Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Uz vasaras viļņa

Koncertsezona Dzintaros sola ap 100 notikumu

Aukstie vakari jau drīz būs aiz muguras. Pienācis laiks baudīt sauli un jūras smaržu. Un, protams, mūziku, kuras plašo un daudzveidīgo vasaras sezonas piedāvājumu Dzintaru koncertzālē jau piektdien, 16.maijā, turpinot tradīciju sezonas atklāšanā aicināt Eiropas mēroga simfoniskos orķestrus, sāks Polijas radio simfoniskā orķestra vieskoncerts.

Polijas radio simfoniskā orķestra vēsture aizsākas Polijā pēc Otrā pasaules kara, un tā sākotnējais mērķis bija veikt ierakstus radio un televīzijas arhīviem. Attīstoties orķestris kļuvis par starptautiski konvertējamu koncertvienību, kas uzstājas Francijā, Spānijā, Šveicē, Austrijā, Itālijā, Zviedrijā, Nīderlandē, Vācijā, Čehijā. Latvijā to diriģēs Pāvels Pšitockis, viens no Polijas spožākajiem jaunajiem diriģentiem. Viņš vadījis Baltijas Filharmonisko orķestri Gdaņskā, Artura Rubinšteina Filharmonisko orķestri Lodzā, kopš 2005.gada ir Varšavas Nacionālās operas diriģents. Viņa vadībā sagatavotajā programmā dzirdēsim Romāna Palestera Oginska polonēzi, pasaulē vispazīstamākā poļu mūsdienu komponista Kšištofa Penderecka Koncertu flautai un orķestrim un L.van Bēthovena 7. simfoniju, kuru nesen savā vieskoncertā Rīgā spēlēja Berlīnes filharmoniķi. Solists būs jaunais flautists Lūkašs Dlugošs, kurš 2006.gadā kļuva par Karla Nīlsena konkursa laureātu. Vakaru saltums lai nebaida: atliks vien ieslēgt klausītāju sildīšanai domātās infrasarkano staru lampas.

Sezonas piedāvājums ir plašs, sākot no retās iespējas Latvijā klausīties leģendāro tenoru Hozē Karerasu vai mūsu izcilā soprāna Maijas Kovaļevskas sniegumu un pat Krievijas Lielā teātra solistu un orķestra galā koncertu līdz baleta zvaigžņu vakaram vai Pētera Čaikovska Lielā simfoniskā orķestra vieskoncertam ar pašu tā Maestro Vladimiru Fedosejevu pie diriģenta pults. Uz Dzintaru koncertzāles skatuves gan spēlēs, gan dziedās, gan dejos visos stilos un visām gaumēm no klasikas līdz džezam, tautas mūzikai, estrādes un world music programmām.

Uz palikšanu Jūrmalā iesakņojušies Daiņa Kalna rīkotie 16. Opermūzikas svētki, kas augusta sākumā (1., 2.VIII) piedāvā ne tikai galā koncertu ar mūsu pasaulslaveno operdīvu Maiju Kovaļevsku viņas cienīgā starptautiskā balsu zvaigznājā (augstais koloratūrsoprāns Iride Martinesa, tenori Jevgeņijs Akimovs, Juhans Tralla, Normens Šankls u.c.), bet arī operas speciāliestudējumu — Gaetano Doniceti Mīlas dzērienu, kur galvenajās lomās redzēsim Kostarikas koloratūrsoprānu Iridu Martinesu, Krievijas tenoru Jevgeņiju Akimovu un mūsu baritonu Krišjāni Norveli. Koncertā Ielūdz Nadja Krasteva spilgtā pagājušās vasaras Karmena dziedās kopā ar vairākiem citiem izciliem vokālistiem.

Festivāls Summertime. Aicina Inese Galante, ko atklās Čaikovska Lielā simfoniskā orķestra vieskoncerts, piedāvās gan klasiku, gan world music, gan džezu ar amerikāņu dziedātājas Dī Dī Bridžvoteres atgriešanos jaunā programmā. Ar īpašu mūzikas šova programmu Cinema&-Comedy viesosies Gidons Krēmers ar Kremerata Baltica un diviem šova aktieriem.

Neizpaliks arī jau gadiem atpūtnieku iecienītie humora šovi. Daudzējādi Jūrmalā par sevi atgādinās Dziesmu un deju svētki, kurus jau ļoti drīz ieskandinās Latvijas tautas deju ansambļi, koklētāju ansambļi un arī jauniešu koru koncerts, bet "pēcspēli" Veltījums Dziesmu svētkiem gatavo Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris kopā ar Raimondu Paulu. Orķestris arī šogad muzicēs kopā ar krievu rokgrupu BI2.

Par spīti baumām jaunos talantus un estrādes mūzikas zvaigznes Jūrmalā pulcēs kārtējais konkurss Jaunais vilnis. Tiks laista darbā jauniegādātā, trešdienas naktī interesentiem demonstrētā LED skatuves gaismošanas tehnika.

Sezona būs gara: no 16. maija līdz 14.septembrim plānots vairāk nekā 100 dažādu muzikālu notikumu. To atbalstam Jūrmalas dome atvēlējusi 98 000 latu (tas ir par 18 tūkstošiem latu vairāk nekā pērn). Sezonas beigu akords septembra vidū uzticēts Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim programmā Kino mūzikas pērles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja