Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

U2. Ļoti labi un ļoti paredzami

Grupas U2 šova tehnoloģiskie risinājumi ir interesantāki par muzikālajiem

"PALDIES, ka dāvājat mums brīnišķīgu dzīvi! Paldies, ka sniedzat mums iespēju uzcelt visu šo ārprātu," jau pašā koncerta sākumā grupas U2 līderis Bono pateicās skatītājiem Berlīnes Olimpiskajā stadionā. Par "ārprātu" viņš nodēvējis skatuvi, kas ir U2 turnejas 3600 Tour lielākais lepnums un vērtīgākais aktīvs. Atvērtas konstrukcijas skatuve ir apskatāma no visām pusēm. Skatuves augstums — 50 metru, svars — 390 tonnu. Grupa uzstājas uz apaļas platformas, virs kuras atrodas milzīga tērauda struktūra, kas stāv uz četrām kājām un tur visu skaņas, video un gaismas aprīkojumu: visa tehnika ir izvietota tā, lai nevienam skatītājam stadionā neaizsegtu skatu.

Skatuve atgādina kosmosa kuģi vai Filipa Stārka dizainētu sulu spiedi kompānijai Alessi (starp citu, laikrakstā The New York Times grupas U2 skatuve tika detalizēti aprakstīta nevis mūzikas, bet dizaina sadaļā). Bono uzsver, ka šāda konstrukcija ļauj grupai būt tuvāk publikai — skatītāji stāv laukumā un sēž tribīnēs visapkārt skatuvei. Taču stadions tomēr nav klubs un jebkāda "intimitāte ar elkiem" šādos apstākļos ir visai nosacīta. Grupas komerciālais ieguvums gan ir skaidrs: šajā turnejā katrs U2 koncerts pulcē līdz pat 90 000 skatītāju. 360 grādu skatuves konfigurācija uz koncertu stadionā ļauj pārdot vidēji par 20 000 biļešu vairāk — tajos sektoros, kas parasti atrodas aiz skatuves un netiek izmantoti. U2 turneja sākusies 30.jūnijā Barselonā, tā turpināsies šogad (Eiropā — līdz 22.augustam) un nākamgad. Turnejas budžets ir 100—150 miljoni ASV dolāru, biļešu pārdošanas apjomi pārsniedz 300 miljonus dolāru.

U2 šovu tehnoloģiskie risinājumi jau sen ir interesantāki par muzikālajiem. U2 nespēlē festivālos — tajos nav iespējas uzstāties uz "savas" skatuves, bet šī grupa vienmēr spiež uz šovu. U2 vēsturē ir bijuši vismaz divi koncertiestudējumi, kas ietekmējuši rokmūzikas koncerta formāta attīstību, — Zoo TV (1992) un PopMart (1997). Piemēram, tieši šovā Zoo TV stadionos pirmoreiz tika izmantoti milzīgi videoekrāni. U2 mūziķi un viņu koncertprojektu radošā komanda, kuras kodols jau ilgus gadus ir režisors, dizainers Villijs Viljams un arhitekts Marks Fišers, neslēpj savus iedvesmas avotus — grupas Talking Heads koncertu Stop Making Sense (1983), Lorijas Andersones vēsturisko multimediju šovu United States Live (1983), kā arī The Rolling Stones turneju Tour of the Americas (1975; skatuve tika veidota lotosa formā) un Pink Floyd uzvedumu The Wall (1980).

Tehnoloģiski atskaites punkts 3600 Tour skatuvei bija peldošās skatuves Konstancas ezerā, ko būvē opermūzikas festivālam Brēgencā, savukārt stilistiski — Losandželosas lidostas kompleksa ēka Theme Building, kur atrodas restorāns (U2 skatuve tiešām ir līdzīga šai celtnei).

Koncertā Berlīnē — pilsētā, kur 1990.gadā U2 ierakstīja albumu Achtung Baby, — Bono sveic Nelsonu Mandelu 91.dzimšanas dienā, piemin Maiklu Džeksonu, izteic līdzjūtību Madonnas šovam būvētas skatuves sabrukumā cietušajiem, aicina palīdzēt Āfrikas bērniem un atbalstīt Birmas opozīcijas līderi Aunu Sanu Su Či, kura jau gandrīz 14 gadus atrodas mājas arestā. Šova programmā dominē 80. un 90.gadu hiti plus jaunākā albuma No Line on the Horizon dziesmas.

Uz jautājumu "Kā tad bija?" atbilde ir vienkārša: "Viss ir ļoti labi un ļoti paredzami." Skaisti un patētiski. Iespaidīgi un melodiski. Taču pat no tās pašas megaskatuves — kosmosa kuģa — gaidi kaut ko vairāk. Uzlidos vai neuzlidos? Nē, nekur tas neuzlido, vien mākslinieciski pakutina debesis pār Berlīni ar superjaudīgiem starmešiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Berlīnes koncerta programma (18.jūlijs)


Breathe
No Line On The Horizon
Get On Your Boots
Magnificent
Beautiful Day
Mysterious Ways
I Still Haven't Found What I'm Looking For
Angel of Harlem
Stay
Unknown Caller
Unforgettable Fire
City of Blinding LIghts
Vertigo
I'll Go Crazy (Remix)
Sunday Bloody Sunday
Pride (In The Name of Love)
MLK
Walk On
Where The Streets Have No Name
One
--------
Ultraviolet
With Or Without You
Moment of Surrender

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja