Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Metāls un ērģeļu stabules

Festivāls Skaņu mežs piedāvā — nepieradināti toņi un gaismas baznīcā

CITKĀRT rāmā Anglikāņu baznīca uzplaiksnīs neordināru skaņu, ainu un gaismu izvirdumā, kad tajā iedārdēsies okeānu dzīles, metāla mūzika un perkusijas, iedziedāsies ērģeļu stabules kopā ar mūsdienu elektronisko mūziku starptautiskajā mūzikas festivālā Skaņu mežs šodien, 22.maijā, un sestdien, 23.maijā.

Šogad Skaņu meža pamanāmākais notikums — grupas Sunn O))) koncerts

22.maijā skaņas ziņā būs arī varenākais. Tas solās estētiski sasaukties ar kristietības vēsturi caur grupas smelto iedvesmu gregoriāņu askētiskajos dziedājumos. Sunn O))), kas ar Rīgas koncertu aizsāks Eiropas koncertturneju, ir amerikāņu kulta grupa, kas ar savu mistisko, minimālistisko un unikālo metāla mūzikas interpretāciju ir šajā žanrā īstenojusi (burtiski) lēnu revolūciju — Sunn O))) piederot lēnākā un zemākā skaņa pasaulē.

Sestdien, 23.maijā, Anglikāņu baznīcā koncerti turpināsies ar smalkāku un daudzveidīgāku skanējumu. Tajā Rīgas ērģeļmūzikas tradīcijas tiks sasaistītas ar moderno mūziku. Ērģeļu tembrs ir tuvs daudziem elektronikas mūziķiem un dod iespēju laikmetīgo mūziku interpretēt tradīcijas ēnā.

Vakara ievadā spēlēs Filips Džeks, angļu multimediju komponists un horeogrāfs, viens no tā dēvētā turntablism (skaņu plašu manipulācijas mākslas) pionieriem. Viņa pazīstamākais darbs ir Vinila rekviēms — performance ar 180 veciem atskaņotājiem. Mākslinieks vecus ierakstus un atskaņotājus spēlē kā mūzikas instrumentus, radot ļoti personisku muzikālu valodu. Viņa pērn izdotais albums Sand izpelnījās augstus novērtējumus tādos prestižos izdevumos kā žurnāls The Wire un portāls Pitchfork Media.

Matērijas un mūzikas attiecības savā daiļradē risina godalgotā pašmāju komponiste Santa Ratniece, kura Skaņu mežam ir sagatavojusi darbu Chants des Dunes. To izpildīs atzītais angļu ērģelnieks Čārlzs Metjūss un perkusionistes Elīna Endzele un Virdžīnija Mutlū. Norvēģiete Jana Vinderena, kuras spēlēs pirms S.Ratnieces, ar jaunākajām tehnoloģijām pēta jūras apslēptās dzīles. Viņas darbi atklāj neredzamās pasaules sarežģītību un savādo raksturu, līdz klausītājam atvedot skaņas no okeāna dzīlēm un dziļākajām ledāju plaisām.

Iestājoties tumsai, skanēs Īslandes čellistes un komponistes Hilduras Gudnadotiras darbs Nacre, ko ilustrēs Elinas Hansdotiras gaismas instalācija. Gudnadotiras "pastāvīgā darbavieta" ir īslandiešu grupa Mum. Viņas solodarbību raksturo ziemeļnieciska melanholija un spēcīgi, zemi, minimāli toņi gan strādājot ar čellu, gan arī viņas jaunatklātajā interesē par ērģelēm. Savukārt Elinas Hansdotiras interaktīvie darbi rosina skatītāju pārvērtēt savas attiecības ar telpu.Festivāls

Skaņu meža koncerti


Anglikāņu baznīcā (Anglikāņu ielā 2a) 22.V plkst.22, 23.V plkst.18

Biļetes Biļešu servisa tīklā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja