Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Tikko bija piedzimis Jānītis…

Atjaunota atmodas laika leģenda - rokopera Lāčplēsis. Mirdza Zīvere uzņēmusies jaunā uzveduma režisores lomu

Kam gan jānotiek, lai nu jau daudzus gadus Igaunijā dzīvojošais baleta solists Viesturs Jansons atliktu malā visus darbus un brauktu uz Latviju? Visi, kuri 1988.gadā sēdēja Sporta manēžā un skatījās rokoperu Lāčplēsis, noteikti atceras ugunssarkanā tērpto, velnišķīgas piruetes dejojošo pašu ļaunuma iemiesojumu Kangaru. Ilgāku laiku pavadījis ārpus Latvijas, mākslinieks atkal ir klāt, lai dejotu skatītājiem 20.jūnijā brīvdabas estrādē pie Burtnieku ezera. "Šoreiz viņš nebūs sarkanā, jo tagad mēs zinām, ka ļaunumam nav vienas krāsas," nosaka koncertuzveduma Lāčplēsis režisore Mirdza Zīvere. Izrādē nebūšot toreizējo dekorāciju un tērpu. Nedaudz mainījies arī mākslinieku sastāvs. Režisore ir pārliecināta, ka izrāde Lāčplēsis. Atgriešanās skatītājus atkal vētraini uzrunās. Trāpīs sirdī katram, arī jaunajiem, kuriem pirms 20 gadiem deguns sniedzās tikai līdz galda malai.

Redzēsim vecās un jaunās zvaigznes


…Ziedu klēpjiem pilna māja. Mirdza ar jaundzimušo Jānīti rokās laimīgi smaida. Būt klāt rokoperā Lāčplēsis viņai nav iespējas, jo jāauklē dēliņš. Taču dziedātājas balss skan fonogrammā izrādes sākumā un beigās, stāstot skatītājiem pārlaicīgo stāstu par Lāčplēsi un Melno bruņinieku. Ir 1988.gads - Latvijai ļoti nozīmīgs laiks. Cilvēki pēc izrādes ceļas kājās, aplaudē teju stundu un raud. Pēc izrādes mākslinieki ziedu klēpjus nes ne tikai mājās, bet arī noliek pie Brīvības pieminekļa. "Skaisti," atceras M.Zīvere. "Tagad jau nekas nav mainījies. Toreiz izrādē mums naidnieks bija tērpies sarkanā. Tagad esam sapratuši, ka tas var būt jebkādā krāsā." Gatavojot koncertuzvedumu, kas veltīts rokoperas 20.dzimšanas dienai, režisore citē: "Meklējiet Kangaru latviešu tautā!" Koncertuzvedumā brīvdabas estrādē pie Burtnieku ezera viņa gan aicinās vairāk domāt par to, kas mūs saliedē, nevis šķeļ. Uz skatuves kāps ne tikai iepriekšējās rokoperas zvaigznes: Igo, Zigfrīds Muktupāvels, Viesturs Jansons, Niks Matvējevs, Aivars Brīze, Jānis Sproģis, Imants Vanzovičs, bet arī skatītāju iemīļotas jaunās zvaigznes, kas pirms 20 gadiem bija tāpat uz rokām aijājamas kā Mirdzas Zīveres Jānītis, - Zane Dombrovska un Ieva Kerēvica. Dziedās arī Gunāra Kalniņa koris un Skandinieki. Izrādes laikā skatītāji videoprojekcijās varēs vērot vēsturiskos kadrus no 1988.gada rokoperas Lāčplēsis.

Lāčplēsis arī Dziesmu svētkos


Ar biezām, vasarīgi krāsainām mapītēm padusē Mirdza Zīvere šovasar skrien pa Rīgu no rīta līdz pašam vakaram. Viņas telefons nemitīgi mirgo kā luksofors - tiek saskaņoti mēģinājumu laiki, izmaiņas scenārijā. "Ja tūlīt nepiezvanīšu, tad aizmirsīšu, jo darāmā patiešām ļoti daudz," režisore saka. Ar atjaunoto rokoperu Lāčplēsis radošā komanda gribējusi nosvinēt 20 gadu, kopš izrāde nonāca pie skatītājiem. 1988.gada 23.augustā Sporta manēžā notika pirmizrāde. Biļetes uz 43 izrādēm tika izpirktas zibenīgi, kopumā Lāčplēsi noskatījās vairāk nekā 180 000 cilvēku. Biļetes uz koncertuztvedumu Burtniekos arī jau izpirktas, bet režisore skatītājus aicina vēl uz trīs izrādēm Arēnā Rīga Dziesmu svētku laikā - 11.jūlijā. "Man ir liels prieks skatīties, ar kādu aizrautību mēģina ne tikai vecā komanda, bet arī jaunie mākslinieki," stāsta M.Zīvere. Rokoperas dziesmu teksti, viņasprāt, ir aktuāli arī šodien, jo "tēmām par brīvību, uzticību, tēvzemi nav laika. Tās ir aktuālas un ļoti svarīgas vienmēr". Šovasar viņai sanācis "uzmanīt divus katliņus vienlaikus", jo 5.jūlijā - pāris nedēļu pēc Lāčplēša, sāksies XXIV Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki, kam M.Zīvere arī ir režisore. Traks skrējiens un miljons pienākumu - tā tomēr nav viņas ikdiena. "Tā tikai šovasar sakritis," atzīst režisore. "Atliek jau laika arī sev. Bērni mums izauguši. Tagad varam gan atpūsties, gan paceļot." M.Zīvere cer, ka skatītājiem Lāčplēsis patiks. Viņas radošo veiksmju kontā ir tādas skatītāju iemīļotas muzikālās izrādes kā Parīzes Dievmātes katedrāle, No Rozes un asinīm, muzikālā drāma Adata, kā arī Siguldas un Cēsu astoņsimtgades svinības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja