Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Pilsdrupu dziesmas saulrietā

Jaunizveidotajā Sunset Festival Siguldā uzstāsies britu rokgrupa James un īru dziesminieks Demjens Raiss

Astoņdesmito gadu sākumā Mančestrā dzimusī rokgrupa James, kura sagādāja visjaukākos paša pirmā festivāla Positivus brīžus 2007. gadā un uzstājusies tur vēlreiz – 2011. gadā –, šogad spēlēs jaunizveidotajā Sunset Festival Siguldas pilsdrupās. Tas gan nebūs festivāls četru dienu garumā – tie pagaidām ir divi koncerti, kuros uzstāsies James un īru folkmūzikas dziesminieks Demjens Raiss, kurš arī jau piedalījies Positivus un sniedzis iepriekš neizreklamētu intīmu koncertu Miera ielas Dad Cafe Rīgā. Jācer, ka ar laiku šis festivāls izveidosies par vienotu veselumu – muzikāli tiks aizpildītas arī dienas starp galvenajiem koncertiem –, pagaidām tas papildināts ar iesildītājiem.

Pirms Demjena Raisa 3. jūlijā uzstāsies viņa paša izraudzīta māksliniece – bijusī islandiešu grupas múm dalībniece Gida Valtīsdotira, kura spēlē čellu, klavieres, ģitāru un virkni citu instrumentu, ko papildina viņas unikālais balss tembrs. Pirms James 6. jūlijā spēlēs vietējie – Siguldas grupa Neon Saturdays.

Jācer, šoreiz izdosies!

Grupas James basģitārists un dibinātājs Džims Glīnijs telefonintervijā KDi neslēpj sajūsmu, kad izstāstu, ka 6. jūlijā grupa uzstāsies skaistā vietā – Siguldas pilsdrupu estrādē, kur savus koncertus spēlējušas vairākas Latvijas grupas, jo tieši saulrietā, kas piesaukts arī festivāla nosaukumā, koncerti iegūst dabisko scenogrāfiju ar gleznaino skatu uz Gaujas senleju un nav vajadzīgas nekādas skatuves dekorācijas vai projekcijas.

Džimam Glīnijam spilgtā atmiņā esot abi iepriekšējie koncerti Latvijā festivālā Positivus. "Tas bija fantastisks festivāls burvīgā vietā pie jūras! Brīnišķīgi cilvēki. Pirmoreiz tur bijām, kad festivāls vēl bija mazs, savukārt otrajā reizē bija prieks redzēt, ka tas izaudzis par vienu no jaukākajiem festivāliem, kuros esam bijuši," atceras Džims, pie viena atvainojoties visiem tiem faniem, kuri 2013. gadā bija nopirkušibiļetes uz The Killers koncertu Mežaparkā tieši iesildītāju – James – dēļ, taču James drošības prasībām neatbilstošo skatuves konstrukciju dēļ tomēr neuzstājās, bet galvenie varoņi, kurus Džims Glīnijs uzskata par vienu no savām mūsdienu favorītgrupām, tomēr spēlēja. Kaut fani cerēja, ka uz Rīgu jau atbraukušo James mūziķu koncerts tiks noturēts kādā citā vietā, līdzīgi kā pirms vairākiem gadiem Sapņu fabrikā paredzētais Pēterburgas grupas Markscheider Kunst koncerts tika pārcelts uz klubu Saksofons, nekas tāds nenotika. Džims atzīst, ka grupa James labprāt būtu uzspēlējusi tajā pašā vakarā kādā alternatīvā vietā, bet ātrumā to noorganizēt neesot izdevies un nākamajā dienā jau bijis paredzēts būt citur. "Jācer, ka šoreiz viss notiks, kā plānots," saka James līderis.

Sveiciens no Glastonberijas

Koncertā dzirdēsim James lielākos hitus Come Home, Sit Down, She’s a Star un Laid. Latvijā kā vietā, par kuru mūziķi jau pārliecinājušies kā par savas daiļrades pazinēju zemi, skanēšot arī pēdējos gados tapušās dziesmas – jaunākais albums Girl at the End of the World iznācis šī gada martā, un Lielbritānijā tas sasniedzis visvairāk pārdoto albumu topa otro vietu. Nupat grupa uzstājusies Glastonberijas festivālā, sveicot «visus tos skaistos cilvēkus, kas balsoja par Lielbritānijas palikšanu Eiropas Savienībā» un veltot "fuck them" vairākumam, kas vēlas izstāšanos.

Grupas James dziesmas parasti rodoties pašas no sevis, nevis tiek būvētas mākslīgi: "Tas ir labākais veids – improvizēt un ierakstīt to visu, meklējot idejas dziesmām. Dažas šķiet gatavas uzreiz, bet pie citām pēc tam vēl jāpiestrādā, un otrajā gadījumā ne vienmēr kaut kas paliekošs izdodas. Taču James ir tik daudz dziesmu, ka parasti, sastādot programmu pirms katra koncerta, drīzāk jādomā, ko nespēlēsim un atstāsim ārpus saraksta," saka Džims Glīnijs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja