Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Par LNSO galvenā diriģenta asistentu izraudzīts Dzintars Jurgelaitis

Pēc atklāta konkursa 6.maijā, kurā pieci kandidāti strādāja ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, tā galvenais diriģents Karels Marks Šišons izraudzījies Dzintaru Jurgelaiti sev par asistentu nākamajai sezonai. «Mūsu izvēli noteica orķestra aktuālās vajadzības, nepieciešamība izkopt pūšaminstrumentu grupu,» kopā ar koncertmeistariem pieņemto lēmumu pamatoja K.

M.Šišons. Dz.Jurgelaitis ir Liepājas simfoniskā orķestra fagotu koncertmeistars, 11 gadus bijis arī LNSO mūziķis, Latvijas Mūzikas akadēmijā gūto izglītību papildinājis Dallasas Metodistu universitātē ASV. Patlaban viņš iesaistīts Dž.Verdi Rekviēma atskaņojuma sagatavošanā LNSO sezonas noslēguma koncertam 15.maijā, tā ir jau trešā LNSO programma, kuras tapšanā viņš piedalās. «Paldies par doto iespēju un uzticību. Daudzus gadus esmu sekojis LNSO izaugsmei un esmu pārsteigts, cik augstu līmenis «uzlecis» pēdējā laikā — viņi jau var nospēlēt visu!» — Dz.Jurgelaitis teica rezultātu paziņošanā. Viņš arī uzsvēra, cik būtiski ir turpināt cīņu par LNSO darba un koncertu klausīšanās apstākļu uzlabošanu. "Daudzi ar šo darbu nesaistīti cilvēki pat nevar iedomāties, cik liela, pat izšķiroša nozīme koncertu sagatavošanas un to skanējuma kvalitātē ir, piemēram, tam, vai koncertzālē ir iespējams saglabāt visu laiku konstantu, pastāvīgu temperatūru. Ja tā visu laiku mainās, instrumenti atskaņojas un pat visrūpīgāk izkoptās kopskaņas vietā varam dzirdēt kaķu koncertu", Dz.Jurgelaitis skaidroja, norādot ka ventilācija un gaisa kondicionēšana Lielajā ģildē ir ļoti sliktā stāvoklī, un arī temperatūras svārstības ir lielas.

Par K.M.Šišona asistenta vietu LNSO sacentās pieci pretendenti: Dzintars Jurgelaitis, Atvars Lakstīgala, Ainārs Rubiķis, Aigars Meri un Valdis Butāns. Pretendentus noklaussīšanās konkursam izvirzīja K.M.Šišons un Jāz.Vītola Latvijas Mūzikas akadfēmija, diriģentu uzstāšanās secību trešdien 6..maijā izlozēja tieši pirms konkursa. Visi pretendenti trešdien stājās pie LNSO diriģenta pults, lai diriģētu uvertīru no J.Štrausa operetes „Sikspārnis” un L.van Bēthovena 7. simfoniju. Asistenta atlases laikā K.M.Šišons deva diriģentiem uzdevumus un novērtēja šo mūziķu profesionālās īpašības. Kandidātiem bija jāparāda arī ikdienas mēģinājuma "melno darbu" pie LNSO diriģenta pults. K.M.Šišons priecājās, ka visi demonstrējuši augstu profesionālo līmeni. Šāds konkurss turpmāk notiks katru gadu, galvenā diriģenta asistents nebūs kā akmenī iekalts vārds, informēja LNSO direktora vietas izpildītāja Ilze Paidere- Staķe.    


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja