Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Rīgā viesosies gaučo mūzikas zvaigzne Renato Borgeti

29.septembrī plkst.19 Lielajā ģildē notiks brazīliešu akordeonista Renato Borgeti un viņa ansambļa “Borghetti Quartet” vieskoncerts, par Hermaņa Brauna fonda pirmo ziemas koncertsezonas koncertu informēja fonda vadītāja Inna Davidova.

Renato Borgeti ir bagātīgo Dienvidbrazīlijas gaučo mūzikas tradīciju meistars, spoža zvaigzne šajā žanrā. Borgeti popularitāte pasaulē ir liela un biļetes uz viņa koncertiem tiek izpirktas zibenīgi, apgalvo I.Davidova. Vieskoncertā Rīgā viņš kopā ar savu kvartetu, kurā muzicē ģitārists Danjels Desaleite (Daniel de Sa Leite), pianists Vitors Peiksvoto (Vitor Peixoto) un saksofona, kā arī flautas virtuozs Pedro Figveiredo (Pedro Figueiredo) atskaņos Latīņamerikas mūziku ar džeza, tango, pasaules popmūzikas, polkas un mizetes deju elementiem, arī ar afrikāņu sinkopēm un itāliski spāniskām stila ietekmēm.

R.Borgeti savulaik spēlējis kopā ar leģendāro XX gadsimta džeza vijolnieku Stefanu Grapelli un Ronu Kārteru, un ir pirmais no brazīliešu mūziķiem, kurš par savu debijas CD saņēmis Zelta disku (200 000 kopiju!), turklāt viņa pirmais Eiropas CD “Gauchos” (“Quinton” 2005) tika nominēts “Deutschen Schallplattenkritik” balvai. 1991.gadā R.Borgeti ieguva Sanpaulu kritiķu asociācijas balvu. Viņa Brazīlijas CD 2005 gadā nominēts “Grammy Latino” balvai. Borgeti skaņdarbi ir balstīti uz viņa dzimtās pavalsts Riugrandi du Sulas folkloras elementiem. Turienes mūzika bieži asociējas ar gaučo (Latīņamerikas etniskās grupas) vīriešu deju melodijām un ar brazīliešu instrumentu “gaita ponto” – instrumentu, kas līdzīgs akordeonam. Akordeonu Brazīlijā savulaik ieveda portugāļu kolonizatori, savukārt XX gadsimta itāļu emigranti spēcīgi ietekmēja tā spēles stilu. Ir svarīgi atzīmēt, ka fandango deja Latīņamerikā ir ieceļojusi no Spānijas un šeit labi iedzīvojusies.

Savu pirmo disku Borgeti ieskaņoja 1984. gadā un kopš tā laika katrs jauns viņa ieraksts ir iemantojis aizvien lielāku popularitāti. Borgeti ir izrāvies no vecajām formām, atjautīgi īstenojot jaunas idejas, taču aizvien saglabā uzticību savām folkloras saknēm, uzsver I.Davidova.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja