Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Rīgā vieskoncertu sniegs atīztais holandiešu pianists Mihīls Bortslaps ar savu džeza trio

Pirmoreiz Rīgā uzstāsies izcilais holandiešu pianists Mihīls Bortslaps ar savu džeza trio, kura spēlē Harijs Emerijs (bass) un Ēriks Koohers (sitaminstrumenti) — informēja Hermaņa Brauna fonda direktore Inna Davidova. Mūziķu vieskoncerts 25.maijā Lielajā ģildē notiks ar Nīderlandes karalistes vēstniecības Latvijā atbalstu.   

Daudziem izcilā holandiešu pianista Mihīla Borstlapa, 2009.gada Edisona Džeza balvas (Edison Jazz Award) laureāta un viņa trio koncerts būs atklājums. Taču pasaule jau gandrīz 20 gadus cildina viņa spēli – jau kopš 1992.gada, kad viņš tika atzīts par  konkursa “Europe Jazz Contest” labāko solistu. Kā uzsvēra Inna Davidova, mūsdienu džeza pasaulē Mihīls Borstlaps ir fenomens, jo ir vienīgais pianists savā žanrā, kura spēles manierē apvienojas cēlais un laicīgais, tradīcijas un eksperiments, spēks un lirika. Viņš ir arī komponists, kurš pārsvarā raksta kinomūziku. Interesants fakts Bortslapa radošajā biogrāfijā ir tas, ka viņš komponējis arī pirmo arābu operu, ko pasūtījis Kataras emīrs. Šo piedzīvojumu Bortslaps aprakstījis savā grāmatā “Opera in Qatar”, kas nāca klajā 2006.gadā. Mūziķis ir arī izdevuma “Esquire” žurnālists un, neraugoties uz aizņemtību, atrod laiku, lai cīnītos pret trešās pasaules valstu bērnu nabadzību, kā arī cukurslimību un vēzi.

Kā lasāms M.Bortslapa biogrāfijā, viņš sācis spēlēt klavieres četru gadu vecumā un kopš bērnības klausījies Oskara Pītersena improvizāciju un Gustava Mālera simfoniju ierakstus, jo vecāki bija mūzikas mīļotāji. Arī šodien kā savas lielākās autoritātes mūzikā viņš nosauc džeza pianistu Oskaru Pītersenu un simfoniskās mūzikas lielmeistaru Gustavu Mālers, kā arī pianistus Glenu Gūldu, Svjatoslavu Rihteru un džeza taustiņinstrumentālistu, komponistu Džo Zavinulu. Borstlaps prot pamatīgi elektrizēt klausītāju zāli, taču pats atzīst, ka džeza spēlē brīvības sajūta ir daudz svarīgāka par adrenalīna uzplūdiem un risku. “Bortslapa tur smalkā līdzsvarā pieejamu grūvu ar noslēpumainām noskaņām, un improvizāciju pārsteigumi seko cits citam,” — viņa sniegumu raksturo “The Guardian”.  "Kristāltīra klavierspēle” — savukārt secinājis laikraksts “The New York Times”.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja