Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Rotaļu dziesmas

Eksperimentālās mūzikas grupa Mum — viesi no Īslandes Īslandes mūzikas šogad lutinātajam Latvijas klausītājam, kurš savās mājās dzirdējis Sigur Ros un Bjorkas koncertus, šodien būs iespēja gremdēties vēl nepieradinātākas un eksperimentālākas šīs salas grupas mūzikā. Ja abu minēto Īslandes zvaigžņu patikšana kļūst par arvien masveidīgāku laba stila un gaumes iezīmi, tad Mum koncerts 31.

oktobrī patiešām domāts īsteniem mūzikas gardēžiem.Nav pārdošanai Viens no grupas Mum vadītājiem — Gunārs Orns Tainess, sazvanīts dažas dienas pirms koncerta, īsti nespēj izskaidrot to savas dzimtenes mūzikas kultu, kāds radies mūzikas cienītāju vidū daudzviet pasaulē un arī Latvijā. Tas noteikti neesot tāpēc, ka šīs salas iedzīvotāji savā mūzikā izmanto senas vietējās tradīcijas. "Īslandē ļoti ilgi vispār nebija nekādu mūzikas instrumentu. Mums ir ļoti bagāta stāstu un poēmu kultūra, bet mūzikas tradīciju nebija. Mūsdienās gluži vienkārši cilvēkiem patīk sevi izklaidēt ar kaut ko radošu, un mūzika ir labs veids, kā to darīt — ja tev ir ģitāra, bungas un bass, tu savāc draugus un spēlē mūziku, baudot to. Tas nav kā Londonā, kur katrs cenšas būt the next cool thing (nākamā foršā lieta — angļu val.). Cilvēkus interesē Īslandes mūzika, jo tā acīmredzami nav paredzēta pārdošanai — cilvēki dara to tikai tāpēc, ka viņiem patīk uzspēlēt kopā ar draugiem." Instrumenti ir dzīvi Mum mūzikas radīšanas process balstās uz improvizāciju, tādējādi rodas arī pietiekami daudz garlaicīgu dziesmu, kas vēlāk nežēlīgi tiek atmestas malā. Jautāts par instrumentiem un to izvēli, Gunārs par tiem runā kā par dzīvām būtnēm: "Kad tu satiec instrumentu, kas tev iepatīkas, tu sāc ar to rotaļāties, uzsāc dialogu, un tad jūs kopā radāt dziesmu. Ja tev ir interese par instrumentu, tu esi viņa iedvesmots un pilnībā saaudz ar to." Nu jau slavenie Sigur Ros esot labi Mum draugi. "Īslande ir maza valsts, un visi šeit cits citu pazīst. Man viņu mūzika patīk, bet daudz to neklausos, jo jau labi pazīstu. Vislabākos cieņas pilnos vārdus varu teikt arī par Bjorku."Ar Latvijas kori Painteresējos, kāda mūzika patīk Gunāram pašam un atbilde attaisno manas cerības: "Tas atkarīgs no tā, kāds man konkrētajā mirklī ir garastāvoklis. No rītiem man patīk vecs — pagājušā gadsimta divdesmito gadu — džezs. Kad es ēdu, man patīk klausīties Can. Tā ir brīnišķīga pusdienu mūzika. Man nepatīk tā modīgā pusdienu mūzika, kas tagad skan pilnīgi visur un ko dēvē par lounge vai vieglu džezu. Man patīk izdekorēt savu dzīvi ar mūziku, tāpēc izmantoju izdevību katrā vietā, kur atrodos, klausīties ko citu. Cilvēki, kuriem patiešām patīk mūzika, neklausās tikai vienu tās paveidu, jo jauni iespaidi ļauj labāk iepazīt arī pirmo mūziku, kas nākusi viņiem pretī." Grupa Latvijā ieradīsies ne vien uz koncertu — Latvijas radio studijā viņi ierakstīs vairākas dziesmas no saviem pirmajiem trim albumiem jaunās versijās kopā ar latviešu kori Balsis. Kontakti ar kori radušies, pirms dažiem mēnešiem koncertējot Igaunijā. Ieraksts studijā, kur piedalīsies trīs no grupas dalībniekiem, patiesībā bijis primārais Latvijas apmeklējuma iemesls un par koncerta spēlēšanu izlēmuši vēlāk. Mum 31.oktobrī Sapņu fabrikā plkst.20.30. Biļetes Biļešu servisa kasēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja