Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vienkāršība. Šķietama

2018. gada mūzikas dzīves virsskaņas vieno bezkompromisa attieksme

Mūzika turpina skanēt. Ar klusuma brīdi godinot mūžībā aizgājušo režisoru, aktieri, uzņēmēju un ilggadējo operas direktoru Andreju Žagaru, vakar, 5. martā, Latvijas Nacionālajā operā un baletā iesākās Lielās mūzikas balvas 2018 pasniegšanas svinīgā ceremonija, kurā tika paziņoti laureāti astoņās kategorijās. Laureāti saņēma mākslinieka Armanda Jēkabsona darinātās (muzikologa Oresta Silabrieža raksturojumā – "graciozi iedvesmojošās un bijīgās, pazemīgās mūzas") sudraba statuetes līdz ar prēmiju 1500 eiro, iekļaujot nodokļus. Šoreiz koncerts, kā Latvijas Radio 3 Klasika tiešraidē komentēja muzikoloģe Liene Jakovļeva, bija "vairāk kamerīgs un mazāk pompozs". Koncertā muzicēja tikai jaunie mūziķi, orķestris uz Didža Jaunzema veidotās skatuves bija sastopams tikai kā ilūzija vai vīzija Kristīnes Rubīnes gleznās Roberta Rubīna videoskatījumā. Svinīgo ceremoniju tradicionāli vadīja Nacionālā teātra aktrise Dita Lūriņa un diriģents Ints Teterovskis.

"Dziedātā vārda pasnieguma psiholoģiskais un estētiskais patiesīgums, ko diktē izkopta muzikalitāte, gaume un mākslinieciskā intuīcija, ir šīs dziedātājas valdzinājums un kodols. Arī – lielā vienkāršība, kas liek klausītājam it kā galīgi aizmirst profesionālo dziedātāju caurmēra samākslotību. Dziedājuma dabiskumam un vienkāršībai pat tiek upurēts daudz kas no efektīgā un spožā, toties iegūts dziļākais dziedātā vārda iedarbīgums – tā dziedātāju Maiju Krīgenu ar samtaino balsi un skaisto tembru raksturo muzikologs Arnolds Klotiņš. Žūrija šogad lēmusi dziedātāju cildināt ar balvu Par mūža ieguldījumu. "Ar vienkāršību vai šķietamu vienkāršību savā laikā ir sācies arī Maijas Krīgenas un Pētera Plakida, šīs mākslas divvienības, ilgais un skaistais kopdarbs – ar Franča Šūberta dziesmām. Turpinājums ir veidojis gandrīz vai romantiskās solodziesmas antoloģiju."

"Par koncertzāli [Rīgā] jau vairs nav stilīgi. 17 gadus par to runājam," savu pateicības runu iesāka diriģents Normunds Šnē. Viņa vadītais kamerorķestris Sinfonietta Rīga saņēma balvu Par izcilu sniegumu gada garumā. Šnē pateicās un pauda visdziļāko cieņu gan mūziķiem, "ar kuriem var iet džungļos un karā, un jūs vienmēr vinnēsit", gan aisberga neredzamajai daļai – visiem, kuri dara neredzamo darbu, piemēram, Lielajā ģildē bez lifta nogādā timpānus, bungas un marimbas tur, kur tiem ir jābūt. Šnē paldies tika arī klausītājiem – "varam atļauties vistrakākos eksperimentus, jo zinām, ka mums būs sekotāji" – un vecākiem "par samērā labajiem gēniem", kas ļauj strādāt šādā intensitātē.

Žūrija: priekšsēdētāja, LR3 Klasika programmu vadītāja Ilze Medne; diriģents, mūzikas pedagogs Jānis Erenštreits, muzikoloģe, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Muzikoloģijas katedras vadītāja Ieva Rozenbaha; muzikoloģe, izdevniecības Musica Baltica direktore Solvita Sējāne; muzikoloģe, nodibinājuma Mūzikas un mākslas atbalsta fonds valdes priekšsēdētāja Sandra Zanberga; pianists, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors Ventis Zilberts; muzikologs, žurnālists, publicists Armands Znotiņš.

Lielā mūzikas balva ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā, un šogad tā notika 26. reizi.

 

LMB laureāti 2018

Par mūža ieguldījumu

Dziedātāja Maija Krīgena

 

Gada koncerts

Jūrmalas festivāla atklāšanas koncerts Dzimuši Latvijā, kas notika 24. jūlijā Dzintaru koncertzālē – solisti Miks Akots, Daniils Bulajevs, Kalvis Kalniņš, Kristīne Opolais, Vineta Sareika un Ksenija Sidorova, Latvijas Simtgades jauniešu simfoniskais orķestris un diriģents Ainārs Rubiķis. Rīkotājs –Latvijas koncerti

 

Gada jaundarbs

Georgs Pelēcis par skaņdarbu – Septiņi Knuta Skujenieka dzejoļi soprānam, klarnetei un klavierēm Ne gudrība, ne dusmas nenāk prātā, kura pirmatskaņojums notika 11. augustā Mazajā Mežotnes pilī – Evija Martinsone, Guntis Kuzma un Agnese Egliņa

 

Par izcilu sniegumu gada garumā

Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga

 

Gada uzvedums

Koncertuzvedums Zemgales gredzens, diriģents Sigvards Kļava, režisors Roberts Rubīns. Rīkotājs – Latvijas koncerti

 

Par izcilu darbu ansamblī

Klarnetists Jānis Tretjuks

 

Par izcilu interpretāciju

Klarnetists un diriģents Guntis Kuzma par Ādolfa Skultes Piektās simfonijas atskaņojumu 20. janvārī Lielajā ģildē (kopā ar LNSO) un solopartiju Sebastiana Fagerlunda Klarnetes koncertā, kas notika 5. maijā Latgales vēstniecībā Gors (kopā ar Sinfonietta Rīga un diriģentu Normundu Šnē)

 

Gada jaunā māksliniece

Klarnetiste Anna Gāgane

 

Klausītāju balsojums portālā Delfi

Koncertizrāde Kalpotājs. Blumbergs. Kamēr... Rīgas mākslas telpā. Diriģents Jānis Liepiņš, režisors Viesturs Kairišs (rīkotājs – Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība un jauniešu koris Kamēr...)

Top komentāri

lamas
l
Nu Žagara pieminēšana bija visnozīmīgākais tā vakara notikums. Pārējais viss bez īpašas nozīmes. Krīgena, Tretjuks, Rubiķis - nu ok, bet Gāgane , Kuzma, Simfonieta, pats par sevi aktīvi balsojošais Liepiņš un Kamēr: Nu bēdīgi. Ļoti bēdīgi. Šis pasākums sen jālikvidē, kopš tur nav Žagara aktīvas klātbūtnes, tas pilnīgi nevienu neinteresē, tikai Ķirsi un LR3. Nu tāds viņu privātais tusiņš pa nodokļu maksātāju naudu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja