu šūpuļdziesmu. Labi vēl, ja atceras pirmo pantiņu. Pasakas mēs izvēlamies no brāļu Grimmu krājuma, multfilmas bērniem rāda kabeļtelevīzija. Tomēr mēs varētu mazliet papūlēties un dot bērniem to, kas tikai mūsu tautai nozīmīgs un īpašs,» turpina L.Circene. Tāpēc viņa savā pirmajā CD ierakstījusi tikai latviešu šūpuļdziesmas un tikai latviešu komponistu apdarēs no mūsu Dziesmu svētku un profesionālās mūzikas kultūras pamatlicēja Jāzepa Vītola līdz pianistes vienaudzim Edgaram Raginskim. Diskā būs dzirdamas populāras tradicionālās un oriģināli komponētās šūpuļdziesmas, ko bez jau nosauktajiem radījuši un apdarinājuši Lūcija Garūta, Tālivaldis Ķeniņš, Jānis Mediņš, Arvīds Žilinskis, Pēteris Plakidis. Pianiste tās spēlējusi koncertos ASV, Kanādā un Īslandē. Klausītājiem paticis. Jauno albumu, kura vāku rotā koši sarkans spilventiņš (noformējumu veidojusi māksliniece Kristīne Jurjāne), _Latvijas koncerti_ piesaka kā lielisku dāvanu. Piemēram, Ziemassvētkos vai dzimšanas dienā, ģimenēm ar bērniem.

Bet tas nebūs karaoke dziedāšanai ar pavadījumu, pianiste brīdina. «Albuma nosaukums nenozīmē, ka tur tiešām atradīsiet šūpuļdziesmas. Jo kas tad ir šūpuļdziesma? Tā ir nakts noskaņas mūzika! Izlasē iekļāvu arī tādus skaņdarbus kā Jāņa Ivanova Prelūdija un Jāņa Mediņa Dainas, Alfrēda Kalniņa poētiskā miniatūra Naktī. Savukārt dažas īstās šūpuļdziesmas ir apdarinātas ar domu, ka gulēt var iet ne tikai gaudulīgā, bēdīgā noskaņā, bet arī priecīgā omā!» Šādā virzienā pasniegta, piemēram, Velc, pelīte, saldu miegu E.Raginska apdarē. «Tā nav nekāda sīka pelīte, drīzāk žurkis vai kurmis ar cilindru!» Liene smejas, piebilstot, ka apdari Circenītis aizkrāsnē nu sauc par savu himnu, jo - «esmu taču Circene!». Pianiste izvēlējusies dziesmas ar pazīstamu melodiju, tāpēc klāt būšot arī maza šūpuļdziesmu nošu un tekstu grāmatiņa, kura noderēs dziedāšanai mājās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja